Guus Hiddink je Rusijo popeljal ne evropsko prvenstvo kljub močni skupini s Hrvaško in Anglijo. Foto: EPA
Guus Hiddink je Rusijo popeljal ne evropsko prvenstvo kljub močni skupini s Hrvaško in Anglijo. Foto: EPA
Juri Žirkov (CSKA)
Juri Žirkov si tako kot večina ruskih reprezentantov služi kruh v bogati domači ligi. Foto: EPA

Nizozemec na klopi Rusije je svoje varovance popeljal na reprezentančne priprave v Turčijo. V Beleku je sloviti nogometni strokovnjak izbral hotel Mediterranean s petimi zvezdicami, kjer zastonj strežejo tudi alkoholne pijače, med drugim tudi Rusom tako ljubo vodko in viski.

"Zagotovo bi to bilo nemogoče pod njegovimi predhodniki, še težje bi to bilo v starih sovjetskih časih. Takrat bi brez dvoma v takem okolju izgubili kar nekaj igralcev in tudi kakšnega trenerja," je bil komentar člana vodstva ruske nogometne zveze, ki si je želel ostati anonimen.

Časi so se spremenili
"Zame to ne predstavlja problema. Mislim, da so igralci v mojem moštvu profesionalci. Ne samo, ko igrajo, temveč tudi izven igrišča," povsem zaupa svojim izbrancem 61-letnik. "Vsekakor ne verjamem v stereotipe, posebej ne v povezavi s pijačo. V športu se je marsikaj spremenilo, prisotno je veliko, veliko manj alkohola. V britanskem nogometu so pred desetletji igralci veliko časa preživeli v pubih, toda dandanes se vsi zavedajo pomembnosti primerne priprave na tekme," je v boljše nove čase prepričan nekdanji selektor Nizozemske, Južne Koreje in Avstralije.

Žirkov skočil v zakonski stan
Dan odmora med pripravami za Euro 2008 (v Rusiji se klubska sezona začne marca) je vezist Jurij Žirkov izkoristil za poroko. Krilo moskovskega CSKA-ja je popil samo tradicionalni kozarec šampanjca, nato pa dan preživel s svojo ženo Inno.

"V Moskvi bi moral dolgo čakati in urejati papirje več tednov, tukaj pa sem opravil vse v petih minutah," je povedal 24-letnik, ki je tako pritrdil, da ima vsaj sovjetska birokracija dostojne naslednike v sodobni Rusiji.

T. G.