Roy Hodgson in Wayne Rooney med pripravo za tekmo proti Rusiji. Foto: Reuters
Roy Hodgson in Wayne Rooney med pripravo za tekmo proti Rusiji. Foto: Reuters
Gianni De Biasi
Albanski selektor Gianni De Biasi daje navodila svojim varovancem. Foto: Reuters
Xherdan Shaqiri
Xherdan Shaqiri je potomec kosovskih Albancev. S Kosova je konec 90. let prejšnjega stoletja v Švico prišlo več deset tisoč beguncev. Foto: EPA
Gareth Bale
Gareth Bale je daleč največji zvezdnik Walesa. Foto: Reuters
Marek Hamšik in Juraj Kučka
Slovaška nogometaša Marek Hamšik (Napoli) in Juraj Kučka (Milan) imata dolgoletne izkušnje z igranjem v Italiji. Foto: Reuters

Kapetan naj bi imel zagotovljeno mesto v začetni enajsterici. Bo ob njem začel junak angleškega prvaka Leicestra Jamie Vardy ali najboljši strelec Premier lige Harry Kane? Prednost naj bi imel napadalec Tottenhama.

Najšibkejša točka Anglije, ki ima za Nemčijo drugo najmlajšo ekipo na prvenstvu, je osrednji del obrambe, kjer selektor Roy Hodgson izbira med Garyjem Cahillom, Chrisom Smallingom in Johnom Stonesom.

Anglija po 90 minutah oziroma podaljšku na EP-jih in v kvalifikacijah za evropska prvenstva ni izgubila že 22 tekem, vse od poraza proti Hrvaški na Wembleyju (3:2) novembra 2007! Pred štirimi leti je izpadla v četrtfinalu proti Italiji po 11-metrovkah, a je v Ukrajini in na Poljskem igrala le četverica, ki je tudi v Franciji.

Rusi so dobro organizirana in tehnično sposobna reprezentanca, toda selektor Leonid Slucki, ki je lani avgusta zamenjal Fabia Capella, je ostal brez poškodovanih Alana Dzagojeva in Igorja Denisova, ki ne bosta mogla nastopiti na EP-ju.
Obe ekipi najbrž ne bosta preveč tvegali, zato poznavalci v Marseillu ne napovedujejo spektakularne predstave.
Albanija - Švica: bratski dvoboj
V soboto se bosta ob 15.00 sicer v Lensu najprej pomerili Albanija in Švica. V albanski reprezentanci igra kar nekaj v Švici vzgojenih nogometašev. Prvič na EP-jih bosta na nasprotnih straneh brata - Granit in Taulant Xhaka, oba sta bila rojena v Baslu. Devet članov albanske reprezentance bi lahko igralo za Švico, šest članov švicarske izbrane vrste, tudi prvi zvezdnik Xherdan Shaqiri, pa za Albanijo.
Sedem igralcev v albanski reprezentanci (Arlind Ajeti, Frederic Veseli, Naser Aliji, Migjen Basha, Armir Abrashi, Shkelzen Gashi in Taulant Xhaka) je v mladih letih nastopalo za švicarske mlajše selekcije.
Švica in Albanija sta skupaj igrali tudi v kvalifikacijah za SP 2014, ko so Granita Xhako albanski navijači izžvižgali, švicarski televizijski komentator pa je trdil, da je namerno zgrešil čisto priložnost pri vodstvu z 2:0. "En sin za Švico, drugi za Albanijo. To je popolna refleksija naše družine," pravi oče Ragip Xhaka.

Wales - Slovaška: selektor Kozak spremljal vse tekme Reala
Ob 18.00 bo v Bordeauxu še srečanje Wales - Slovaška. Wales je po 58 letih prvič na velikih tekmovanjih, v ospredju pa je seveda Gareth Bale, ki je v kvalifikacijah dosegel sedem izmed 11 golov Valižanov, ki so bili v skupini drugi za Belgijo. Leta 2006 je prav proti Slovakom pri 17 letih dosegel svoj prvi zadetek za reprezentanco (1:5).
Ko je na pripravljalnih tekmah pred EP-jem skupaj igral samo pol ure, je Wales trikrat izgubil (na zadnji tekmi v nedeljo proti Švedski s 3:0) in enkrat remiziral. Reprezentanca pogreša predvsem vrhunskega napadalca.
"Vznemirjen sem ... normalno, zdaj sem na počitnicah. Naš cilj je napredovati iz skupine. Želimo pokazati, da se lahko kosamo na tej ravni. Videli ste, kaj je uspelo Leicestru. Zgodi se lahko marsikaj," pravi Arsenalov vezist Aaron Ramsey.

Slovaki so v kvalifikacijah zmagali šestkrat zapored, premagali so tudi Španijo in Ukrajino. Pred dvema tednoma so na prijateljski tekmi v Augsburgu z 1:3 porazili svetovne prvake Nemce, zato so lahko upravičeno optimisti.

"Wales ni samo Bale. Sem navijač Real Madrida in spremljal sem vse tekme. Vem, da je v odlični formi in fizično zelo dobro pripravljen," kljub temu opozarja selektor Jan Kozak. Zaradi poškodbe manjka Robert Vittek, ki je na SP-ju 2010 dosegel štiri zadetke.


Skupina A, sobota ob 15.00, Lens:

ALBANIJA - ŠVICA

Verjetni postavi:

Albanija: Berisha, Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli, Kukeli, Roshi, Xhaka, Abrashi, Lenjani, Sadiku.

Švica: Sommer, Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodriguez, Behrami, G. Xhaka, Shaqiri, Džemaili, Mehmedi, Seferović.

Sodnik: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)


Sobota ob 18.00, Bordeaux:
WALES - SLOVAŠKA

Verjetni postavi:

Wales: Hennessey, N. Taylor, Davies, A. Williams, J. Collins, Gunter, Ramsey, Allen, Vaughan, J. Williams, Bale.

Slovaška: Kozačik, Pekarik, Škrtel, Durica, Hubočan, Kučka, Hrošovsky, Mak, Hamšik, Weiss, Duriš.

Sodnik: Svein Oddvar Moen (Norveška)



Sobota ob 21.00, Marseille:
ANGLIJA - RUSIJA

Verjetni postavi:

Anglija: Hart, Walker, Cahill, Smalling, Rose, Dier, Milner, Wilshere, Alli, Rooney, Kane.

Rusija: Akinfejev, Smolnikov, V. Berezucki, Ignaševič, Ščenikov, Glušakov, Golovin, Kokorin, Mamajev, Šatov, Dzjuba.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)