Nicklas Bendtner je dobil visoko kazen in bo manjkal na prvi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji. Foto: EPA
Nicklas Bendtner je dobil visoko kazen in bo manjkal na prvi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014 v Braziliji. Foto: EPA
Franciszek Smuda
Franciszek Smuda je odstopil takoj po porazu s Čehi. Foto: EPA

Danec je pokazal zgornji rob spodnjih hlač, Uefo pa je zmotilo to, da je bil na njej napis stavniške hiše. Bendtner bo revnejši za 100.000 evrov in ne bo smel nastopiti na eni tekmi. "Prepoved velja v okviru svetovnega prvenstva 2014 in kvalifikacij zanj, za katero koli tekmo, na kateri bi igralec lahko nastopil," je sporočila disciplinska komisija Uefe.

Strogi možje v Nyonu niso imeli veliko razumevanja za potezo Bendtnerja, ki je, potem ko je zatresel portugalsko mrežo, za malenkost slekel hlače, ravno dovolj, da so številne kamere in fotoaparati posneli napis z imenom irske stavniške hiše Paddy Power. Kaznovali so ga na podlagi kršitve pravilnika o obnašanju igralcev, ki v enem izmed členov opredeljuje, da igralci pod nogometno opremo ne smejo nositi majic ali hlač, ki vsebujejo reklamne napise.

Stavniška hiša, ki se je po zaslugi danskega nogometaša znašla v središču pozornosti, je sporočila, da ni šlo za reklamo, ampak so preprosto prav te spodnjice tiste, ki nogometašu prinašajo srečo.

Poljaki iščejo krivca za neuspeh
Po izpadu Poljske iz nadaljnjega tekmovanja na evropskem prvenstvu so v tej državi začeli iskati krivce za hitro slovo. Ministrica za šport Joanna Mucha je izrazila pričakovanje, da bo zaradi neuspeha odstopil predsednik poljske nogometne zveze Grzegorz Lato.

Ministrica je izrazila prepričanje, da Poljska na velikih tekmovanjih že 30 let ni imela tako močne ekipe kot letos na domačih tleh, zato je neuspeh še toliko bolj boleč: "Predsednik Lato je pred kratkim dejal, da bo odstopil, če ekipa ne bo uspešna. Pričakujem, da bo držal besedo." Obenem je ministrica dodala, da bodo morali kljub razočaranju hitro najti rešitev za strokovno vodstvo ekipe, saj je dozdajšnji selektor Franciszek Smuda po porazu s Čehi odstopil. Pogodba bi se mu sicer iztekla avgusta.

Nezadovoljni so bili tudi poljski mediji. Časopis Super Express je tako ob sliki selektorja Smude in predsednika zveze Lata zapisal: "Vaju ni sram pogledati navijačem v oči?"

Rosicky pred četrtfinalom na zdravljenje v domovino
Tomaš Rosicky, ki ga je češki selektor Michal Bilek v ekipo za EP uvrstil kljub ne povsem zaceljeni poškodbi, je danes odšel v Prago na zdravljenje boleče ahilove tetive. Po načrtih se bo sicer vrnil v češki tabor v Vroclavu do četrtfinalne tekme s Portugalsko, a je malo verjetno, da bi na njej tudi nastopil.

Poškodbo stegenske mišice, ki ga je skorajda stala nastopa na tekmovanju, je 31-letni vezist Arsenala staknil na zadnji tekmi Premier lige v sezoni 2011/12. Rosicky je na tekmi Češke z Grčijo igrišče šepajoč zapustil ob polčasu, na tekmi s Poljaki, kjer so si Čehi priborili nastop v izločilnem delu EP-ja, pa ni nastopil.