Španci, ki jih vedno znova kujemo v nebesa zaradi njihove napadalne igre, so na zadnjih 13 tekmah na SP-jih ali EP-ju prejeli le tri zadetke. Zadnji, ki so na teh tekmah proti njim dosegli več kot en zadetek, so bili Francozi v Hannovru leta 2006. Foto: Reuters
Španci, ki jih vedno znova kujemo v nebesa zaradi njihove napadalne igre, so na zadnjih 13 tekmah na SP-jih ali EP-ju prejeli le tri zadetke. Zadnji, ki so na teh tekmah proti njim dosegli več kot en zadetek, so bili Francozi v Hannovru leta 2006. Foto: Reuters
Fernando Torres
Fernando Torres bo po sicer ne prav uspešni klubski sezoni eden glavnih španskih adutov. Pa ga pred prvenstvom marsikdo ne bi na Poljsko in v Ukrajino niti vzel ... Foto: EPA
Karim Benzema
Karim Benzema španske igralce odlično pozna tudi zaradi igranja pri Realu. Foto: EPA

Evropski in svetovni prvaki so v celoti gledano uspešnejši od galskih petelinov v medsebojnih dvobojih, a od uradnih tekem niso dobili niti ene od šestih, na eni pa remizirali. To se bo moralo v soboto v Donecku spremeniti.

Lep francoski spomin na leto 1984
Med drugim so Francozi proti "furii roji" osvojili sploh prvo večjo lovoriko, ko so jih v finalu domačega EP-ja leta 1984 v Parizu premagali z 2:0, trikolori pa so dobili tudi edini dozdajšnji obračun na SP-jih, ko so v osmini finala v Hannovru leta 2006 slavili s 3:1. Od tedanje španske ekipe je bil v ekipi tudi Fernando Torres, ki tokrat napoveduje.

Torres: Upam, da Francozi ne bodo odkrili prave forme prav zdaj
"Upamo, da nam bodo vse te izkušnje pomagale in nagnile tehtnico na našo stran. Vedno je dobro prekiniti črni niz in to moštvo je vajeno podirati rekorde. Upam, da Francozi ne bodo komaj zdaj odkrili svoje prave forme, tudi če jo bodo, bomo nanje pripravljeni," napoveduje napadalec Chelseaja, ki se vse bolj dviga v formi.

Namesto Mexesa Koscielny?
Vicente del Bosque ima na voljo vse igralce, francoski selektor Laurent Blanc pa bo kaznovanega Philippa Mexesa v osrčju obrambe najverjetneje zamenjal s precej manj izkušenim Laurentom Koscielnyjem. Vsaj na začetku bo na klopi Samir Nasri, v napadu pa ob Francku Riberyju in Karimu Benzemaju Jeremy Menez.

Malouda: Torres sam osmeši celotno obrambo
Zvezdnik madridskega Reala Benzema napoveduje, da bodo Francozi skušali izkoristiti čim več prostora, ki ga Španci ob svoji veliki posesti žoge in strnjeni postavitvi znajo pustiti. "Španci so favoriti, gre za eno najboljših ekip na svetu." Florent Malouda opozarja zlasti na Chelseajevega soigralca Torresa: "Sezono je končal zelo dobro, zagotovo se bo skušal dokazati. Sam lahko doseže dva ali tri zadetke in osmeši celotno obrambo."

14. evropsko prvenstvo, četrtfinale, Donjeck

Sobota ob 20.45:
ŠPANIJA - FRANCIJA

Španija: Casillas; Arbeola, Ramos, Pique, Alba; Busquets, Alonso, Xavi; Silva, Iniesta, Torres.

Francija: Lloris; Debuchy, Koscielny, Rami, Evra; Cabaye, Diarra, Mvila; Menez, Benzema, Ribery.

Sodnik: Niccola Rizzoli (Italija)