Foto:
Foto:
Morten Olsen
Za Dance šteje le zmaga.

Selektor Plamen Markov bo na igrišče od prve minute poslal napadalca Velizarja Dimitrova, ki v ponedeljek ni nastopil zaradi poškodbe. Svoje so dodali tudi bolgarski mediji, ki so po prvi tekmi poročali o vzdušju na robu pretepa. Nogometaši so govorice zanikali in priznali, da si posnetka prve tekme ne bodo ogledali. Si ga bodo Danci in preučili napake v obrambi?

"Proti Švedom nismo igrali slabo, a nas je zapustila sreča. Verjetno smo igrali preveč ofenzivno in bili za to kaznovani. Verjamem, da smo se proti Švedom tudi kaj naučili. Zdaj bomo igrali bolj previdno in potrpežljivo. Še vedno verjamemo vase. Še upamo, da se bomo uvrstili v četrtfinale," meni Markov.

"To je bil katastrofalen poraz, toda moramo se pobrati in pokazati, da znamo igrati nogomet," pravi Dimitar Berbatov, ki je odločen, da bo dosegel zadetek.

Skandinavski nogometaši po spodbudnem debiju proti Italiji računajo na tri točke. V moštvo se vračata Jesper Grönkjär, ki je prvo tekmo izpustil zaradi smrti matere, in kaznovani Thomas Gravesen.

"Ta dva igralca nam veliko pomenita, a trenutno še ne vem, ali ju bom poslal v igro. Za Jesperjem je družinska tragedija in v tem trenutku je težko reči, v kakšnem psihičnem stanju je. Lahko pa mu obljubim, da bomo igrali tudi za njegovo umrlo mamo. Zelo težko bom določil prvo enajsterico. Želimo zmagati, le tako bo imel remi s favoriziranimi Italijani kakšen pomen. Bolgari bodo nevaren nasprotnik. Še vedno imajo možnosti za četrtfinale, svojim navijačem pa se bodo poskušali oddolžiti za visok poraz v prvem krogu, v katerem kljub katastrofi niso igrali slabo," je previden danski selektor Morten Olsen.

Dobro je vedeti
- Nazadnje sta se ekipi srečali septembra 2001. Danska je v kvalifikacijah za SP zmagala z 2:0. Oba zadetka je dosegel Tomasson.

- Bolgari niso premagali Dancev od 1986.

- Na evropskih prvenstvih je Bolgarija zadela trikrat. Vse tri gole je dosegel Hristo Stojčkov.

- Danci so na evropskih prvenstvih brez zmage na štirih tekmah zapored. Če proti Bolgariji ne dosežejo gola, bodo ostali na ničli petič zapored, kar bi bil nov rekord.

- Brez doseženega zadetka sta poleg Danske evropsko prvenstvo končali le še Rusija (1964) in Turčija (1996).

- Danska je na EP-jih izgubila 11-krat, kar je rekord.

- Na evropskih prvenstvih se reprezentanci srečujeta prvič.

Petek ob 18.00 (Braga):                
BOLGARIJA                    DANSKA
                                       
---------- verjetni postavi: ----------
 1 Zdravkov          1 Sorensen        
 2 Ivanov            6 Helveg          
 3 Kirilov           4 Laursen         
18 Pažin             3 Henriksen       
 4 Petkov            5 N. Jensen       
13 Peev              7 Gravesen        
19 S. Petrov        17 D. Jensen       
15 Hristov           9 Tomasson        
17 M. Petrov        10 Jorgensen       
10 Dimitrov         11 Sand            
 9 Berbatov         19 Gronkjär        
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Lucillo Batista (Portugalska)