Poljub španskega navijača in italijanske navijačice pred tekmo v Gdansku 10. junija. Na igrišču v nedeljo
Poljub španskega navijača in italijanske navijačice pred tekmo v Gdansku 10. junija. Na igrišču v nedeljo "ljubezni" ne bo. Foto: Reuters
Pred finalom Eura v Kijevu

30-krat so se "azzurri" in "furija" srečali iz oči v oči, če štejemo tudi prijateljske tekme. 10-krat je zmagala Italija, 8-krat Španija, 12 srečanj pa se je končalo z neodločenim izidom. Razlika v zadetkih: 39:30 za Italijo.

Prvi dvoboji na olimpijskih igrah
Zgodovina medsebojnih srečanj na velikih tekmovanjih se je začela na olimpijskih igrah leta 1920 v Antwerpnu. Španija in Italija sta tedaj odigrali tekmo za "tolažilno nagrado", potem ko sta obe izpadli v četrtfinalu. Z 2:0 so zmagali Španci, dva zadetka je dosegel Felix Sesumaga. Štiri leta pozneje v Parizu je z 1:0 slavila Italija po zaslugi avtogola Jesusa Larazze.

Španci se neradi spominjajo olimpijskih iger leta 1928 v Amsterdamu, kjer so v četrtfinalu z Italijani najprej remizirali (1:1), tri dni pozneje pa na ponovljeni tekmi izgubili kar z 1:7. To je njihov najvišji poraz v zgodovini, enako visoko so izgubili samo še tri leta pozneje proti Angliji.

SP 1934, četrtfinale: Španija - Italija 1:1, ponovljena tekma 0:1
Prvo medsebojno tekmo na svetovnih prvenstvih sta reprezentanci odigrali leta 1934, ko je Italija gostila mundial. Četrtfinalno srečanje se je končalo z izidom 1:1 (Luis Reguiro; Giovanni Ferrari), zato sta morali ekipi že naslednji dan (!) znova na igrišče. V 11. minuti je edini zadetek dosegel Giuseppe Meazza, Italijani pa so pozneje tudi osvojili prvi naslov svetovnega prvaka.

EP 1980, predtekmovanje: Španija - Italija 0:0
Na naslednje srečanje na velikih turnirjih, znova na italijanskih tleh, je bilo treba počakati vse do leta 1980. Na evropskem prvenstvu sta se v skupini, v kateri sta bili še Anglija in Belgija, Španija in Italija udarili na San Siru, vendar 46.816 gledalcev ni videlo zadetkov.
V prvem polčasu je imel najlepšo priložnost Juventusov branilec Claudio Gentile, a je bil na bližnji vratnici na pravem mestu vratar Luis Arconada. V drugem polčasu je bila nevarnejša Španija. Zadetek Jesusa Satrusteguija je bil razveljavljen, Juanito pa je zadel prečko. Španija je končala na zadnjem mestu v skupini (na prvenstvu je sodelovalo osem ekip), Italija pa je na tekmi za tretje mesto po 11-metrovkah izgubila proti Češkoslovaški.

EP 1988, predtekmovanje: Španija - Italija 0:1
Nov dvoboj je prinesel Euro 1988 v Nemčiji, ko je v predtekmovanju Italija zmagala z 1:0. V 73. minuti je v Frankfurtu po podaji Carla Ancelottija zadel Gianluca Vialli. Španci so znova obstali v skupini, "azzurre", za katere je igral tudi 19-letni Paolo Maldini, pa je v polfinalu ustavila Sovjetska zveza. Generaciji mladih in talentiranih igralcev sta se pomerili že v finalu EP-ja do 21 let dve leti prej, ko je bila boljša "furija".

SP 1994, četrtfinale: Španija - Italija 1:2
Na svetovnem prvenstvu leta 1994 sta se reprezentanci srečali v četrtfinalu. Na eni zanimivejših tekem na ameriškem SP-ju je Dino Baggio v Bostonu v 25. minuti sijajno zadel od daleč. V drugem polčasu je izenačil Jose Luis Caminero, potnika v polfinale pa je po izjemni akciji (žoga je s štirimi podajami prišla iz obrambe v napad) v 88. minuti odločil Roberto Baggio, ki je obšel vratarja Andonija Zubizarreto in v polno meril z desne strani.
Tekma je ostala v spominu tudi po tem, da je Luis Enrique v zadnjih minutah obležal na tleh, ko ga je po predložku z desne strani Mauro Tassotti brezkompromisno in brez odlašanja udaril s komolcem (več TUKAJ). Žoga je odletela mimo obeh, madžarski sodnik Sandor Puhl pa ni piskal ničesar, čeprav bi si Italijan zaslužil rdeči karton, Španci pa 11-metrovko. Tassotti je bil pozneje kaznovan z osmimi tekmami prepovedi igranja.

EP 2008, četrtfinale: Španija - Italija 4:2 (po 11-metrovkah)
Še svež spomin je na dvoboj Španije in Italije na evropskem prvenstvu pred štirimi leti na Dunaju. Četrtfinalna tekma ni navdušila, junak pa je postal Iker Casillas, ki je po remiju brez golov ubranil 11-metrovki Danieleju De Rossiju in Antoniu Di Nataleju. Slednji se je vpisal med strelce pred tremi tedni v Gdansku (1:1) in je do zdaj edini na tem prvenstvu, ki je ugnal Casillasa. Kdo je izenačil? Tega se najbrž spomnite. Cesc Fabregas.

Pred finalom Eura v Kijevu