Cristiano Ronaldo se proti Nemcem ni izkazal. Kako bo tokrat? Foto: EPA
Cristiano Ronaldo se proti Nemcem ni izkazal. Kako bo tokrat? Foto: EPA
Danski so napovedali slovo po skupinskem delu, zdaj pa bi si z zmago proti Portugalski praktično že zagotovila nastop v četrtfinalu. Foto: EPA

To je bil oktobrski odločilni obračun za prvo mesto v skupini, ki so ga Danci v Köbenhavnu dobili z 2:1. Portugalska si je pozneje vozovnico za EP zagotovila prek dodatnih kvalifikacij.

V Köbenhavnu ga je ustavil Silberbauer
"Ronalda smo znali povsem zaustaviti in prepričan sem, da bomo to storili tudi tokrat," je povedal branilec Simon Kjär, eden izmed najboljših na uvodni tekmi z Nizozemsko, in dodal: "Prepričan sem, da lahko Portugalce premagamo še enkrat."

V Köbenhavnu je Ronalda kot senca sledil Michael Silberbauer, ki naj bi tokrat od začetka zaigral namesto Simona Poulsena. Danci in Portugalci so v zadnjih letih stari znanci kvalifikacij. V Lizboni so Portugalci v boju za Euro 2012 slavili s 3:1, v kvalifikacijah za SP v JAR-u pa so po enkrat izgubili in remizirali.

Selektor Morten Olsen skuša umiriti evforijo: "Malce jo sicer ne škodi, toda moramo biti trdno na tleh. Portugalci so pod velikim pritiskom."

Bento upa na učinkovitost in srečo
Portugalska je zmagala le enkrat na zadnjih sedmih tekmah in dosegla le en gol na zadnjih štirih. Selektor Paolo Bento krize ne vidi: "Šli bomo naprej po naši poti. Moramo biti bolj učinkoviti in imeti na naši strani tudi srečo, ki nam je na zadnjih tekmah obrnila hrbet."

Bento v formaciji 4-3-3 igra le z enim klasičnim napadalcem. Razmišlja, da bi namesto Helderja Postige v ogenj porinil mladega Nelsona Oliveiro, za katerega meni, da bo igralec prihodnosti. Portugalci so proti Nemcem postali nevarnejši z vstopom Silvestra Varele, ki je zamenjal Raula Meirelesa.

Sreda ob 18.00:
DANSKA - PORTUGALSKA

Verjetni postavi:
Danska: Andersen, Jacobsen, Kjär, Agger, Silberbauer, Kvist, Zimling, Rommedahl, Eriksen, Krohn-Dehli, Bendtner.

Portugalska: Rui Patricio, Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao, Veloso, Meireles, Moutinho, Nani, Ronaldo, Postiga (Oliveira).

Sodnik: Craig Thomson (Škotska)