Foto:
Foto:
Na Portugalsko bodo najbolj množično romali angleški navijači.
Krvnik slovenske reprezentance v dodatnih kvalifikacijah Dado Pršo v dvoboju z Muamerjem Vugdaličem.
Veselje Švicarjev po doseženem zadetku na prijateljski tekmi proti Sloveniji, ki so jo konec aprila dobili z 2:1.

FRANCIJA: Branilci naslova so prvi favoriti prvenstva. Tricolori imajo največji izbor kakovostnih igralcev in bi lahko sestavili dve ekipi, ki bi se borili za vrh. Taktično in tehnično so brezhibni, linije uigrane, igralci se najdejo tudi miže. Delujejo zastrašujoče. Zvezdnik ob zvezdniku. Zizou, Henry, Trezeguet, Vieira, Pires, Thuram ... Edina šibka točka bi lahko bil vratar oziroma famozni Barthezovi kiksi. Morda pa bo prvi vratar Gregory Coupet. Črni junij s SP-ja 2002, ko niso dosegli niti gola, je pozabljen. Nazadnje so izgubili februarja lani (Češka). Vmes so zmagali na 14 tekmah zapored. Selektor Jacques Santini je v ekipo vnesel "pravi štimung". Vzdušje je skoraj pravljično. Francoski stroj še nikoli ni bil tako močan. Se mu lahko zalomi?

ANGLIJA: Velika pričakovanja, malo izkupička. Vedno v krogu favoritov, nikoli na vrhu. Glamur Davida Beckhama se je prenesel tudi na reprezentanco, ki pa še vedno čaka ponovitev leta 1966. Becksu je dovolj: "Gremo po naslov." Javnost dvomi, 70.000 navijačev, ki odhajajo na Portugalsko, ne. Angleži so ostali brez pomembnega obrambnega člena Ria Ferdinanda, ki so ga suspendirali zaradi neprihoda na dopinško kontrolo. Stebra zadnje vrste bosta tako Sol Campbell in John Terry. Še najboljši vtis daje sredina, kjer bodo poleg Davida Beckhama še Steven Gerrard, Paul Scholes in Frank Lampard. Neprepričljivi Michael Owen bo imel v napadu za sodelavca najstnika Wayna Rooneyja. Tudi Angleži imajo v vratih "francoski sindrom" v podobi Davida Jamesa. Selektor Sven Goran Eriksson zlaga figure že nekaj let. Tudi tokrat dvomimo o večjem uspehu.

HRVAŠKA: Ponovitev SP-ja leta 1998 se zdi misija nemogoče. Tudi večni hrvaški optimizem je letos v mejah normale. "Ključna bo prva tekma s Švico, nato pa bomo z vsemi silami skušali presenetiti Anglijo," pravijo. Hrvati so izjemno nepredvidljivi in prava mora za ljubitelje stav. Tudi tokrat se jim velja izogniti. Srce moštva je granitna obramba (R. Kovač, Tudor, Šimić, Živković) na čelu z zanesljivim vratarjem Stipetom Pletikoso. Najslabši del je nekreativna vezna linija, ki trpi vse od odhoda tria Boban-Prosinečki-Asanović. Poskusi selektorja Otta Barića niso obrodili sadov in pravega vodje še vedno ni. V napadu je prvo ime Dado Pršo. Njegovi pomočniki so zaenkrat trojka Tomo Šokota-Ivica Olić-Ivan Klasnić. Barića so po kvalifikacijah skušali odžagati, a se ni dal. Če se ne uvrsti v četrtfinale, je odpustnica že napisana.

ŠVICA: Arhitekt uspeha je Jakob Kuhn, prvi domači selektor po letu 1989. Na klop je prišel po porazu proti Sloveniji v kvalifikcijah za SP 2002. Ustvaril je zmagovalno vzdušje in z modernim sistemom 4-3-2-1 Švicarje direktno popeljal na EP prek skupine z Rusijo in Irsko. Zvezdnikov svetovnega kova v moštvu ni. Prvo ime reprezentance je napadalec Alexander Frei (Rennes), z 19 zadetki drugi strelec francoskega prvenstva. V napadu mu družbo dela prekaljeni Stephan Chapuisat. Tu je še igralec Stuttgarta Hakan Yakin. Motor moštva je Johann Vogel (PSV), obrambo pa držita Stephane Henchoz (Liverpool) in Patrick Müller (Lyon). Garaško moštvo, ki na EP-ju nima visokih ambicij. Njihov moto je zagreniti življenje favoritom. Franciji težko, Angliji in Hrvaški pa že bolj.

Prva v skupini bo Francija. Za drugo mesto se bosta borili Anglija in Hrvaška. V medsebojni tekmi bosta moštvi remizirali, Hrvati pa bodo še dolgo obžalovali kiks proti Švicarjem.