Foto:
Foto:
Zlatan Ibrahimovic je bil ves čas pod budnim očesom nizozemske obrambe, nato pa zgrešil tudi enajstmetrovko.
Nizozemski vratar Edvin van der Saar je bil tokrat hitrejši od švedskega napadalca Henrika Larssona.
Nizozemci so bili najbližje zadetku v rednem delu v 62. minuti, ko se je strel Ruuda van Nistelrooya odkotalil mimo vrat.
Šved Fredrik Ljungberg med Jaapom Stamom in Edgarjem Davidsom.
Mattias Jonsson in Ruud van Nistelrooy.
Švedske navijačice niso imele razloga za veselje.
Arjen Robben je bil kos izzivu in zabil za 5:4.
Nizozemski vratar Edvin van der Saar ni več zgolj osmoljenec enajstmetrovk, ampak tudi junak.

Redni del in podaljška sta se v Faru končala brez zadetkov. Tulipanom se je končno nasmehnila sreča tudi pri strelih z bele točke, saj so doslej na predhodnih treh evropskih prvenstvih (1992, 1996, 2000) krajši konec potegnili prav na "loteriji" po koncu tekme. Odločilni gol je v šesti seriji dosegel Arjen Robben, potem ko je nizozemski vratar Edvin van der Saar obranil strel švedskega kapetana Olofa Mellberga.

Nizozemci so v tekmi, ki ni navdušila nogometnih sladokuscev, imeli pobudo in terensko premoč - kar 56:44 v posesti žoge - a je niso kronali z zadetkom. Na drugi strani so bili Švedi v podaljšku bližje zmagi, saj je najprej Henrik Larsson zadel prečko, nato pa Fredrik Ljungberg še vratnico.

Na koncu se je srečno razpletlo za tulipane, ki so enajstmetrovkam namenili posebno pozornost, saj je selektor Dick Advocaat spisek igralcev, "primernih" za strele z bele točke, oblikoval že za kvalifikacijsko tekmo s Škoti, nato pa tudi na treningih posvečal temu elementu veliko pozornosti. Očitno se je obrestovalo, sedaj v polfinalu tulipane čakajo Portugalci.

Terenska premoč Nizozemske
Nizozemci so bolje začeli srečanje in prek razpoloženega Arjena Robbena prvič nevarno zapretili v 10. minuti, ko je švedski vratar Andreas Isaksson njegov strel z roba kazenskega prostora odbil čez vrata. Isakssona je pet minut kasneje ogrel še Clarence Seedorf, ki je s prostega strela nameril naravnost v švedskega vratarja. Močno, a nenatančno je streljal še Michael Reiziger.

Švedi so se v drugi polovici polčasa otresli pritiska in imeli prvo priložnost v 30. minuti, ko je Fredrik Ljungberg 20 metrov od nizozemskega gola izsilil prosti strel, vendar je nato poizkus Andreasa Jakobssona končal v živem zidu. V 35. minuti je moral zaradi poškodbe igrišče zapustiti kapetan tulipanov Frank de Boer, ki ga je zamenjal Wilfred Bouma.

Varovanci Dicka Advocaata so imeli terensko premoč, vendar si izrazitih priložnosti niso priigrali, kar je bilo posledica izjemno disciplinirane igre Švedov v obrambi. Statistika ob polčasu je govorila v prid Nizozemcev: streli na gol - 5:0, posest žoge - 58:42 (v odstotkih). Gledano v celoti je prvi polčas razočaral, saj sta ekipi pokazali malo napadalnega nogometa in visokega ritma.

Dolgčas tudi v nadaljevanju
Tudi začetek drugega polčasa ni obetal bistvenih sprememb. Nizozemci so kombinirali okrog nasprotnega kazenskega prostora, Švedi pa so se brez težav branili. V 56. minuti pa bi Skandinavci kmalu povedli. Henrik Larsson je v kazenskem prostoru podal do Zlatana Ibrahimovica, Jaap Stam je grdo zgrešil žogo, "darila" pa Ibrahimovic ni poslal v mrežo.

Švedi bi bili za neučinkovitost kaj lahko kaznovani v 63. minuti, ko je Ruud van Nistelrooy v kazenskem prostoru prejel dolgo podajo Seedorfa, žogo ustavil s prsmi, nato pa streljal naravnost v Isakssona. Žoga se je nato odbila v van Nistelrooya in se odkotalila za las mimo švedskih vrat. Tik ob vratnici je malo kasneje ustrelil tudi Stam.

Tekma se kljub posameznim "prebliskom" ni razživela, tako da je vse bolj dišalo po podaljških. V 75. minuti je Ljungberg nenadoma streljal z roba kazenskega prostora in skoraj presenetil van der Saarja. Švedi so si lepo priložnost priigrali tudi v 83. minuti, ko je močno ustrelil Kim Källström, a je Johnny Heitinga pravočasno blokiral strel.

Tri minute pred koncem je Advocaat v igro poslal Roya Makaaya, Nizozemci pa so nato pritisnili proti golu nasprotnika. Prosti streli in koti so se vrstili pred švedskimi golom, a mreža se ni zatresla. Še najbližje zadetku je bil van Nistelrooy, ki je v sodnikovem podaljšku z glavo streljal čez gol. Tako sta bila še drugič na prvenstvu na sporedu podaljška.

Strela Robbna in Ljungberga končala v vratnici, Larssona v prečki
V tretji minuti prvega 15-minutnega podaljška velika sreča za Švede. Isaksson ni ukrotil strela Robbna, žoga se je odbila v vratnico, Makaay pa ni bil dovolj hiter, da bi "odbitek" poslal v mrežo. Tulipani so stopnjevali napade in imeli v 100. minuti kar dve lepi priložnosti: najprej je od daleč poizkusil Seedorf, nato pa z volejem še van Nistelrooy. Na drugi strani so Švedi zapretili prek Källströma, ki je streljal mimo gola.

Tudi drugi podaljšek se je začel s silovitim pritiskom Nizozemcev. Seedorf je znova izvajal prosti strel z okoli 25-ih metrov, poslal žogo čez živi zid, veselje pa mu je s sijajno obrambo preprečil Isaksson. V 110. minuti je van Nistelrooy sicer zatresel mrežo, a je bil zadetek dosežen iz nedovoljenega položaja.

Na drugi strani je le malo manjkalo, pa bi bila 113. minuta usodna za tulipane. Po zmedi v kazenskem prostoru je namreč do žoge prišel Larsson, ki je streljal iz obrata in zadel prečko. Le minuto kasneje znova velika priložnost za Švede: Ljungberg je neovirano streljal z roba kazenskega prostora in zadel vratnico. Skandinavci so bili kljub večji del tekme podrejenemu položaju bližje zmagi. Podaljška nista dala zmagovalca, še drugič na prvenstvu so odločali streli z bele točke, ki so bili končno srečni tudi za Nizozemce. Od šestih strelcev na obeh straneh sta bila nenatančna le Zlatan Ibrahimovic in Olof Mellberg na švedski ter Philip Cocu na nizozemski strani.

Izjave po tekmi:
Dick Advocaat, selektor Nizozemske: "To je veliko olajšanje. Vzdušje v moštvu je izjemno, vsakdo bi naredil vse za vsakogar. Ni bila naša najboljša tekma, vendar smo se po hudi bitki prebili naprej."
Arjen Robben, igralec Nizozemske: "To je najlepši trenutek v moji karieri. Pred zadnjim strelom sem bil prepričan, da bom zadel. Borili smo se do konca, ostali optimistični in zmagali. Edwin je fantastično obranil Mellbergov strel."

Tommy Söderberg, selektor Švedske: "Ekipa se je dobro borila, tako v obrambi
kot v napadu. Proti koncu smo bili boljši nasprotnik, zato je težko izgubiti na tak način."

Kim Källström, igralec Švedske: "Grozno je. Imeli smo priložnosti za zmago."

NIZOZEMSKA   * 5 - 4          Švedska
        * - po enajstmetrovkah         
---------------------------------------
 1 van der Saar      1 Isaksson        
 2 Reiziger          7 Nilsson         
15 de Boer *        15 Jakobsson       
 3 Stam              3 Mellberg        
 5 van Bronckhorst  14 Östlund         
20 Seedorf          18 Jonson *        
 8 Davids **         8 Svensson **     
 6 Cocu              6 Linderoth       
 7 van der Meyde *** 9 Ljunberg        
10 van Nistelrooy   10 Ibrahimovic     
19 Robben           11 Larsson         
---------------------------------------
* 35./4 Bouma       * 65./21 Wilhelmss.
** 61./18 Heitinga  ** 81./16 Källström
*** 87./12 Makaay                      
30.000; Sodnik: Lubos MICHEL (Slovaška)

Enajstmetrovke:



Švedska Nizozemska
Källström van Nistelrooy Larsson Heitinga Ibrahimovic Reiziger Ljungberg Cocu Wilhelmsson Makaay Mellberg Robben
 
V odebeljenem tisku so igralci, 
ki so zgrešili enajstmetrovke.