Foto:
Foto:
Pred latvijskimi vrati je bilo velikokrat vroče.
Takole je Maris Verpakovskis premagal češkega vratarja Petra Cecha.
Veselje Latvijcev po zadetku Marisa Verpakovskisa.
Milan Baroš je izenačil na 1:1.
Po zmagovitem zadetku so češki navijači dobesedno podivjali.

Latvijci, na stavnicah daleč največji outsiderji prvenstva, so vodili 27 minut, potem ko je v sodnikovem podaljšku prvega polčasa zadel njihov najboljši strelec Maris Verpakovskis.



Čeprav je bila žoga vseskozi blizu latvijskega kazenskega prostora, pa smrtnih priložnosti ni bilo. Še najlepša je bilia tista v 21. minuti, ko se je po strelu Tomasa Rosickega izkazal vratar Aleksandrs Kolinko.

Zelo aktivna je bila češka desna stran, kjer je obrambo nasprotnika prebijal Karel Poborsky. Obetavne akcije so se kar vrstile, vendar učinka ni bilo. Čehi so vse preveč komplicirali, bili nezbrani v zaključku, izredno discipliniran pa je bila tudi latvijski bunker.

Latvijci so prežali na protinapade, vendar so redko prehajali čez sredino. Še najobetavnejša njihova akcija je bila v 15. minuti, ko je bil po prodoru in predložku Andrejsa Prohorenkovsa malce prenizek Verpakovskis.

Po 30 minutah je bila posest žoge 60:40 v korist Čehov. Razmerje v strelih proti golu 10:1 (v okvir 3:0). Češka je bila še naprej boljša in gol je nekako visel v zraku. Potem pa šok.

V prvi minuti sodnikovega podaljška je po levi strani prodrl Prohorenkovs in v kazenski prostor poslal idealen predložek, ki je iz igre vrgel češkega vratarja Petra Cecha. Na pravem mestu se je znašel Verpakovskis in iz neposredne bližine zadel prazno mrežo.

V drugem delu so Čehi še stopnjevali tempo. V 63. minuti je Milan Baroš po lepi podaji Poborskega neoviran s petih metrov streljal mimo vrat. Edino latvijsko priložnost v drugem delu je v 70. minuti zapravil Prohorenkovs, ko je z 20 metrov za las streljal mimo gola.

V 71. minuti je sprožil tudi Pavel Nedved, vendar je Kolenko reagiral v slogu panterja. Latvijska obramba je končno klonila v 74. minuti. Na desni strani je pravi slalom uprizoril kdo drug kot Pobrorsky, podal v kazenski prostor, žogo pa je z osmih metrov po tleh v mrežo potisnil napadalec Liverpoola Baroš.

"Nismo mislili, da bomo izgubili, toda gol Baroša je bil pomemben trenutek," je po srečanju dejal Poborsky. "To je bil najpomembnejši zadetek v moji karieri," pa je bil presrečen Baroš, ki je z 22 leti postal najmlajši češki strelec na evropskih prvenstvih.

Nevarne akcije pred vrati Kolenka so se začele vrstiti kot po tekočem traku. Lepi priložnosti sta zapravila Jan Koller in Vladimir Šmicer, ki je dobil priložnost v drugem polčasu. V 83. minuti je prečko s 23 metrov zadel igralec Banika Heinz.

Prav Heinz, ki je v igro vstopil v 56. minuti, je dosegel zmagoviti zadetek. Odpadek v latvijskem prostoru je rešil Baroš in žogo potisnil čez Kolenka. Nespretno je posredoval Mihalis Zemlinskis in žogo podal le do Heinza, ki je z roba kazenskega prostora zadel v desni kot praznih latvijskih vrat.

"Žogo sem najprej hotel udariti z desno nogo, toda v zadnjem trenutku sem jo udaril z močnejšo levo," je odločilni trenutek opisal Heinz.

Latvijski navijači so svoje igralce z igrišča pospremili z ovacijami. "Naša današnja predstava nam pred prihajajočima tekmama daje še več samozavesti," je dejal trener Latvije Aleksandrs Starkovs.

ČEŠKA 2 - 1 LATVIJA Baroš 73. Verpakovskis 45. Heinz 85. --------------------------------------- 1 Cech 1 Kolinko 6 Jankulovski 7 Isakovs 21 Ujfalusi 2 Stepanovs 5 Bolf 4 Zemlinskis 2 Grygera * 6 Blagonadezdins 11 Nedved 8 Bleidelis 10 Rosicky 3 Astafjevs 4 Galasek ** 14 Lobanovs *** 8 Poborsky 10 Rubins 15 Baroš *** 9 Verpakovskis ** 9 Koller 11 Prohorenkovs * --------------------------------------- * 56./Heinz * 72./Laizans ** 65./Šmicer ** 82./Pahars *** 87./Jiranek *** 90./Rimkus 20.000; Sodnik: Gilles Veissiere (FRA)