Pretresena Teresa Enke na novinarski konferenci. Foto: EPA
Pretresena Teresa Enke na novinarski konferenci. Foto: EPA
Prizorišče tragedije, kjer je naredil Robert Enke samomor. Foto: EPA

Nemška javnost je v šoku po smrti 32-letnega Enkeja, ki je samomor naredil v torek zvečer. "Lahko potrdimo, da smo našli poslovilno pismo, vendar zaradi spoštovanja do družine ne bomo objavili njegove vsebine," je povedal predstavnik policije na Spodnjem Saškem.

Na nesrečni dan zavrnil zdravljenje
Enkejev avto so našli parkiran le nekaj metrov od tračnic, kjer se je nesrečni nogometaš vrgel pod vlak, ki je drvel s hitrostjo 160 km/h. Enkejeva žena Teresa je na novinarski konferenci povedala, da je imel njen mož več let hude težave z depresijo, ki jo je poskušal pozdraviti s terapijami, pred drugimi pa je bolezen skrival. "Ko je bilo najhuje, je imel pomanjkanje motivacije, ni pa bilo tudi upanja za izboljšanje," je dodala Teresa Enke.

Zdravnik Valentin Markser, ki je Enkeja zdravil od leta 2003, je poudaril, da je v torek nogometaš zavrnil zdravljenje, češ da se počuti v redu.

Bil je najresnejši kandidat za prvega vratarja elfa
Medtem je nemška nogometna zveza (DFB) odpovedala za soboto predvideno prijateljsko tekmo s Čilom v Kölnu. "Vsakomur je bilo jasno, da ne bomo mogli igrati. Potrebujemo čas, da dojamemo vse skupaj," je dejal predsednik DFB-ja Theo Zwanziger.

Enke je bil dolgo časa v senci Oliverja Kahna in Jensa Lehmanna, po njuni upokojitvi pa je bil najresnejši kandidat za prvega vratarja elfa na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki. V ekipi za tekmo proti Čilu ga ni bilo, ker je nemški selektor Joachim Löw želel preizkusiti druge vratarje.

Pred tremi leti mu je umrla hčerka
Kariero je začel v klubu Carl Zeiss v rojstnem kraju Jena v vzhodni Nemčiji, nato pa je bil še član Borussie Mönchengladbach, Benfice, Barcelone (le en nastop), Fenerbahčeja in Tenerif. Od leta 2004 je branil za Hannover.

Enke in njegova žena sta maja posvojila osemmesečno deklico. Leta 2006 jima je zaradi prirojene srčne napake pri dveh letih in pol umrla hčerka.