Paul Pogba se na uvodni tekmi evropskega prvenstva ni izkazal. Foto: Reuters
Paul Pogba se na uvodni tekmi evropskega prvenstva ni izkazal. Foto: Reuters

Pogba, izvrstni vezist Juventusa, ki velja za enega najbolj nadarjenih nogometašev na svetu, je bil na tekmi bolj ali manj neopazen, svoje mesto na zelenici je moral po slabi predstavi v 77. minuti prepustiti napadalcu Manchester Uniteda Anthonyju Martialu.


Payeta ohranil v igri in zadel v polno

"Tako sem se pač odločil," je menjavo Pogbaja po tekmi pokomentiral Deschamps. "Nisem vedel, koliko minut je še do konca srečanja. Želel sem osvežiti napad. V igri smo imeli štiri napadalno usmerjene igralce, s katerimi smo želeli priti do zmage. Payeta sem želel ohraniti v vezni liniji, kar je pomenilo, da sem moral na klop poklicati drugega vezista. To je bil Pogba," je še dodal. Z odločitvijo, da Dimitrija Payeta ohrani na zelenici, je 47-letni Francoz zadel v polno, saj je vezist West Ham Uniteda s krasnim zadetkom 'galskim petelinom' v izdihljajih srečanja prinesel zmago z 2:1. "Paul lahko igra veliko bolje. Ne bom ga pretirano kritiziral, a ima sposobnosti, da na igrišču pokaže precej več, kot je pokazal danes," je še povedal Deschamps.

Zmaga, ki daje več samozavesti in mirnosti
Francozi, sicer glavni favoriti za naslov evropskega prvaka, so potrebovali kar nekaj časa, da so se otresli začetne treme. Veliko je bilo netočnih podaj, v vezni vrsti so bili brez idej, kaj kmalu bi se lahko zgodilo, da bi že po nekaj minutah padli v zaostanek, a je veselje Romunom preprečil Hugo Lloris. "Pri navijačih je občutiti veliko pričakovanj, strasti in vneme. To občutijo tudi igralci. S psihološkega vidika je bila tekma zelo težka," je dejal nekdanji kapetan francoske izbrane vrste, s katero je leta 1998 osvojil naslov svetovnega, dve leti pozneje pa še naslov evropskega prvaka in se za konec dotaknil nasprotnika: "Romunom je zagotovo težko, ker so tako izgubili uvodno tekmo prvenstva. Toda ta zmaga nam je dala še več samozavesti, poskrbela je za večjo mirnost."

Oglejte si celotno tekmo ter studijsko analizo prvega in drugega polčasa.


Payet gol pripisal trdemu delu in odrekanju

Junak srečanja Payet je zelenico v Saint Denisu zapustil s solzami v očeh, niti v sanjah si ni predstavljal, da bo mož odločitve na uvodni tekmi domačega evropskega prvenstva pred več kot 80-tisočglavo množico. "To, da sem danes tukaj in da sem dosegel zmagoviti zadetek, gre pripisati trdemu delu in nenehnemu odrekanju. Če sem povsem iskren, ob velikih imenih, ki jih imamo v reprezentanci, na začetku sezone nisem pričakoval, da se mi bo ponudila takšna priložnost. Ob prihodu na stadion sem občutil sicer nekaj pritiska, a sem sem prišel predvsem uživat," je povedal 29-letni Payet, ki je v petek zadel četrti gol za reprezentanco.

Iordanescu: Igralci so popolnoma izmučeni
Precej slabše volje je bil - razumljivo - romunski selektor Anghel Iordanescu, ki je svoje varovance na prvi tekmi prvenstva dobro vodil in je bil na poti velikega remija, a je moral na koncu gostiteljem priznati premoč. "Moji varovanci so popolnoma izmučeni. Težko se bo regenerirati pred naslednjo tekmo. Tu pride v poštev tudi psihologija, ki je na tovrstnih turnirjih ključnega pomena," je priznal 66-letnik in dodal, da bi se srečanje najbrž razpletlo popolnoma drugače, če bi Bogdan Stancu v 3. minuti zadel mrežo, in ne francoskega vratarja. Vseeno je bil po srečanju ponosen na svoje igralce. "Rad bi jim čestital, ker so se držali taktike in upoštevali vsa navodila. Rad bi se jim zahvalil za kakovostno igro in dober rezultat, čeprav smo na koncu izgubili," je sklenil.

Mojstrovina Payeta za zmago Francije


Stancu z 11-m izenačil na 1:1

Zadetek Girouda za vodstvo Francije

Francija - Romunija v 90 sekundah