Didier Drogba je znova dokazal, da je igralec za velike tekme. Foto: Reuters
Didier Drogba je znova dokazal, da je igralec za velike tekme. Foto: Reuters
Fernando Torres
Fernando Torres je v svoji prvi pravi akciji na tekmi zadel v polno. Foto: Reuters
Sammie Hypipä in Michael Ballack
Sammie Hyppiä je nespretno podrl Michaela Ballacka v kazenskem prostoru. Foto: Reuters
Frank Lampard
Frank Lampard, ki mu je prešnji teden umrla mati, je z bele točke ohranil mirne živce. Foto: Reuters

Po izjemno napetih 121 minutah je modrim v tretjem poskusu končno uspelo izločiti Redse. Sanje lastnika Romana Abramoviča so vse bližje uresničitvi. Chelseaju se je prvič uspelo prebiti v finale najuglednejšega klubskega tekmovanja, ki bo 21. maja v Moskvi. Veliki junak je bil Didier Drogba, ki je zabil dva gola. Želja gostiteljev je bila ogromna, tudi v podaljšku so bili boljši in prav nič se jim ni poznala utrujenost po sobotnem derbiju Premier lige proti Manchester Unitedu.

Že uvod je nakazal lepo predstavo
V deževnem vremenu se je Drogba že v 4. minuti odločil za močan strel z 20 metrov, vratar Pepe Reina pa je žogo odbil v kot. Na drugi strani je zapretil Fernando Torres, a je Petr Čech odbil njegovo podajo z leve strani. V 19. minuti je Frank Lampard izjemno zaposlil Drogbaja, ki je z leve strani stekel sam proti vratom, a žogo z diagonalnim strelom poslal mimo vrat. Po polovici prvega dela se je v dvoboju z Drogbajem poškodoval branilec Martin Škrtel, zamenjal ga je Sami Hyypiä.

Drogba milimetrsko natančen
V 33. minuti je Drogba odlično igro le kronal z zadetkom. Strel Salomona Kalouja je Reini še uspelo odbiti, napadalec s Slonokoščene obale pa je žogo tik ob vratnici z desne strani mojstrsko poslal v mrežo.

Torres ne potrebuje dveh priložnosti
V nadaljevanju so gostje močno zapretili. V 48. minuti je Steven Gerrard našel Dirka Kuyta, a je njegov strel Čech z nogo odbil. Pritisk se je obrestoval v 64. minuti, ko je Yossi Benayoun prodrl po sredini in podal do Torresa, ki je hladnokrvno matiral Čecha. Varovanci Rafaela Beniteza na osmih gostovanjih na Stamford Bridgeu pod njegovim vodstvom predtem sicer niso zatresli mreže.

Modri so le uspeli vzpostaviti ravnotežje, 13 minut pred koncem je Michael Essien po lepem prodoru po desni strani zadel zunanji del mreže. Po 90 minutah je bili izid 1:1, zato je bil na vrsti podaljšek.

Lampard natančen z enajstih metrov
Dodatnih 30 minut se je začelo razburljivo. Hyppiä je v 93. minuti po kotu z glavo streljal mimo. Dve minuti zatem je Michael Essien z roba kazenskega prostora zatresel mrežo, a je bil Drogba v prepovedanem položaju, pri tem pa je oviral pogled vratarju Reini. V 98. minuti je Hyypiä v kazenskem prostoru podrl Michaela Ballacka, z bele točke pa je Frank Lampard poslal Reino v napačno smer.

Drogba dvignil vstopnico za Moskvo
V 105. minuti je rezervist Nicholas Anelka sijajno prodrl po levi strani in podal v sredino, kjer je Drogba zabil žogo v mrežo in poskrbel za pravo eksplozijo navdušenja na Stamford Bridgeu. Vse je že kazalo na zmago Chelseaja, ko je rezervist Ryan Babel s 35 metrov ukanil Čecha. Do konca je gostiteljem le uspelo zadržati prednost in še 82. zaporedoma so ostali nepremagani na domači zelenici.

"Ne zavedamo se še našega izjemnega uspeha. Danes zvečer bomo uživali, šele čez kakšen dan pa se bomo zavedali, kaj nam je uspelo. Čez tri tedne se obeta nova velika bitka v angleškem finalu," je povedal kapetan John Terry.

Polfinale, povratna tekma:
CHELSEA - Liverpool * 3:2 (1:0) 1:1
38.900; Drogba 33., 105., Lampard 98./11-m; Torres 64., Babel 117.
* - po podaljšku

Čech                  Reina            
Essien                Arbeloa          
Carvalho              Carragher      
Terry Škrtel *
A. Cole Riise
Makelele Alonso
Ballack Mascherano
Lampard *** Gerrard
J. Cole ** Kuyt
Drogba Benayoun **
Kalou * Torres ***
-----------------------------------
* 70./Malouda * 22./Hyypiä
** 91./Anelka ** 78./Pennant
*** 119./Ševčenko *** 98./Babel
Izid prve tekme je v odebeljenem tisku.
A. G.