Foto:
Foto:
Niko Kovač je Hrvate popeljal v vodstvo.
Paul Scholes je Angleže vrnil v igro.
Dado Pršo in Ashley Cole.
Selektorja Otto Barič in Sven Gőran Eriksson sta se pred tekmo prijateljsko pozdravila.
Ivica Mornar.
Hrvaški navijači po koncu niso skrivali razočaranja.

Hrvati so sijajno začeli in po zadetku Nika Kovača povedli že v 5. minuti. Nato so pobudo prevzeli Otočani, ki so z zadetkoma Paula Scholesa in Rooneya ob koncu polčasa preobrnili potek tekme. V nadaljevanju je prepih v obrambi v napad usmerjenih Hrvatov še enkrat izkoristil Rooney, vse upe "ognjenih" pa je pokopal Frank Lampard.

Črni konec polčasa za "kockaste"
Milan Rapaić je v peti minuti izvajal prosti strel, podal v kazenski prostor, kjer je Ashley Cole slabo izbil žogo, tako da je slednja prišla do Nika Kovača, ki jo je z nekaj metrov potisnil v mrežo. Šok za okoli 40.000 angleških navijačev na tribunah. A slednji bi se lahko veselili že nekaj minut kasneje, ko se je Scholes po podaji Rooneyja sam znašel pred Tomislavom Butino, vendar je hrvaški vratar zadržal strel.

Sledil je pritisk Angležev, ki pa si resnih priložnosti niso priigrali. "Ognjeni" so v obrambi igrali zelo disciplinirano, saj so Otočanom puščali le malo prostora. Z "idealne" pozicije - prostega strela - je bil neuspešen tudi David Beckham, čigar strel je končal v visokem "kockastem" zidu.

Scholes se je za zapravljeno priložnost odkupil v 40. minuti. Butina je najprej obranil strel Owna, žoga se je odbila do Rooneyja, ki jo je podal na drugo vratnico do osamljenega Scholesa, slednji pa je z glavo zatresel mrežo. Ko je že kazalo, da bo 1:1 izid polčasa, je v sodnikovem podaljšku udaril kdo drug kot "čudežni deček" Rooney. Dobrih 20 metrov od hrvaškega gola je prejel podajo Scholesa, nato pa silovito ustrelil v spodnji kot Butinovih vrat.

Otočani izkoristili prepih v hrvaški obrambi
Angleži so na začetku drugega polčasa silovito pritisnili. Najnevarnejši je bil znova Scholes, čigar strel je Butina v 49. minuti komaj odbil v kot. V 55. minuti je imel Owen že prvo zaključno žogo, a je njegov lob zletel čez gol. Barić je kmalu poslal v igro Ivico Mornarja in Ivico Olića, kar se je izkazalo za dobro potezo, saj je predvsem Olić nekajkrat nevarno zapretil.

Hrvati so stavili vse v napad in puščali ogromno prostora nasprotniku, ki je v 69. minuti izkoristili ponujeno. Naveza Owen-Rooney je izpeljala bliskoviti protinapad, slednji pa je slabo postavljeno "offside" zanko izigral in v dvoboju na "štiri oči" matiral Butino. Nekaj upanja je varovancem Otta Barića nato vzbudil Igor Tudor, ki je v 73. minuti zadel z glavo, a vsega je bilo konec pet minut kasneje, ko se je Lampard sprehodil skozi hrvaško obrambo in zabil za končnih 4:2. Angleži se bodo v četrtfinalu pomerili s Portugalsko.

"Ne vem, da bi po Peleju leta 1958 še kdo zaznamoval kakšno prvenstvo, kot je tega Rooney", je bil po tekmi navdušen selektor Gordon Albiona Sven Göran Eriksson. Komplimente mlademu soigralcu je delil tudi kapetan David Beckham: "Znova je odigral briljantno, zato si zasluži vso slavo."

"Danes smo izgubili proti boljšemu moštvu. Vse nam je šlo narobe. Že na ogrevanju se je poškodoval Robert Kovač, zaradi česar smo imeli v obrambi velike težave z Rooneyjem. Kasneje se je poškodoval tudi Šimić, tako da res nismo imeli sreče,"
je dejal hrvaški selektor Barić.

Hrvaška         2 - 4        ANGLIJA 
N. Kovač 5.           Scholes 40.      
Tudor 74.             Rooney 45., 69.  
                      Lampard 79.      
---------------------------------------
12 Butina             1 James          
13 Šimić ***          2 G. Neville     
21 R. Kovač *         5 Terry          
 6 Živković           6 Campbell       
 3 Šimunić            3 Cole           
 5 Tudor              7 Beckham        
20 Rosso             11 Lampard ***    
10 N. Kovač           4 Gerrard        
 7 Rapaić **          8 Scholes *      
 9 Pršo               9 Rooney **      
11 Šokota            10 Owen           
---------------------------------------
* 46./Mornar         * 70./King        
** 55./Olić          ** 72./Vassell    
*** 67/Srna          *** 84./P. Neville
57.000; Sodnik: Pierluigi Collina (ITA)
ŠVICA - FRANCIJA 1:3 (1:1)   
Vonlanthen 26.; Zidane 20., Henry 76.,
84.

Lestvica:
FRANCIJA 3 2 1 0 7:4 7 točk
ANGLIJA 3 2 0 1 8:4 6
HRVAŠKA 3 0 2 1 4:6 2
ŠVICA 3 0 1 2 1:6 1