Eren Derdiyok je bil nerešljiva uganka za nemško obrambo. Foto: Reuters
Eren Derdiyok je bil nerešljiva uganka za nemško obrambo. Foto: Reuters
Niki Zimling in Hulk
Niki Zimling in Hulk sta bila dva izmed protagonistov na obračunu v Hamburgu, na koncu je bil uspešnejši zadnji. Foto: Reuters
Ivelin Popov, Tim Krul
Ivelin Popov je v Amsterdamu izenačil z bele točke. Foto: Reuters
Iljan Mizanski, Tim Krul, Mark van Bommel, Vladimir Gadžev
Iljan Mizanski je v sodnikovem dodatku poskrbel za senzacijo v Amsterdamu. Foto: Reuters
Adrian Lopez
Adrian Lopez je načel mrežo Srbije v St. Gallnu. Foto: EPA
Roy Hodgson
Roy Hodgson je na klopi Anglije debitiral z zmago. Foto: Reuters
Ashley Young
Ashley Young je odločil v Oslu. Foto: Reuters

Nemški selektor Joachim Löw še ni mogel računati na nogometaše Bayerna, kar se je zelo poznalo. Švica je prvič po 56 letih premagala Nemčijo. Selektor Ottmar Hitzfeld je bil zelo zadovoljen s predstavo svojih varovancev.
Dva gola Derdiyoka v dveh minutah
Gostitelji so pred 32.000 gledalci na St. Jakob Parku povedli v 21. minuti. Po hitrem protinapadu je Tranquillo Barnetta z leve strani podal v sredino, kjer je Derdiyok z desnico matiral Marca-Andreja ter Stegna. Dve minuti pozneje je sijajni Derdiyok z glavo izkoristil podajo Barnette, Per Mertesacker in Marcel Schmelzer sta bila le opazovalca. Nemci so tik pred odmorom ujeli priključek, po podaji Mesuta Özila s prostega strela je bil z glavo natančen Mats Hummels.

Švicarji vedno hitro odgovorili
V 50. minuti je še tretjič udarila naveza Barnetta-Derdiyok, ki je z glavo povišal na 3:1. V 64. minuti je Andre Schürrle z izjemnim strelom s 25 metrov znižal na 3:2, a v obrambi je bil "elf" obupen. Le tri minute pozneje je Stephan Lichtsteiner zatresel mrežo z glavo po dolgi podaji Gökhana Inlerja. Mladi Julian Draxler je skušal z močnim strelom presenetiti švicarskega vratarja Diega Benaglia, ki je žogo odbil, Marco Reus pa jo je pospravil v mrežo. Končni izid je postavil Admir Mehmedi četrt ure pred koncem iz bližine.

Löw: V taki postavi še nismo igrali
Švicarji, ki 7. septembra gostujejo v Stožicah, so prikazali odlično igro, Nemce pa čaka še ogromno dela do prve tekme v skupini B na Euru 2012 proti Portugalski.
"Naredili smo preveč napak. Nisem pričakoval tako slabe igre in poraza, čeprav sem se zavedal, da nam bo težko. Smo sredi težkih treningov, manjka nam svežine. V taki postavi naša reprezentanca še nikoli ni igrala in verjetno tudi nikoli več ne bo. Čaka nas še dva tedna trdega dela. Prepričan sem, da nas ta poraz ne bo spravil iz tira," je povedal Löw.

"To je lahko tudi dober obet za Nemce, saj smo na svetovnem prvenstvu leta 2010 premagali Špance, ki so nato osvojili naslov svetovnih prvakov," je dodal nasmejani Hitzfeld.

Brazilci vse opravili že v prvem polčasu
Danski nogometaši so na pripravljalni tekmi pred EP-jem z napakami v prvem polčasu Brazilcem omogočili lagodno zmago v Hamburgu. Na koncu je bilo 3:1.

Carioce so že ob polčasu vodile s 3:0, dva gola je dosegel Portov zvezdnik Hulk. Pri prvem v osmi minuti se po strelu z razdalje ni izkazal danski vratar Thomas Sörensen, pri drugem pa je Hulk v 39. minuti izkoristil podarjeno žogo Daniela Aggerja in rutinirano zadel. Vmes je na 0:2 v 12. minuti z avtogolom povišal Niki Zimling, potem ko je žogo izgubil Christian Poulsen.

Zimling se je za napako v prvem polčasu odkupil v 71. minuti, ko je lepo podal pred brazilski gol za edini danski zadetek, strelec je bil Nicklas Bendtner. Tekmo si je na Imtech Areni ogledal tudi Realov strateg Jose Mourinho, menda je bil glavni namen obiska tekme saopaulski dragulj, 19-letni Lucas. Mano Menezes je tekmo v napadu začel z dvojcem Hulk-Leandro Damiao, zlasti v drugem polčasu pa Brazilci še zdaleč niso navdušili.
Young odločil v Oslu
Norveška nogometna reprezentanca, ki se bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2014 merila v skupini s Slovenijo, je na prijateljski tekmi v Oslu izgubila proti Angliji z 0:1. Edini gol na tekmi je dosegel Ashley Young v deveti minuti.

Prijateljske tekme:
ŠVICA
- NEMČIJA 5:3 (2:1)
Derdiyok 21., 23., 50., Lichtsteiner 67., Mehmedi 76.; Hummels 45., Schürrle 64., Reus 72.

Švica: Benaglio, Lichtsteiner, von Bergen, Senderos, Ziegler, Mehmedi, Fernandes (92./Djourou), Inler, Barnetta (78./Stocker), Xhaka (90./Wiss), Derdiyok.

Nemčija: ter Stegen, Höwedes (78./S. Bender), Mertesacker, Hummels, Schmelzer, Khedira (46./Gündogan), Götze (78./L. Bender), Schürrle, Özil (46./Reus), Podolski (62./Draxler), Klose (78./Cacau).

Sodnik: Antony Gautier (Francija)


DANSKA - BRAZILIJA 1:3 (0:3)
Bendtner 71.; Hulk 8., 39., Zimling 13./ag

IRSKA - BiH 1:0 (0:0)
Long 78.

POLJSKA - SLOVAŠKA 1:0 (1:0)
Perquis 30.

ŠPANIJA - SRBIJA 2:0 (0:0)
Adrian 64., Cazorla 74./11-m

PORTUGALSKA - MAKEDONIJA 0:0

NIZOZEMSKA - BOLGARIJA 1:2 (1:0)
van Persie 45.; Popov 50./11-m, Micanski 92.

TURČIJA - FINSKA 2:3 (1:1)
Yilmaz 21., 54.; Eremenko 19., Pukki 73., Hetemaj 90.

ČEŠKA - IZRAEL 2:1 (1:1)
Baroš 17./11-m, Lafata 90.; Shechter 45.

NORVEŠKA - ANGLIJA 0:1 (0:1)
Young 9.

ZDA - ŠKOTSKA 5:1 (2:1)
Donovan 5., 60., 65., Bradley 11., Jones 70.; Cameron 15./avtogol

RUSIJA - URUGVAJ 1:1 (0:0)
Keržakov 49.; Suarez 48.

HRVAŠKA - ESTONIJA 3:1 (2:0)
Ćorluka 16., Kalinić 20., Vukojević 81.; Vasiljev 83.

BELGIJA - ČRNA GORA 2:2 (2:1)
Mirallas 25., Hazard 34./11-m; Vučinić 5., Drinčić 76.