Poljake je povsem prevzela nogometna mrzlica. Foto: EPA
Poljake je povsem prevzela nogometna mrzlica. Foto: EPA
Eindhoven
A to velja tudi za druge dele Evrope. V Eindhovnu si je na stadionu PSV-ja na velikem platnu obračun med Nizozemsko in Dansko ogledalo več deset tisoč ljudi. Foto: EPA

Na uvodni tekmi je v belo-rdečem morju poljskih navijačev malce izstopala trojica, oblečena v majice z napisom Canada Euro Trip 2012. Vsi trije so imeli ekstravagante lasulje.

S trebuhom za kruhom v Kanado
Eden od trojice Kris razlaga: "To smo že štiri let načrtovali, odkar smo izvedeli, da je Poljska dobila evropsko prvenstvo. Rezevirali smo si apartmaje, dobili vstopnice. Zelo smo bili navdušeni." Kris, Tom in Michael so bili pred 20 leti Kšištof, Tomen in Michal. S trebuh za kruhom so odšli v Toronto, v deželo javorov, hokeja na ledu in, kot kaže, tudi nogometa.

Nogomet je vedno bolj priljubljen
"Nekateri so morda presenečeni, ker razmišljajo, da vse zanima le hokej. Toda nogomet je zelo priljubljen, še posebej med evropskimi Kanadčani," je prepričan Kris. Tom je dodal, da Krisov sin igra v poljski ligi, ponosni oče pa je z veseljem povedal, da je član Šlonska iz Vroclava.

Toronto igra v ameriški ligi
Nogomet v Kanadi še zdaleč ni šport številka 1, je pa zelo priljubljen prav v Torontu. Tamkajšnji klub že pet sezon igra v ameriški profesionalni ligi, je pa eden redkih klubov, ki domala vse tekme razproda. Več kot 80.000 Poljakov živi v Torontu, sprva se mnogi sploh niso kaj prida brigali za Euro, a Kris pravi, da je zdaj drugače.

Ne le na tekme svoje domovine
"Pred šestimi meseci nikogar ni zanimalo, nekaj dni ,preden smo odpotovali na Poljsko, pa so vsi prišli do nas in nam govorili, da jim je žal, ker ne morejo z nami," se potovanja spominja Kris. Trojici si je uspelo zagotoviti vstopnice za vse tri poljske tekme v skupinskem delu. V Lvovu pa so si ogledali tudi dvoboj Nemčije in Portugalske, vmes bodo skočili še v Poznanj na dvoboj Italija - Hrvaška.

Cene za prenočitev sila različne
Tako kot mnogi so imeli nemalo težav pri iskanju apartmajev. Ker nimajo več družine na Poljskem, so bili primorani iskati nastanitve po spletu. V Varšavi so našli normalno, "poljsko" ceno, 40 evrov na noč za apartma za tri osebe, v Vroclavu pa niso imeli takšne sreče, saj bodo plačali "nogometno" ceno, dvakrat več za pol manj prenočitev.

Iz Varšave

Luka Petrič, Val 202