Youri Tielemans je že v 2. minuti poskrbel za vodstvo Belgije. Foto: EPA
Youri Tielemans je že v 2. minuti poskrbel za vodstvo Belgije. Foto: EPA

Varovanci Domenica Tedesca so blesteli v kvalifikacijah za Euro, ki so jih končali brez poraza. Belgija je bila kljub vlogi velikega favorita skupine E pred prvenstvom pred tekmo v najslabšem položaju in edina brez točke.

V 1. krogu je v ponedeljek v Münchnu Romunija odpravila Ukrajino s 3:0, v Frankfurtu pa je Belgija izgubila s Slovaško z 0:1. V petek je na prvi tekmi drugega kroga skupine v Düsseldorfu Ukrajina ugnala Slovaško z 2:1.

Tielemans izkoristil podajo Lukakuja
Belgijci so silovito začeli. Po minuti in 14 sekundah so že povedli. Jeremy Doku je v kazenskem prostoru zaposlil Romeluja Lukakuja. Robustni napadalec se je zagradil in podal na rob kazenskega prostora, Youri Tielemans pa je žogo z desno nogo poslal v mrežo.

Tielemans v 2. minuti zadel po podaji Lukakuja

Nita preprečil višje vodstvo Belgije
Romuni so skušali takoj odgovoriti. V 5. minuti je branilec Radu Dragusin z glavo nevarno zapretil, a je Koen Casteels žogo odbil čez vrata.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V 19. minuti je drugi zadetek tekmecev preprečil Florin Nita, ki je odbil močan in natančen strel Dokuja. V nadaljevanju so prevladovali Belgijci, ki so v valovih nizali napade, a je vedno posredovala romunska obramba na čelu z vratarjem. Redki protinapadi Romunov niso bili nevarni.

Onana v zadnjem trenutku zaustavil Mihailo
Na začetku drugega polčasa je bil Valentin Mihaila nekaj časa v teku od sredine igrišča sam, vendar ga je Amadou Onana ujel in ni imel več čistega strela, zato je sprožil čez vrata.

Kmalu nato je na drugi strani De Bruyne poslal žogo tik mimo leve vratnice, nedolgo zatem je njegov drugi poskus z druge strani kazenskega prostora ubranil vratar Nita.

Zadetek Lukakuja še tretjič na tem EP-ju razveljavljen
V 64. minuti je De Bruyne lepo podal v prazen prostor, Lukaku je stekel sam proti vratom in z levico zatresel mrežo. Njegov gol je bil še tretjič na tem EP-ju razveljavljen. Tokrat je bil v minimalnem prepovedanem položaju.

Kapetan Kevin De Bruyne je bil izbran za najboljšega igralca tekme v Kölnu. Foto: EPA
Kapetan Kevin De Bruyne je bil izbran za najboljšega igralca tekme v Kölnu. Foto: EPA

Dennis Man je bil v 68. minuti sam v kazenskem prostoru, a je bil Casteels zbran. Romuni so vse bolj pritiskali, a jim ni uspelo izenačiti.

De Bruyne potrdil zmago po podaji vratarja Casteelsa
Deset minut pred koncem je Casteels poslal žogo na polovico Romunov, izkušeni kapetan De Bruyne jo je lepo sprejel, stekel v kazenski prostor in z desno nogo ukanil Nito za 2:0.

Lukaku se je znova izjemno trudil. Dve minuti pred koncem je poskusil z diagonalnim strelom z desne strani, a je Nita odbil žogo v kot. Napadalec je po 180 minutah na tem EP-ju še vedno brez zadetka, čeprav je imel že številne priložnosti.

De Bruyne v 80. minuti potrdil zmago Belgije

Iordanescu: Belgijci so kandidati za naslov
"Belgijci imajo zelo kakovostno ekipo, zelo hitre in eksplozivne igralce. Imajo popolno moštvo in so vsekakor kandidati za naslov prvaka. Nismo se predali po hitrem zaostanku in bili smo boljši v drugem polčasu. Z nekaj sreče bi lahko osvojili točko. To je bil velik izziv za nas, potem ko smo odlično odprli prvenstvo," je na novianarski konferenci povedal selektor Romunije Edward Iordanescu.

Domenico Tedesco je bil ves čas nervozen ob stranski črti. Tudi v sredo proti Ukrajini čaka Belgijce velik test, saj niso v pravi formi. Foto: EPA
Domenico Tedesco je bil ves čas nervozen ob stranski črti. Tudi v sredo proti Ukrajini čaka Belgijce velik test, saj niso v pravi formi. Foto: EPA

Tedesco si je zelo oddahnil
"Igrali smo popolnoma enak sistem kot proti Slovaški na prvi tekmi. Tielemans je dosegel izjemen zadetek in to nam je zelo pomagalo. Ni bilo lahko igrati proti Romunom, ki imajo radi nadzor nad tekmo. Upal sem, da bomo že prej zadeli drugič. Zelo sem si oddahnil, ko smo se veselili zmage, saj smo nujno potrebovali tri točke. Imeli smo veliko priložnosti, lahki bi zadeli tudi trikrat, štirikrat ali celo petkrat," je bil dobre volje selektor Belgije Tedesco.

Romuni se bodo v sredo srečali s Slovaki, Ukrajinci pa bodo izzvali Belgijce
Tekmi tretjega kroga skupine E bosta v sredo ob 18.00. V Frankfurtu se bosta merili Slovaška in Romunija, v Stuttgartu pa Ukrajina in Belgija.

Analiza tekme Belgija - Romunija

Skupina E, Köln:
BELGIJA - ROMUNIJA 2:0 (1:0)
42.535; Tielemans 2., De Bruyne 80.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


Lestvica:                           
ROMUNIJA           2  1 0 1  3:2  3 
BELGIJA            2  1 0 1  2:1  3 
SLOVAŠKA           2  1 0 1  2:2  3 
UKRAJINA           2  1 0 1  2:4  3