Foto:
Foto:
Luiz Figo je bil v prvem polčasu zelo živahen.
Nizozemci so prevladovali na sredini igrišča.
Cristiano Ronaldo je oba zadetka na prvenstvu dosegel z glavo.
Najboljši strelec Nizozemcev, Ruud van Nistelrooy, je proti Portugalcem povsem odpovedal.
Vratarja Ricarda je v 63. mniuti premagal kar igralec Portugalske (Andrade).
Navijač Portugalske se je nadejal božje pomoči.
Nizozemski navijači so preplavili osrednji trg v Lizboni.

Prvi polfinale je postregel z razburljivo igro. Portugalci so po zadetkih Cristiana Ronalda in Manicheja vodili že z 2:0, Nizozemce pa je v igro vrnil kar Portugalec Jorge Andrade, ki je zadel lastno mrežo. Evropski prvaki iz leta 1988 so v končnici pritisnili, a so bili napadalci razglašeni. V drugem polfinalu se bosta danes pomerili Češka in Grčija. Več tukaj.

Portugalski selektor Luiz Felipe Scolari je v prvi postavi dal priložnost Pedru Pauleti, Nuno Gomes pa je tekmo začel s klopi. Pri Nizozemcih je poškodovanega Franka de Boerja zamenjal Wilfred Bouma, namesto Andyja van der Meydeja pa je začel Marc Overmars.

Nizozemci prvič zagrozili v 12. minuti
Nizozemci so krenili v srečanje odločno in takoj prevzeli pobudo. Nasprotniku so vsilili visok ritem, prvi priložnosti pa so si priigrali Portugalci. Predložek Deca proti Pauleti v šesti minuti je Edwin van der Saar ukrotil, v deseti minuti pa je bil po nevarnem predložku Luiza Figa Cristiano Ronaldo prekratek.

Nizozemci so prvi strel proti vratom Ricarda Pereire sprožili v 12. minuti. S 23 metrov je poskušal nizozemski kapetan Philip Cocu, čigar strel po tleh je zgrešil vrata. Naslednjič je bilo vroče pred vrati van der Saarja. Figo je po levem krilu z žogo pretekel več kot polovico igrišča, podal do Ronalda, a je mladi portugalski up po tleh preslabo streljal za izkušenega nizozemskega vratarja.

Gol Ronalda v "angleškem" slogu
Nizozemci so še naprej nadzorovali sredino, Portugalci pa so poskušali prebiti nizozemsko obrambo prek bokov. Zelo živahen je bil Luiz Figo, ki je že 109-ič oblekel dres portugalske reprezentance. V 26. minuti pa se je proslavil drugi bočni igralec Ronaldo, ki dotlej ni blestel.

Po kotu Deca je bil igralec Manchester Uniteda najvišji in z glavo še drugič zadel na letošnjem prvenstvu. Nizozemska bi lahko izenačila že čez dve minuti. Overmars je po odbiti žogi poskušal z volejem, žoga pa je za las zletela čez vrata.

Gledalcem na stadionu Jose Alvalade je znova zastal dih v 35. minuti. Deco in Maniche sta lepo izigrala Nizozemce na sredini igrišča, Maniche je podal v sredino do Paulete, ki je z neposredne bližine slabo steljal, van der Saar pa je žogo odbil v kot. Jorge Andrade je pazil na najboljšega strelca Nizozemske Ruuda van Nistelrooya.

Ruud je bil do 39. minute neviden, nato pa po hitri akciji zatresel mrežo gostiteljev, vendar je švedski stranski sodnik presodil, da je bil v nedovoljenem položaju. Le dve minuti pozneje pa je vratnica preprečila Portuglacem vodstvo z 2:0. Figo je na desni strani preigraval in po diagonali z roba 16-metrskega prostora z levico nastreljal vratnico.

Andrade poskrbel za razburljivo končnico
Nizozemski selektor je v drugem delu po pričakovanju okrepil igro v napadu. Namesto Overmarsa je od 46. minute zaigral Roy Makaay. Tako kot v prvem polčasu so imeli Nizozemci nekoliko več od igre, priložnosti pa so si ustvarjali Portugalci. V 54. minuti sta se iz "oči v oči" srečala Pauleta in van der Saar, uspešnejši pa je bil vratar oranžnih.

Van der Saar je bil brez moči štiri minute kasneje. Ronaldo je hitro izvajal korner, podal do Manicheja, igralec Porta pa je z leve strani roba kazenskega prostora zadel v zgornji kot vrat. Van der Saar je izjemen zadetek spremljal le s pogledom.

Portugalski navijači so že videli svojo reprezentanco v finalu. Navijaške pesmi gostiteljev so utihnile v 63. minuti, ko je po predložku Giovannija van Bronchorsta, Andrade nesrečno posredoval in dosegel avtogol. Nizozemcem je dal zadetek krila. V 66. minuti so bili po podobni akciji kot pri zadetku blizu izenačenja, predložek z leve strani pa je tokrat zletel mimo vseh igralcev.

Evropski prvaki iz leta 1988 so vse sile usmerili v napad, a so gostitelji že na sredini prekinjali vse njihove poskuse. Pierre van Hooijdonk je v zadnji minuti rednega dela izsilil prosti strel, a je isti igralec zadel le živi zid. V štirih mintah sodnikovega podaljška so portugalski branilci zadržali vse nalete tulipanov, na drugi strani pa bi po protinapadu Deco lahko povišal na 3:1.

Po zadnjem sodnikovem žvižgu je sledilo veselje portugalskih nogometašev in navijačev, ki so se veselili sploh prve uvrstitve v finale evropskih prvenstev, Nizozemci pa so že drugič zapored tekmovanje končali v polfinalu.

IZJAVE PO TEKMI
Luiz Felipe Scolari, selektor Portugalske
: "Zelo smo trpeli, toda ko je bilo konec, je bilo konec. Čestitke si zaslužijo navijači, saj so bili fantastični. Imam sporočilo za moje prijatelje: selektor ostajam do SP-ja leta 2006. Zame je to večji dosežek kot naslov svetovnega prvaka z Brazilijo, saj Portugalci doslej še niso bili v finalu, Brazilci pa so že pred mano osvojili marsikaj."
Luis Figo, igralec Portugalske: "Težko je z eno besedo opisati občutke. S težavami smo se prebili do finala v svoji domovini. Ne bi si mogli želeti več. Mislim, da smo lahko zadovoljni s svojo predstavo. Zaradi pritiska ni bilo lahko."

Ruud van Nistelrooy, igralec Nizozemske: "Neverjetno je, kako je sodnik dosodil vse v njihov prid. Nič ne moremo proti temu. Težko smo prihajali do priložnosti. Pri 2:1 smo se sicer vrnili v igro, vendar se nato nismo znašli. Dali smo vse od sebe."

PORTUGALSKA      2 - 1       Nizozemska
Ronaldo 26.          Andrade 63./ag    
Maniche 58.                            
---------------------------------------
 1 Ricardo            1 van der Saar    
13 Miguel             2 Reiziger        
16 Carvalho           4 Bouma **        
 4 Andrade            3 Stam            
14 Nuno Valente       5 van Bronckhorst 
 6 Costinha          20 Seedorf         
18 Maniche ***        8 Davids          
20 Deco               6 Cocu            
 7 Figo              16 Overmars *      
17 Ronaldo *         10 van Nistelrooy  
 9 Pauleta **        19 Robben ***      
* 68./8 Petit        *  46./12 Makaay   
** 75./21 Nuno Gomes ** 56./11 van der Vaart
*** 87./5 Couto      *** 81./17 van Hooijdonk
46.679; Sodnik: Anders FRISK (ŠVE)