Foto:
Foto:
V prvem polčasu je potekal boj na sredini igrišča. Rosicky in Paulsen.
Eden izmed redkih poskusov Dancev.
Jan Koller je bil zelo nevaren v 2. polčasu. V 49. minuti je povedel Češko v vodstvo.
Poborsky (levo) je podal pri prvih dveh zadetkih Češke.

Srečanje na stadionu Dragao v prvem polčasu ni ponudilo vrhunskega nogometa, v drugem pa so Čehi s pomočjo individualnih kvalitet trikrat premagali danskega vratarja Tomasa Sorensena. Zvezda Eura 2004, češki napadalec Liverpoola Milan Baroš, se je dvakrat v treh minutah vpisal med strelce.

Zadnje četrtfinalno srečanje na EP-ju se je začelo po pričakovanjih, saj sta oba selektorja na igrisče postavila najboljše igralce. Pri Dancih je manjkal le Ebbe Sand, ki še čuti bolečine po poškodbi. Na njegovo mesto srednjega napadalca je tako trener Morten Olsen postavil Jona Dahla Tomassona. Pri Čehih pa je nekoliko presenetljivo priložnost v prvi postavi dobil branilec Rene Bolf.

Srečanje se je začelo zelo mirno. V prvih desetih minutah so bili več pri žogi Danci, a so prvi zagrozili Čehi. Iz prostega strela je zelo močno streljal Pavel Nedved, a je vratar Thomas Sorensen v 4. minuti njegov strel z manjšimi težavami ubranil.

V 12. minuti nova priložnost za Čehe. Po podaji Karla Poborskega z desne strani je z glavo poiskusil Jan Koller, a je njegov strel zletel visoko prek vrat vratarja Sorensena. Le nekaj trenutkov kasneje je za Češko poskusil še Tomas Galašek, a je tudi njegov strel zgrešil cilj. V 20. minuti pa prva priložnost za Dance. Z glavo je meril Christian Paulsen, a je tudi njegov strel zletel mimo vrat vratarja češke reprezentance.

Nato je sledilo petnajst minut zelo blede igre, v kateri si niti eno moštvo ni pripravilo zrele priložnosti za zadetek. V glavnem je boj potekal med obema kazenskima prostoroma. V 39. minuti pa težava za Čehe. V navidezno milem dvoboju se je poškodoval branilec Martin Jiranek. Namesto njega je v igro vstopil Zdenek Grygera. Ob koncu prvega polčasa pa so pobudo prevzeli Čehi.

V sodnikovem podaljšku je najlepšo priložnost za Čehe zapravil Poborsky, ki je streljal iz "mrtvega" kota, a je njegov poskus le oplazil zgornji del prečke. V prvem polčasu so bili več pri žogi Danci (62 %), bolj zrele priložnosti pa so si priigrali Čehi. Obe moštvi sta glede na prikazano igro v prejšnjih srečanjih v 1. polčasu razočarali.

Drugi polčas se je začel podobno, kot se je končal prvi del. V 49. minuti pa kot za Češko. Po podaji Poborskega z desne strani je najvišje skočil 202 centimetra visoki Koller in zlahka premagal Sorensena. Češka je povedla.

Po prejetem zadetku so se prebudili tudi Danci in dvakrat nevarno poskusili. Prvič je streljal Gravesen s tridesetih metrov, drugič pa je češki branilec Tomaš Ujfaluši posredoval pred Tomassonom, ki bi se sicer znašel sam pred vratarjem Čechom.

Nato pa mat v treh minutah. Najprej je po napaki danske vezne linije Poborsky lepo podal v globino do Milana Baroša, ki je s strelom čez vratarja Sorensena povišal vodstvo ekipe iz dežele piva na 2:0. Le dve minuti kasneje pa še ena podobna akcija. Podal je Nedved, Baroš pa je še enkrat opravil z danskimi branilci. 3:0 za Češko.

Danci po visokem vodstvu Češke niso več kazali želje po napadanju. Edino pravo priložnost je v 71. minuti po samostojnem prodoru po desni strani zapravil Jesper Grönkjär. Morten Olsen je nato poiskušal še z menjavama. V igro sta pri Dancih vstopila Peter Madsen in Dennis Rommedahl, vendar nista spremenila poteka igre.

Do konca srečanja so tako češki zvezdniki nadzorovali potek igre, danski napadi pa so se v glavnem končali pred kazenskim prostorom češke reprezentance.

Čehi se bodo v polfinalu v četrtek pomerili z Grčijo.

Izjavi po tekmi:
Milan Baroš, igralec Češke: "V naši odlični predstavi je bil najpomembnejši prvi gol. Vesel sem, da smo v polfinalu. Grki imajo odlično obrambo in so zelo močni, tako da ne bi rekel, da smo favoriti. Ta tekma bo drugačna."

Morten Olsen, selektor Danske: "Mislim, da smo bili v prvem polčasu boljši od nasprotnikov, vendar nismo zadeli iz priložnosti, ki smo si jih pripravili. To je bila naša težava od začetka prvenstva. Ne bi jim smeli dovoliti, da povedejo z 1:0. Če gledamo celoto, so zadevali veliko lažje kot mi."

ČEŠKA        3 - 0           Danska
Koller 49.                             
Baroš 63., 65.                         
---------------------------------------
 1 Čech              1 Sorensen        
13 Jiranek *         6 Helveg          
21 Ujfaluši          4 Laursen         
 5 Bolf **           3 Henriksen       
 6 Jankulovski       2 Bogelund        
 8 Poborsky          7 Gravesen        
 4 Galašek          17 Poulsen         
10 Rosicky          14 C. Jensen *     
11 Nedved            8 Grönkjär **     
15 Baroš ***        10 Jörgensen ***   
 9 Koller            9 Tomasson        
---------------------------------------
* 39./2 Grygera * 71./21 Madsen ** 65./22 Rozehnal ** 77./19 Rommedahl *** 71./18 Heinz *** 85./23 Lovenkr. 41.092; Sodnik: Valentin IVANOV (RUS)