Foto:
Foto:
Semih Sentürk
Semih Sentürk je postal nacionalni junak, potem ko je v zadnji sekundi poskrbel za hrvaške solze. Foto: EPA
Fatih Terim
Fatih Terim tekmo vedno spremlja stoje, vseskozi krili z rokami in daje napotke svojim varovancem. Na Euru se je izkazal kot izjemen taktik, ki vedno najde pot do zmage. Foto: EPA
Miroslav Klose
Miroslav Klose je proti Portugalski dosegel svoj prvi gol na letošnjem Euru. Foto: Reuters
Michael Ballack
Michael Ballack je iz tekme v tekmo v boljši formi. Foto: Reuters
Hamit Altintop
Hamit Altintop je motor turške igre. Foto: EPA

Reprezentanci sta se do zdaj pomerili 17-krat. "Elf" je bil boljši enajstkrat, trikrat sta se izbrani vrsti razšli z neodločenim izidom, Turki pa so slavili trikrat. Turški mediji so v popolni evforiji. "Semih Sentürk se je vrnil med žive. Zdaj je čas, da padejo tudi Nemci," so se razpisali ob zgodovinskem uspehu v četrtfinalu, ko so v zadnji sekundi tekme izenačili proti Hrvatom. Strele z bele točke pa dobili s 3:1, potem ko so "ognjeni" povsem odpovedali.

Terimu skoraj zmanjkalo igralcev
Turki so po epskih bitkah s Čehi in Hrvati povsem zdesetkani. Manjkalo bo vsaj osem nogometašev. Najbolj bodo pogrešali Nihata Kahvecija, ki je z dvema goloma pokopal Čehe. V 116. minuti četrtfinala na Dunaju si je poškodoval dimlje. Tuncay Sanli, Arda Turan in Emre Asik so na tej tekmi prejeli drugi rumeni karton na Euru. Volkan Demirel je bil izključen na tekmi s Čehi, Uefa je potrdila kazen dveh tekem. Zaradi poškodb bodo manjkali tudi Emre Belozoglu, Servet Cetin, Ayhan Akman. Tumer Metin bi lahko zaigral maksimalno pol ure. V napadu bo zdaj glavni adut Semih (v turščini rešitelj) Sentürk (turški sin), ki je bil do zdaj v vlogi jokerja.

Altintop zelo dobro pozna Nemce
"Mi smo že večkrat dokazali, da smo se sposobni vrniti. Nemčija je v vlogi favorita, a to prav nič ne pomeni. Že pred tekmo Nemcev s Portugalci sem vedel, kdo bo napredoval. Mi nimamo kaj izgubiti, sploh nismo nervozni, gremo uživat. Naša uvrstitev v polfinale je za marsikoga senzacija, zame pa niti slučajno. Vedel sem, da smo sposobni velikega dosežka, odlično delo v zadnjih letih se je obrestovalo," je samozavesten Hamit Altintop, ki se je v zadnji sezoni dokazal pri Bayernu. V domovini ga kličejo kar Nemec, saj v svoji igri pooseblja vse vrline, ki krasijo nemško igro. Zaveda se, da bosta njegova klubska soigralca Miroslav Klose in Lukas Podolski najbolj nevarna.

Löw ne bo spreminjal enajsterice
"Portugalska je zelo predvidljiva ekipa. Z ničimer te ne more presenetiti. Turki so čisto nasprotje. Imajo zelo kvalitetne igralce. Ko jih enkrat zajame evforija, je prepozno za nasprotnika. Razvijejo neverjetno moč in energijo, ki prelomi tekmo," je poudaril Löw, ki je podrobno analiziral turške igre na tem prvenstvu. Torsten Frings ima nalomljeno rebro, a bo s posebno zaščito lahko zaigral. Najbrž bo vezist Werderja začel na klopi, saj bo Löw stavil na enajsterico, ki je izločila Portugalce.

Čas je, da se odpre Kloseju
"V predtekmovanju nismo igrali dobro, proti Portugalski pa smo prikazali pravo igro. Naš cilj je vsekakor osvojitev naslova, a pot do tja bo še dolga. Mi igramo vsi za enega, eden za vse," je povedal Klose, ki je proti Portugalski zabil svoj prvi gol na Euru. Na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma je bil najboljši strelec s petimi zadetki.

"Proti Turčiji bomo od prve minute začeli odločno. Samo z veliko teka in borbeno igro lahko dosežemo uspeh. To smo videli že na tem Euru," je povedal visoki branilec Per Mertesacker, ki je kralj igre z glavo.

Poraz proti Italiji je bil dobra šola
"Pred prvenstvom so bili moji favoriti Italija, Francija, Portugalska in Hrvaška. Zares sem se zmotil in v tem vidim tudi našo veliko priložnost. V polfinalu ni pravih favoritov. Čaka nas izčrpljajoča bitka do zadnjih atomov moči. Pri Turčiji bodo manjkali številni igralci, a oni so se že trikrat pobrali in nikoli jih ne smeš odpisati," je povedal kapetan Michael Ballack.

Vezist Chelseaja je odločil polfinalno tekmo SP-ja leta 2002 proti Južni Koreji, v velikem finalu proti Braziliji (0:2) pa zaradi kazni ni smel zaigrati. "Pričakujem zelo tesno tekmo. Turki se lahko prilagodijo na vsakega nasprotnika, psihično se neverjetno močni. Njihov selektor pa je izvrsten motivator. Pred dvema letoma nam je proti Italiji v polfinalu malo zmanjkalo, tokrat sem prepričan, da nam bo uspelo," je še dodal Ballack, ki je na letošnjem Euru dosegel dva zadetka.

Polfinale, Basel, sreda ob 20.45:      
NEMČIJA                         TURČIJA
---------- Verjetni postavi: ----------
 1 Lehmann           1 Recber          
 3 Friedrich        20 Sarioglu        
17 Mertesacker       4 Zan             
21 Metzelder         7 Aurelio         
16 Lahm              3 Balta           
15 Hitzlsperger     22 Ham. Altintop   
 6 Rolfes            6 Topal           
 7 Schweinsteiger   18 Kazim           
13 Ballack          10 Karadeniz       
20 Podolski         16 Boral           
11 Klose             9 Sentürk         
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Massimo BUSACCA (Švica)        

A. G.