Soigralca pri Interju Federico Dimarco in Nicolo Barella sta poskrbela za vodstvo Italije po četrt ure igre. Foto: EPA
Soigralca pri Interju Federico Dimarco in Nicolo Barella sta poskrbela za vodstvo Italije po četrt ure igre. Foto: EPA

Italijani so imeli 65-odstotno posest žoge, sprožili so precej več strelov (15:8), v okvir vrat 5:2. Imenitno so se vrnili po hitrem zaostanku in v drugem polčasu s taktično predstavo ohranili minimalno prednost.

Bajrami dosegel najhitrejši zadetek v zgodovini EP-jev
Trenutni evropski prvaki so doživeli hladno prho že v 23. sekundi. Zvezdnik Interja Federico Dimarco, ki je odigral imenitno sezono v Serie A, je iz avta želel podati do Alessandra Bastonija. Prekratko podajo je prestregel Nedim Bajrami in z močnim strelom z desno nogo matiral Gianluigija Donnarummo.

Nedim Bajrami je dosegel najhitrejši zadetek v zgodovini evropskih prvenstev, že v 23. sekundi je šokiral Italijane. Foto: EPA
Nedim Bajrami je dosegel najhitrejši zadetek v zgodovini evropskih prvenstev, že v 23. sekundi je šokiral Italijane. Foto: EPA

To je bil najhitrejši zadetek v zgodovini evropskih prvenstev, ki potekajo od leta 1960. Dmitri Kiričenko je imel rekord do današnjega večera, ko je v 67. sekundi zadel za Rusijo proti Grčiji v Faru na Portugalskem junija 2004.

Udaren odgovor azzurrov
Takoj po zaostanku so azzurri močno pritisnili. V 3. minuti je Lorenzo Pellegerini nevarno udaril žogo, a jo je poslal malce mimo vrat. Prav vezist Rome je nato v 11. minuti z leve strani poslal natančen predložek pred vrata, kjer je obramba Albancev popolnoma pozabila na Bastonija. Branilec Interja je z glavo zlahka zatresel mrežo.

Barrella že po četrt ure dosegel odločilni zadetek
Pet minut zatem so Italijani že povedli. Nicolo Barrella je bil natančen z roba kazenskega prostora z desno nogo, potem ko Albancem ni uspelo izbiti žoge izpred vrat. Sodnik Felix Zwayer se je posvetoval z videosodnikom Bastianom Dankertom, ki pa je potrdil, da Dimarco ni bil v prepovedanem položaju.

Alessandro Bastoni je izenačil z glavo v 11. minuti. Foto: EPA
Alessandro Bastoni je izenačil z glavo v 11. minuti. Foto: EPA

Strakosha preprečil višji zaostanek Albancev
V 33. minuti je bil blizu povišanju vodstva Davide Frattesi, ki je z desne strani poskušal z lobom ukaniti vratarja Thomasa Strakosho, a je zadel vratnico. Albanski vratar je žogo s konicami prstov preusmeril. Pet minut zatem pa je skoraj iz istega mesta poskusil še Gianlucca Scamacca, znova pa se je izkazal Strakosha.

Rezervist Manaj v zadnji minuti ni izenačil
Drugi polčas je bil precej bolj miren. Italija je močno znižala ritem in predvsem branila ugoden izid, Albanija pa takšne igre ni mogla presekati. Nevarnejši so bili kljub vsemu azzurri, toda poskusa Frattesija in Federica Chiese nista bila natančna.

Selektor Luciano Spalletti, ki je lani popeljal Napoli do naslova v Serie A, je opravil vseh pet menjav. V zadnjih minutah njegovi varovanci niso bili več nevarni, le še čakali so na konec srečanja.

Veselje Italijanov z navijači po koncu tekme. Že v četrtek proti Španiji bodo morali prikazati boljšo predstavo. Foto: EPA
Veselje Italijanov z navijači po koncu tekme. Že v četrtek proti Španiji bodo morali prikazati boljšo predstavo. Foto: EPA

Italija je nadzorovala potek tekme skoraj do konca, a v 90. minuti ni veliko manjkalo, da bi se zgodilo presenečenje. Rezervist Rey Manaj je pobegnil po desni strani in iz bližine meril proti vratom, a se je Donnarumma žoge dotaknil, tako da je odletela vzporedno z golovo črto in ostalo je pri tesni italijanski zmagi.

Spalletti ni bil zadovoljen z drugim polčasom
"Videl sem nekaj dobrih stvari. Nekajkrat bi lahko šlo tudi vse narobe. Igrali smo preveč ležerno v drugem polčasu. Proti Španiji nas čaka popolnoma drugačna tekma. Znašli se bomo pod precej večjim pritiskom," je poudaril Spalletti.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Albanski selektor Syvinho razočaran
"Italijani so odlično kombinirali, žoga je krožila hitro in nismo imeli pravega odgovora. Če ne bi tako hitro prejeli drugega zadetka, bi jim lahko povzročali velike težave iz protinapadov. Vsekakor sem razočaran. Deset dni smo se intenzivno pripravljali na to tekmo, zdaj pa nimamo veliko za pokazati. Navijači so bili neverjetni. Že v središču mesta in pred stadionom so nas spodbujali. Zaradi njih mi je še toliko bolj žal, da smo ostali brez točk," je razmišljal selektor Albanije Sylvinho.

Italija ni igrala na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih
Azzurri
se niso uvrstili na zadnji dve svetovni prvenstvi, vmes pa so na Wembleyju 11. junija 2021 drugič postali evropski prvaki. Pred tremi leti so pod vodstvom Roberta Mancinija s pragmatično igro v izločilnih bojih vedno našli pravo pot. Avstrijo so izločili po podaljšku, proti Španiji v polfinalu in Angliji v velikem finalu pa so se veselili po streljanju enajstmetrovk.

256 dni po zabavi na Wembleyju, kjer so Angleži znova točili solze, so doživeli šok. Izpadli so v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Katarju proti Severni Makedoniji. Luciano Spalletti je na vročem stolčku nasledil Mancinija.

Albanski navijači so zavzeli središče Dortmunda. Foto: EPA
Albanski navijači so zavzeli središče Dortmunda. Foto: EPA

Albanija ostaja pri eni zmagi na EP-jih
Na velikih tekmovanjih je Albanija igrala le na Euru 2016 v Franciji, ko je v skupinskem delu premagala Romunijo z 1:0, a po porazih proti Švici in Franciji ni napredovala v osmino finala. Na drugo zmago bo treba počakati še najmanj štiri dni.

V četrtek derbi med Italijo in Španijo
V skupini B bo še zelo napeto. V sredo bodo imeli Hrvati popravni izpit proti Albaniji v Hamburgu, v četrtek zvečer pa bo v Gelsenkirchnu derbi med Španijo in Italijo, ki sta uspešno začeli evropsko prvenstvo.

Bajrami dosegel najhitrejši zadetek v zgodovini EP-jev, a to ni pomagalo Albancem

Skupina B, Dortmund:
ITALIJA – ALBANIJA 2:1 (2:1)
60.512; Bastoni 11., Barella 16.; Bajrami 1.

Sodnik: Felix Zwayer (Nemčija)

Berlin:
ŠPANIJA
– HRVAŠKA 3:0 (3:0)
Morata 29., Fabian 32., Carvajal 45.+2


Lestvica:                          
ŠPANIJA            1  1 0 0  3:0  3
ITALIJA            1  1 0 0  2:1  3
ALBANIJA           1  0 0 1  1:2  0
HRVAŠKA            1  0 0 1  0:3  0