Jonas Hector je postal stalni član obrambne vrste v nemški reprezentanci po svetovnem prvenstvu v Braziliji, ko je reprezentančno pot končal Philipp Lahm. Foto: Reuters
Jonas Hector je postal stalni član obrambne vrste v nemški reprezentanci po svetovnem prvenstvu v Braziliji, ko je reprezentančno pot končal Philipp Lahm. Foto: Reuters
Manuel Neuer
Manuel Neuer je bil izbran za najboljšega igralca tekme. V 120 minutah ni imel veliko dela, pri strelih z bele točke se je dvakrat izkazal, Simone Zaza in Graziano Pelle pa sta zgrešila vrata. Foto: Reuters


Dramatična tekma v Bordeauxu je bila odločena šele po 18 strelih z bele točke. Pri Nemcih nista streljala le Manuel Neuer in Benedikt Höwedes, pri Italiji pa Gianluigi Buffon in Stefano Sturaro.
"Počasi nas je bilo vse manj in vedel sem, da bom kmalu na vrsti. Res je bilo naporno, odloča tudi sreča. Vse skupaj je kar težko opisati. Vsi smo srečni, da je moj strel končal v mreži," je bil navdušen Hector, ki je odlično odigral četrtfinalno tekmo. V 65. minuti je po levi strani tudi pripravil vodilni zadetek Mesuta Özila.
26-letnik je vse od leta 2010 član Kölna, za izbrano vrsto je odigral 19 tekem. Leta 2010 je igral še v šesti nemški ligi, zdaj pa je stopil na veliko sceno in bo brez dvoma pomemben člen tudi v polfinalu v četrtek v Marseillu.
Izločili najbolj neugodnega tekmeca
1970, 1982, 2006 in 2012 - štirje boleči spomini Nemcev na tekme z Italijo na velikih tekmovanjih. Še posebej poletna pravljica na domačem prvenstvu pred desetimi leti, ki jo je končal Fabio Grosso v 119. minuti polfinala v Dortmundu (0:2 po podaljšku), je navijačem ostala v spominu.
"Joj, pa ne ravno Italija. Velikokrat sem igral proti italijanskim klubom in proti reprezentanci. Skoraj nič dela nisem imel, pa smo vseeno na koncu izgubili," je dejal legendarni vratar Oliver Kahn po zmagi azzurrov nad Španijo z 2:0 v ponedeljek na Stade de Franceu. Tudi tokrat so Nemci hodili po robu, na koncu pa so imeli boljše živce pri strelih z enajstih metrov.

Hummels ostal brez polfinala
Grenak priokus je imela zmaga za Matsa Hummelsa, ki je prejel drugi rumeni karton v zadnji minuti rednega dela in v polfinalu ne bo igral. "Prav neverjetno, kako sem dobil oba rumena kartona. Že proti Slovaški niti slučajno ni bil rumeni karton, tudi tokrat je bila odločitev sporna, saj sem zadel žogo. Pot do bele točke je bila res dolga, vmes sem nekajkrat zamenjal kot. Na srečo se je Buffon le s konicami prstov dotaknil žoge," je poudaril novi član Bayerna, ki je bil natančen v šesti seriji. Če bi Buffonu njegov strel uspelo odbiti, bi Nemci potovali domov.
Neuer ni dovolil Bonucciju še drugega zadetka
"Take drame še nisem doživel pri enajstmerovkah. Res je dolgo trajalo celotno izvajanje. Imel sem podatke za prvih pet italijanskih strelcev. Nisem želel, da bi Bonucci še drugič zadel. Od šeste serije naprej so Italijani streljali po sredini vrat. Nisem vedel, kaj naj naredim pri Darmianijevem strelu, na srečo sem se vrgel v pravi kot," je pojasnil Neuer, ki je bil izbran za najboljšega igralca tekme.

Boateng: Zmagali bi po 90 minutah, če ne bi naredil neumnosti
"Mislim, da smo bili boljši in zmagati bi morali že po 90 minutah, če ne bi naredil neumnosti. Pri skoku nisem želel narediti prekrška v zraku, zato sem skušal umakniti roki, a ju nisem dovolj hitro in žoga me je zadela, kar je seveda najstrožja kazen. Res mi je žal, roka nima kaj iskati v takem položaju v kazenskem prostoru. Pred enajstmetrovkami sem imel kar dober občutek, saj sem vedel, da bo Neuer obranil kakšen strel. Tudi Buffon je bil seveda odličen," je razlagal Boateng, ki ima še vedno težave s poškodbo mečne mišice.
Löw: Na takih tekmah je treba igrati pametno
Selektor Joachim Löw se je dobro zavedal, da bo zelo težko streti trdno obrambo Italije, ki je sestavljena iz izkušenih igralcev Juventusa. Odločil se je za bolj obrambo taktiko, najboljšega igralca srečanja osmine finala proti Slovaški (3:0) Juliana Draxlerja ni uvrstil v začetno postavo.
"Gledal sem tekmo med Španijo in Italijo v ponedeljek. Takoj po tekmi sem se odločil za drugačno taktično postavitev, saj Italija ni Slovaška. S štirimi branilci v liniji bi jih težko ustavili, saj bi naša osrednja branilca morala igrati ena na ena proti Ederju ali Pelleju," je odločitev pojasnil Löw.
"Italijani so čakali, da mi napademo in pustimo veliko prostora zadaj. Na taki tekmi je treba igrati pametno. Italija vedno igra odlično v izločilnih bojih, tudi tokrat so bili zelo nevarni. Zelo sem zadovoljen z mladeniči, ki so tako dobro izvedli enajstmetrovke pod pritiskom, potem ko naši udarni aduti niso zadeli. Vsi se zavedamo, da zdaj ni čas za zabavo in tudi v garderobi ni glasne glasbe, saj nas čaka regeneracija in težka naloga v polfinalu," je pojasnil Löw.
Conte: Nikakor ne bom rekel adijo, ampak le na svidenje
Prav ničesar ne morem očitati fantom. Res so vse iztisnili iz sebe proti izjemno močni Nemčiji. Zelo sem zadovoljen s predstavo in tudi nasploh z igro na tem evropskem prvenstvu. Italija ima svetlo prihodnost. Zdaj smo vsi razočarani. Dve leti na klopi reprezentance sta bili zelo lepi, veliko izkušenj sem pridobil. Nikakor ne bom rekel adijo, ampak le na svidenje," je razmišljal italijanski selektor Antonio Conte, ki se seli v Chelsea.
Tudi Khedira in Gomez ne bosta igrala v polfinalu
Nemčija se bo v četrtek zvečer v Marseillu pomerila z zmagovalcem zadnjega četrtfinala med Francijo in Islandijo. Zagotovo bo manjkal kaznovani Hummels, ki je z glavo odločil četrtfinale svetovnega prvenstva proti Franciji v Riu de Janeiru (1:0). Že po četrt ure je z zelenice odšepal Sami Khedira, ki ima težave s stegensko mišico in ne bo pripravljen do četrtka. Prav tako se je poškodoval Mario Gomez. Za napadalca je to evropsko prvenstvo že končano. Tudi Bastian Schweinsteiger je stisnil zobe, saj že dolgo ni igral več kot 100 minut.
Löw bo moral znova premešati postavo, v obrambi je zelo verjetno adut Shkodran Mustafi, ki je zadel z glavo na uvodni tekmi proti Ukrajini v Lillu (2:0). Velika težava je tudi forma Thomasa Müllerja, ki je zelo slabo izvedel strel z bele točke v drugi seriji, na tem evropskem prvenstvu še ni zadel.