Čehi bodo pod pritiskom - če bodo poraženi, se (tako kot pred štirimi leti) ne bodo prebili v četrtfinale. Foto: Reuters
Čehi bodo pod pritiskom - če bodo poraženi, se (tako kot pred štirimi leti) ne bodo prebili v četrtfinale. Foto: Reuters

Čehi so uvodno tekmo letošnjega evropskega nogometnega prvenstva proti Rusiji izgubili s 4:1. Le dvakrat prej se je v zgodovini češke reprezentance zgodilo, da je izgubila s tremi goli razlike.

Tri tekme, le en gol
Če statistika šteje, potem na tekmi v Varšavi ni pričakovati veliko zadetkov. Reprezentanci sta se do zdaj srečali trikrat in le enkrat se je zatresla mreža - leta 2004. Še takrat se je to zgodilo v podaljšku, ki je Grkom prinesel mesto v finalu evropskega prvenstva in nato senzacionalni naslov prvakov.

Brez dveh standardnih branilcev
Grški selektor Fernando Santos ima težave v obrambi. Avraam Papadopoulos zaradi poškodbe kolena ne more igrati, Sokratis Papastathopoulos pa je kaznovan, potem ko je na tekmi proti Poljski (1:1) dobil rdeči karton. Osrednja branilca sta najbolj pripomogla k temu, da je Grčija v kvalifikacijah za EP dobila le pet golov.

Baroš ni več tisto, kar je bil
Tudi Čehi se ubadajo s svojo obrambo, čeprav so kompletni. Štirje prejeti goli na tekmi proti Rusiji povzročajo glavobole selektorju Michalu Bileku, ki bo najbrž malce spremenil formacijo. V napadu je bil Milan Baroš na tekmi proti Rusiji izoliran, je pa vprašanje, ali ima Baroš še pravi občutek za gol, saj je v zadnjih dveh letih dosegel le tri reprezentančne zadetke.

Skupina A, Vroclav, torek ob 18.00:
GRČIJA - ČEŠKA

Verjetni postavi:
Grčija: Chalkias, Torosidis, Katsouranis, K. Papadopoulos, Holebas, Maniatis, Makos, Karagounis, Salpingidis, Gekas, Samaras.

Češka: Čech, Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky, Jiracek, Plašil, Rezek, Rosicky, Pilar, Pekhart.

Sodnik: Stephane Lannoy (Francija)