Nogometaši Češke so
Nogometaši Češke so "vstali od mrtvih". V 60. minuti so zaostajali z 0:2, nato pa v 93. minuti prišli do točke, s katero ohranjajo upanje na osmino finala. Foto: Reuters
Milan Škoda
Rezervist Milan Škoda je vstopil v 67. minuti, deset minut kasneje pa znižal zaostanek Čehov. Foto: Reuters
Tomaš Necid
Tomaš Necid je v 93. minuti z enajstmetrovke poslal žogo pod prečko za 2:2. Foto: Reuters
Ivan Perišić
Ivan Perišić in Ivan Rakitić se veselita vodilnega gola. Foto: Reuters
Ivan Rakitić
Ko je Rakitić povišal na 2:0, je kazalo, da je dvoboj odločen. Foto: Reuters
Hrvaška
Del hrvaških navijačev naj bi bil v sporu z vodstvom hrvaške nogometne zveze, zato je želel z "metanjem" bakel narediti "škodo". To jim je "uspelo", saj je Uefa že napovedala denarno kazen. A del krivde nosijo tudi za izenačujoči gol Čehov, ki so prekinitev dobro izkoristili. Foto: Reuters

To so teroristi, športni teroristi. Bili smo žrtev njihovega terorja. Takšni posamezniki nimajo mesta na športnih stadionih. Upam, da jih bodo identificirali in pripeljali pred roko pravice. Hrvaška vlada ni storila dovolj, da bi jih izkoreninila, medtem ko hrvaška nogometna zveza nima sredstev, s katerimi bi to storila. Incident je prizadel moje igralce. Če bi tekma trajala še nekaj časa, bi jo morda celo izgubili.

Hrvaški selektor Ante Čačić o "hrvaških huliganih"

Hrvatom je po 60 minutah igre v St. Etiennu kazalo odlično, saj sta Ivan Perišić (37.) in Ivan Rakitić (59.) kaznovala dve napaki v češki obrambi za lepo vodstvo. Hrvaški selektor Ante Čačić je bil očitno že prepričan o zmagi, tako da je najboljšega igralca Luko Modrića v 62. minuti poklical na klop. Izkazalo se je, da je (bil) Modrić poškodovan (prepona), tako da naj bi bil izgubljen za tekmo s Španijo.

Hrvati na zelenico metali bakle
Očitno prehitro "odpiranje šampanjca" se je "ognjenim" maščevalo. V 76. minuti je namreč rezervist Milan Škoda z glavo znižal zaostanek. Deset minut pozneje pa so hrvaški navijači prekinili tekmo, potem ko so na zelenico zmetali nekaj bakel.

Roka Vide in izenačenje Necida
Prekinitev je bolj škodila Hrvatom kot Čehom, ki so v 93. minuti prišli do enajstmetrovke. Domagoj Vida je namreč z roko odbil žogo, tako da je sodnik Mark Clattenburg upravičeno pokazal na belo točko. K žogi je pristopil Tomaš Necid in jo poslal pod prečko za 2:2.

Celotno tekmo Češka - Hrvaška si oglejte na tej povezavi.


Terenska premoč Hrvatov

Češki vratar Petr Čech je moral posredovati že v 2. minuti, ko je žogo po kotu Darija Srne in strelu Maria Mandžukića odbil čez prečko. Zapretili so tudi Čehi, a nevarnejši so bili Hrvati. Po kar živahnem začetku se je igra v nadaljevanju nekoliko umirila. V 21. minuti so Hrvati izpeljali dva nevarna napada, ki pa jima je manjkal zaključek. Ivan Perišić je bil za las prekratek. Hrvaška je imela pobudo, obetavni napadi so se vrstili, toda češka obramba je odbijala poskuse.

Perišić matiral Čecha
V 37. minuti je po prodoru na desni strani kazenskega prostora do strela prišel Ivan Rakitić, a je bil Čech na mestu. Že v naslednjem napadu pa so se Hrvati veselili vodstva. Jaroslav Plašil je na svoji polovici izgubil žogo, ki je prišla do Perišića. Ta je potegnil v kazenski prostor in z leve strani z natančnim diagonalnim strelom v "malo mrežico" matiral Čecha. Nato je po predložku s prostega strela vrata za las zgrešil Domagoj Vida.

Rakitić "lobal" Čecha
Drugi polčas se je začel z napadalno igro z obeh strani. Obetavne akcije so se vrstile. Čehi so pokazali nekoliko več napadalnih ambicij, a konkretnejši so bili Hrvati. Češka obramba je v 59. minuti spet izgubila žogo na svoji polovici, do nje je prišel Ilija Brozović, ki je poslal "v ogenj" Rakitića. Ta je prišel sam pred Čecha in žogo spodkopal čezenj za 2:0. Hrvaška je bila na poti do druge zmage.

Škoda vlil upanje Čehom
Po drugem golu si je hrvaški selektor Ante Čačić lahko "privoščil", da je iz igre potegnil Luko Modrića, ki ga je zamenjal Mateo Kovačić. Hrvati so tudi v nadaljevanju nadzirali položaj na zelenici. Nato pa je prišla 76. minuta in gol priključka za Češko. Tomaš Rosicki je poslal predložek v kazenski prostor, kjer je najvišje skočil rezervist Milan Škoda in z glavo ukanil Danijela Subašića.

Hrvaški navijači na zelenico zmetali bakle in se stepli med seboj
Dinamično srečanje so v 85. minuti prekinili hrvaški navijači, ki so na zelenico zmetali bakle in celo močnejšo petardo, tako da je sodnik Clattenburg prekinil tekmo za kakšnih pet minut. Hrvaški navijači so se medtem na tribunah tudi stepli.

Neumnost Vide kaznoval Necid
A prekinitev ni šla na roko Hrvatom oziroma ni zmedla Čehov. V 93. minuti je namreč Vida ob predložku v hrvaški kazenski prostor z roko nespametno izbil žogo, tako da je sodnik Clattenburg pokazal na belo točko. Za "učbenike" jo je izvedel Necid, ki je poslal žogo pod prečko.

Čačić: Gre za športne teroriste
Hrvaški selektor Ante Čačić je po tekmi ostro obsodil izpad hrvaških navijačev. "To so teroristi, športni teroristi. Bili smo žrtev njihovega terorja. Takšni posamezniki nimajo mesta na športnih stadionih. Upam, da jih bodo identificirali in pripeljali pred roko pravice. Hrvaška vlada ni storila dovolj, da bi jih izkoreninila, medtem ko hrvaška nogometna zveza nima sredstev, s katerimi bi to storila. Incident je prizadel moje igralce. Če bi tekma trajala še nekaj časa, bi jo morda celo izgubili," je bil oster Čačić.

Vodilni zadetek Ivana Perišića

Ivan Rakitić povišal vodstvo Hrvatov

Milan Škoda dosegel gol priključka

Tomaš Necid z enajstmetrovke izenačil na 2:2

SKUPINA D, 2. krog

St. Etienne:
ČEŠKA - HRVAŠKA 2:2 (0:1)
41.000; Škoda 76., Necid 93./11-m; Perišić 37., Rakitić 59.

ŠPANIJA - TURČIJA 3:0 (2:0)
35.000; Morata 34., 48., Nolito 37.

Lestvica:                           
ŠPANIJA            2  2 0 0  4:0   6
HRVAŠKA            2  1 1 0  3:2   4
ČEŠKA              2  0 1 1  2:3   1
TURČIJA            2  0 0 2  0:4   0

To so teroristi, športni teroristi. Bili smo žrtev njihovega terorja. Takšni posamezniki nimajo mesta na športnih stadionih. Upam, da jih bodo identificirali in pripeljali pred roko pravice. Hrvaška vlada ni storila dovolj, da bi jih izkoreninila, medtem ko hrvaška nogometna zveza nima sredstev, s katerimi bi to storila. Incident je prizadel moje igralce. Če bi tekma trajala še nekaj časa, bi jo morda celo izgubili.

Hrvaški selektor Ante Čačić o "hrvaških huliganih"