Antoine Griezmann je Francoze rešil v osmini finala, saj je za zmago z 2:1 nad Irci dosegel oba zadetka. Foto: Reuters
Antoine Griezmann je Francoze rešil v osmini finala, saj je za zmago z 2:1 nad Irci dosegel oba zadetka. Foto: Reuters
Islandija je v osmini finala šokirala Angleže. Lahko v slogu Leicestra nadaljuje pravljico? Foto: Reuters
Za zadnjo polfinalno vstopnico Francija in Islandija

Po številnih merilih ima Sagna vse razloge, da pogleduje že proti polfinalu, a podobno so razmišljali tudi Angleži. Islandija, dežela s 330 tisoč prebivalci, je veliko presenečenje letošnjega evropskega prvenstva. Potem ko je brez poraza "preživela" predtekmovalno skupino F, je v osmini finala šokirala Anglijo in jo poslala domov. Naslednja ovira je gostiteljica prvenstva Francija. Tekma bo v nedeljo na pariškem Stade de France.

Islandce ponesel moštveni duh
Islandija spominja na Leicester, ki je v zadnji sezoni senzacionalno osvojil angleško nogometno prvenstvo. "Seveda si želim, da bi se končalo tako, kot se je pri Leicestru. Izkoristili so svoje prednosti in tudi mi jih želimo. V obeh ekipah je visok moštveni duh. Delali bomo drug za drugega," razmišlja eden izmed dveh islandskih selektorjev Heimir Hallgrimsson, ki poudarja, da njegovi varovanci nimajo česa izgubiti: "Nobenega pritiska ni na nas. Popolnoma smo lahko sproščeni in pokažemo svojo najboljšo igro."

V zgodovini evropskih prvenstev ne manjka primerov, ko so male reprezentance prekrižale načrte najboljšim. Danska (1992) in Grčija (2004) sta šli celo do konca. Islandija bi se po vseh "pravilih" morala v četrtfinalu ustaviti, saj ima Francija z Griezmannom, Pogbajem (Francozi resda še čakajo njegove najboljše predstave) in Payetom dovolj napadalnega potenciala.

Francija zadeva le v drugih polčasih
Francozi so sicer na letošnjem prvenstvu dobili že nekaj lekcij, ki bi jih morali upoštevati. Vseh šest zadetkov so dosegli v drugih polčasih, med drugim so z zadetkoma Antoina Griezmanna v osmini finala zaostanek proti Ircem spremenili v zmago 2:1. "Naše uvodne minute so zelo slabe in to moramo pripraviti," je povedal kandidat za najboljšega strelca EP-ja Griezmann, ki bo predstavljal veliko nevarnost za vratarja Hannesa Halldorssona, nekdanjega filmskega režiserja (leta 2012 je posnel videospot za islandsko evrovizijsko predstavnico), ki profesionalno igra nogomet šele od leta 2014.

Adil Rami in N'Golo Kante zaradi kartonov ne bosta smela igrati. Samuel Umtiti, novi član Barcelone, bo zamenjal Ramija, izkušeni Yohan Cabaye pa Kanteja. Zmagovalca obračuna v Saint Denisu čaka polfinalni dvoboj z Nemčijo v četrtek v Marseillu.

Četrtfinale, Saint Denis, nedelja ob 21.00 (TV SLO 2/MMC):
FRANCIJA - ISLANDIJA

Verjetni postavi:

Francija: Lloris; Evra, Umititi, Koscielny, Sagna; Pogba, Cabaye, Matuidi; Griezmann, Giroud, Payet.

Islandija: Halldorsson; Saevarsson, Arnason, R. Sigurdsson, Skulason; Gudmundsson, Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason; Sigthorsson, Bödvarsson.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)

Za zadnjo polfinalno vstopnico Francija in Islandija