Med igranjem ruske himne so gostujoči navijači na stadionu v Varšavi razgrnili velik transparent
Med igranjem ruske himne so gostujoči navijači na stadionu v Varšavi razgrnili velik transparent "To je Rusija". Poljski navijači so žvižgali med celotno rusko himno. Foto: EPA
Policisti niso mogli preprečiti posamičnih izgredov. Foto: EPA
Izgredi navijačev na evropskem prvenstvu

Rusi so imeli pohod, ker so praznovali dan svoje države – dan, ko je padla Sovjetska zveza in je nastala moderna Rusija, Tusk pa je Poljakom rekel, da lahko tudi sami ta dan praznujejo, saj je propad Sovjetska zveze pomemben za poljski narod.

V incidentih je bilo poškodovanih 33 ljudi, policija pa je aretirala 180 huliganov. Po tekmi so se vneli posamični pretepi, a tako hudo kot pred tekmo ni bilo.

Poljaki Ruse doživljajo kot napadalce
Po nesrečnem spletu naključij sta sovpadala dan Rusije ter tekma med gostitelji in njihovimi največjimi tekmeci. Odnosi med obema državama so še vedno delikatni, predvsem poljski, saj Rusijo zgodovinsko doživljajo kot agresorja, kot narod, ki jim je povzročil ogromno gorja že pred drugo svetovno vojno, predvsem pa v času komunizma. Komunistični simboli so tu prepovedani, Rusija pa je simbol komunizma.

Sprevod vzeli za provokacijo
Mnogi so tako ruski sprevod doživeli kot izzivanje, kot provokacijo, kot razkazovanje moči in premoči na zemlji žrtve. Kljub temu je bil pohod povečini miren. Nekaj poljskih navijačev, je korakalo skupaj z Rusi – mnogi v znak novega prijateljstva držav, ki sta pomembni gospodarski partnerici. Skupina Poljakov je nosila transparent – Solidarnost z Rusijo, a proti KGB-ju in Putinu, videlo se je prečrtane slike Stalina in Lenina.

Policija zanika govorice o smrtni žrtvi
6.000 policistov je varovalo območje, mnogi so obkrožili najbolj vročekrvne domače navijače obritih glav, a spopadov niso mogli preprečiti. Policija je morala uporabiti gumijaste naboje, vodne topove in solzivec, da je umirila razmere, v ločenih incidentih pa je skupina 50 Poljakov napadla gostilno, kjer so se pred tekmo zbirali Rusi. Mnogi so se v bližini stadiona obmetavali s kamni, v blokovskem naselju so po koncu spopadov mnogi okrvavljeni obležali na tleh, eden naj bi bil huje ranjen, varšavska policija pa je ovrgla trditve, da je eden izmed navijačev umrl. Do izgredov je prišlo tudi po zadnjem sodnikovem žvižgu in med dvobojem, ko je policija posredovala, ker so razgrajali navijači, ki so ob velikih zaslonih gledali tekmo.

Na stadionu ni bilo težav. Gostje so politično korektnost in taktnost pustili doma, ko so na začetku dvoboja – kot je sicer v navadi za vse njihove tekme – ob sliki vojaka razgrnili gromozanski napis "This is Russia" – torej, "To je Rusija".

Na stadionu brez "tamponske cone" in varnostnikov
Ruski navijači so bili sicer povsem zraven poljskih, vmes ni bilo tamponske cone ali pa varnostnikov, le na koncu tekme, ko so Ruse zadržali, da so najprej izpraznili preostali del stadiona, so pod njihovo tribuno prišli policisti. Na igrišču ni zmagal nihče, Poljaki so se rešili v drugem polčasu po izjemnem strelu kapetana Blaszczykowskega in na dan Rusije v Varšavi izvlekli točko.

Iz Varšave,

Luka Petrič (Val 202)

Izgredi navijačev na evropskem prvenstvu