V Krakovu se je zbralo ogromno nogometnih navdušencev, vsi pa očitno ne upoštevajo osnovnega bontona. Foto: EPA
V Krakovu se je zbralo ogromno nogometnih navdušencev, vsi pa očitno ne upoštevajo osnovnega bontona. Foto: EPA
Morten Olsen
Danec Morten Olsen je edini, ki je kot nogometaš za svojo domovino odigral več kot 100 tekem, več kot 100-krat pa jo je nato vodil še kot selektor. Foto: EPA

Na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki so tulipani slavili z 2:0 in tudi tokrat so favoriti. Nizozemci so na zadnji pripravljalni tekmi potrdili izjemno formo, saj so odpravili Severno Irsko s 6:0, petarda je odjeknila že v prvem polčasu.

Van Marwijk: Med nami ni skrivnosti
Selektor Bert van Marwijk pravi, da med ekipama ni nobenih skrivnosti: "Dobro se poznamo. Veliko danskih nogometašev igra v nizozemski ligi pa tudi drugih kakovostnih ligah po Evropi. Njihov slog igre je podoben našemu, prav tako pa se vsi spoštujemo. Prva tekma prvenstva je prav gotovo najpomembnejša, zato si želimo dobrega rezultata." 60-letni selektor lahko računa na skoraj vse igralce, zaradi težav s koleni bo manjkal le Joris Mathijsen. Pripravljen bo za drugo tekmo proti Nemčiji.

Bendtner: Imamo dovolj kakovosti
Danci so v napovedih optimistični, saj verjamejo, da imajo dovolj kakovosti za presenečenje. Svojo priložnost naj bi iskali predvsem v nasprotnikovi obrambi. Eden izmed glavnih danskih zvezdnikov Nicklas Bendtner tako napoveduje: "Imamo veliko igralcev na sredini igrišča in v napadu, ki lahko dosežejo gol. Smo optimisti, naši treningi so dobri in kažemo napredek."
Poškodba Zimlinga
Danci ne bodo mogli računati na vezista Nikija Zimlinga, ki je današnji trening zapustil v reševalnem vozilu. Iz danske vrste niso še sporočili, za kakšno poškodbo gre, pred vstopom v reševalno vozilo pa so mu sezuli desni čevelj.

Strah pred rasizmom očitno upravičen
Številni opazovalci so pred začetkom turnirja opozarjali na potencialni rasizem poljskih in ukrajinskih nogometnih navdušencih. Njihov strah je bil očitno upravičen, saj so se temnopolti člani nizozemske izbrane vrste na treningih v Krakovu že srečali s tem pojavom. "Nekateri igralci so s tribun slišali oponašanje opic, zato so se preselili na drug del zelenice," je povedal tiskovni predstavnik nizozemske nogometne zveze.

Pri Uefi spremljajo položaj
"Bili smo obveščeni, da se je zgodilo nekaj osamljenih incidentov. Če bi se taki dogodki ponovili, bomo proučili, ali bo treba nogometaše zaščititi," so se v izjavi za javnost odzvali pri Evropski nogometni zvezi.

Pravico bo delil Damir Skomina
Tekmo bo sodil najboljši slovenski sodnik Damir Skomina, ki bo s svojim delom že nakazal, ali res sodi med najresnejše favorite za sojenje finalne tekme. Stavnice pred začetkom turnirja ga uvrščajo za drugega favorita.

Sobota ob 18.00:
NIZOZEMSKA - DANSKA
Verjetni postavi:
Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Bouma, Willems, van Bommel, de Jong, Robben, Sneijder, Afellay, van Persie.
Danska: Andersen, Jacobsen, Kjär, Agger, Poulsen, Kvist, Zimling, Rommedahl, Eriksen, Krohn-Dehli, Bendtner.
Sodnik: Damir SKOMINA (Slovenija)