Giorgos Karagounis je tik pred koncem prvega polčasa dosegel najpomembnejši zadetek v svoji karieri, pozneje pa prejel rumeni karton, zaradi katerega ga v četrtfinalu proti zmagovalcu skupine B ne bomo videli. Foto: Reuters
Giorgos Karagounis je tik pred koncem prvega polčasa dosegel najpomembnejši zadetek v svoji karieri, pozneje pa prejel rumeni karton, zaradi katerega ga v četrtfinalu proti zmagovalcu skupine B ne bomo videli. Foto: Reuters
Grški navijači
Grški navijači bodo še dolgo proslavljali veliko zmago. Foto: Reuters
Ruska navijačica
Ruska navijačica na stadionu v Varšavi pred začetkom tekme. Foto: Reuters
Vjačeslav Malafejev
Žoga v mreži Vjačeslava Malafejeva. Foto: Reuters
Veselje Grkov
Veselje Grkov po zadnjem sodnikovem žvižgu. Foto: Reuters

V sodnikovem podaljšku prvega polčasa je edini zadetek na tekmi skupine A v Varšavi dosegel kapetan Giorgos Karagounis, ki je igral svojo 120. tekmo za izbrano vrsto, s čimer se je izenačil z rekorderjem Theodorosom Zagorakisom. Po desni strani je prodrl v kazenski prostor in z močnim diagonalnim strelom zatresel mrežo. To je bil šele drugi grški strel v okvir vrat in tudi zadnji na tekmi. Rusija se po porazu poslavlja od evropskega prvenstva.

Statistika

GRČIJA

RUSIJA

Streli 525
Streli v okvir vrat210
Prekrški814
Posest žoge3862
Koti512


Veliko prometa, malo iztržka
Rusi, ki so navdušili uvodni dan prvenstva z visoko zmago nad Čehi (4:1) in bi se med najboljših osem uvrstili že s točko, so imeli v prvem polčasu več od igre (posest žoge: 41:59 odstotkov) in bili bolj nevarni, toda njihovi streli (zapretila sta Alan Dzagojev in Aleksander Keržakov) so bili premalo natančni. Vratar Michalis Sifakis, ki je zamenjal poškodovanega Kostasa Chalkiasa, tako ni velikokrat posredoval.
Karton Karagounisu in vratnica Tzavellasa
Drugi polčas je bil pričakovano dramatičen. V 63. minuti je najprej Karagounis padel v kazenskem prostoru in po kontaktu s Sergejem Ignaševičem zahteval 11-metrovko, vendar je namesto "nagrade" dobil kazen. Švedski sodnik Jonas Eriksson (najbrž bi res lahko dosodil strel z bele točke) mu je pokazal rumeni karton zaradi domnevnega simuliranja, zato bo moral izpustiti četrtfinalno tekmo proti zmagovalcu skupine B. V 70. minuti so bili srčni Grki, evropski prvaki iz leta 2004, zelo blizu vodstvu z 2:0, saj je Giorgos Tzavellas s prostega strela zadel vratnico tik pod stičiščem s prečko.
Dzagojev za las mimo vrat
V zadnjih minutah so Rusi pritisnili na vse ali nič. Pet minut pred koncem je najbolj nevarno meril Dzagojev, vendar je njegov strel z glavo po predložku z desne strani končal tik ob vratnici. Tudi poskusi Rusije v izdihljajih tekme niso bili uspešni in množica njenih navijačev, ki je pripotovala v poljsko prestolnico, je razočarana zapuščala varšavski stadion. To je bil za Ruse šok, podoben tistemu, ki jim ga je zadala Slovenija v dodatnih kvalifikacijah za SP novembra leta 2009 v Mariboru.

Rusi pogrešali Zirjanova
Bolnega Konstantina Zirjanova je v začetni postavi ruske reprezentance zamenjal Denis Glušakov. V napadu Grkov je tekmo začel Fanis Gekas, po odsluženi kazni zaradi rdečega kartona na prvi tekmi proti Poljski pa se je v obrambo vrnil Sokratis Papastathopoulos.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Karagounis: Čista čarovnija
"Trenutek je čista čarovnija za vse nas. Ta večer je zelo pomemben za Grčijo in vse Grke. Dejali smo, da bomo dali vse od sebe, kljub vsem težavam. Zadeli smo v idealnem trenutku. Zdaj je čas za praznovanje," je bil bo tekmi vzhičen Karagounis.
Ruski selektor Dick Advocaat je svojo službo na klopi "zbornaje komande" (odhaja v PSV) končal s prvim porazom po 16 tekmah: "Napadali smo. Grki so se le branili. Nismo izkoristili svojih priložnosti, toda mislim, da ni pošteno, če rečemo, da nismo igrali dobro. Danes bi morali zmagati, a to je nogomet. Iskrene čestitke Grčiji."

Skupina A:
GRČIJA - RUSIJA 1:0 (1:0)
55.614; Karagounis 45.

Grčija: Sifakis; Torosidis, K. Papadopoulos, Papastathopoulos, Tzavellas; Maniatis, Katsouranis, Karagounis ( 66./Makos), Salpingidis ( 82./Ninis), Samaras; Gekas ( 64./Holebas).

Rusija: Malafejev; Anjukov ( 81./Izmajlov), A. Berezucki, Ignaševič, Žirkov ; Širokov, Denisov, Glušakov ( 72./Pogrebnjak ); Dzagojev , Keržakov( 46./Pavljučenko), Aršavin.
Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)
ČEŠKA - POLJSKA 1:0 (0:0)
42.000; Jiraček 72.

Lestvica: 
ČEŠKA 3 2 0 1 4:5 6 GRČIJA 3 1 1 1 3:3 4 ---------------------------------- RUSIJA 3 1 1 1 5:3 4
POLJSKA 3 0 2 1 2:3 2