Foto:
Foto:
Portugalski nogometaši so odločeni prekiniti neugodno tradicijo gostiteljev prvenstva, ki so v polfinalu izgubili vselej od leta 1988.
Dick Advocaat
Luiz Felipe Scolari
Prizor s treninga Nizozemcev.

Gostitelji prvenstva težav s poškodbami nimajo, medtem ko bo pri tulipanih manjkal Frank de Boer, ki si je v četrtfinalu proti Švedski poškodoval gleženj. Zamenjal naj bi ga Wilfred Bouma. Namesto neprepričljivega Andyja van der Meydeja bi lahko začel Marc Overmars.

Zanimivi bodo predvsem dvoboji klubskih soigralcev - Manchestrovih Cristiana Ronalda in Ruuda van Nistelrooya ter Milanovih Manuela Rui Coste in Clarencea Seedorfa.

Deco verjame v odločilno pomoč navijačev
Nasprotnika sta se doslej pomerila osemkrat. Portugalci so bili boljši štirikrat, trikrat se je srečanje končalo z neodločenim izidom, Nizozemci pa so zmagali le enkrat (leta 1991). Tokrat jim bo nasproti stala tudi armada domačih navijačev.

"Navijači ne morejo doseči gola, lahko pa povečajo naš učinek za 20 do 30 odstotkov," pravi eden največjih adutov Portugalcev Deco. "Verjamem, da lahko zmagamo, saj mislim, da smo boljše moštvo. Če nam ne bo uspelo, bomo zelo razočarani," dodaja v Braziliji rojeni nogometaš.

Portugalci se ne ozirajo na neugodno tradicijo gostiteljev prvenstev, ki so od leta 1988 vselej izpadli v polfinalu. Prepričani so, da ne bodo razočarali 10-milijonskega naroda, ki zadnja dva tedna dobesedno diha z njimi.

Nizozemci se najbolj bojijo Figa
Johnny Heitinga, eden izmed kandidatov za mesto v nizozemski obrambi, meni, da je največja nevarnost za njihov gol kljub ne najboljši formi še vedno Luis Figo. Tudi selektor Dick Advocaat pravi, da bi prvo postavo Portugalcev raje videl brez Figa. "Simao je sicer hitrejši, toda Figo je nepredvidljiv in lahko v vsakem trenutku odloči tekmo," ocenjuje Advocaat.

Menjava najbolj priljubljenega portugalskega športnika na četrtfinalni tekmi proti Angliji in njegovo razburjenje ob tem je bila zadnje dni osrednja tema portugalskih časnikov, nihče pa ne verjame, da bi lahko Luiz Felipe Scolari muhastega zvezdnika pustil na klopi.

Advocaat zadovoljen ugotavlja, da so njegovi varovanci odločeni iti do konca, še posebej, ker je marsikdo to generacijo odpisal že po polomu v kvalifikacijah za prejšnje svetovno prvenstvo. "Fantje so že dvakrat igrali v polfinalu, zato zdaj hočejo več," pravi nizozemski selektor.

DOBRO JE VEDETI
- Deco, Ricardo Carvalho, Costinha, Andy van der Meyde in Roy Makaay ne bodo igrali v morebitnem finalu, če prejmejo rumeni karton.
- Portugalci na posameznem EP-ju še niso izgubili več kot enkrat. Enako velja za Nizozemce.
- Portugalci so v polfinalu doslej igrali dvakrat (1984, 2000), Nizozemci pa štirikrat (1976, 1988, 1992, 2000). Slednji so se v finale uvrstili le pred 16 leti, ko so osvojili naslov.
- Pet od šestih portugalskih zadetkov na Euru so dosegli igralci, ki niso začeli tekme.
- Portugalcem sodniki na 17 tekmah na EP-jih še niso dosodili 11-metrovke.
- Patrick Kluivert je poleg rezervnih vratarjev edini, ki od Nizozemcev na tem EP-ju na igrišču ni prebil še niti minute.
- Arjen Robben in Wesley Sneijder sta v dresu tulipanov debitirala na zadnji tekmi sredinih nasprotnikov aprila lani (1:1).

Sreda ob 20.45 (Lizbona - Alvalade):   
PORTUGALSKA                  NIZOZEMSKA
                                       
---------- verjetni postavi: ----------
 1 Ricardo           1 van der Saar    
13 Miguel            2 Reiziger        
16 Carvalho          4 Bouma           
 4 Andrade           3 Stam            
14 Nuno Valente      5 van Bronckhorst 
 6 Costinha         20 Seedorf         
18 Maniche           8 Davids          
20 Deco              6 Cocu            
 7 Figo              7 van der Meyde   
17 Ronaldo          10 van Nistelrooy  
21 Nuno Gomes       19 Robben          
---------------------------------------
                                       
Sodnik: Anders FRISK (ŠVE)