Zlatko Zahović je na Euru 2000 takrat še ZR Jugoslaviji zabil dva gola. Tekma se je končala 3:3. Foto: EPA
Zlatko Zahović je na Euru 2000 takrat še ZR Jugoslaviji zabil dva gola. Tekma se je končala 3:3. Foto: EPA

V drugo smer pa je šla povratna tekma predlani, ko je bilo v Stožicah 2:0 za goste, pa se je končalo neodločeno. Ta generacija je doživela eno svojih prelomnic v Beogradu, ko se je po hudem porazu s 4:1 zamajal stolček selektorja Matjaža Keka. Reprezentanca je odtlej obrnila nov list. Izgubila je le dvakrat od zadnjih 22 tekem.

Radijski reporterji Boštjan Janežič, Marko Cirman in Jože Pepevnik so tokratno epizodo posneli na stadionu Bayerna. Voditelj podkasta je Luka Petrič.

Spopad na kultnem stadionu

Vse je pripravljeno za obračun reprezentanc iz nekdanje skupne države. Že od včeraj so se slovenski in srbski navijači zbirali v bavarski prestolnici, tudi danes je pričakovan gost promet na poti iz Slovenije proti Münchnu. Na stadionu najuspešnejšega nemškega kluba je bilo včeraj še mirno, danes pa bo več kot 60.000 gledalcev v sopari zagotovo poskrbelo za imenitno vzdušje.

Slovenija se podaja v obračun samozavestna. Drugi polčas z Dansko je bil precej boljši kot prvi, Srbija pa je proti Angliji začela igrati prepozno. Poškodovanega Filipa Kostića bo v srbski vrsti zamenjal Filip Mladenović, selektor Dragan Stojković je napovedal, da bo v prvi postavi tudi kapetan Dušan Tadić, ki je tekmo z Anglijo začel na klopi. Tudi tokrat bo veliko odvisno od dobljenih dvobojev na sredini igrišča.

Srbija je pod večjim pritiskom kot Slovenija. To bo zanjo prvi mali finale prvenstva. Srbija ima več kakovostnih posameznikov, Slovenija pa je bolje povezana kot celota. Varovanci Stojkovića bodo morali spremeniti miselnost in zaigrati napadalno, kar na zadnjih tekmah ni bila ravno njihova navada,” je dejal Marko Cirman.

Spet bosta pomembni agresivnost in želja. “Pomembno bo, kdo bo ohranil mirnejšo kri in ne bo nasedal morebitnim provokacijam,” je dodal Jože Pepevnik.

Selektor Slovenije Matjaž Kek na tiskovni konferenci pred tekmo pričakovano ni želel razkriti postave. “Selektor se zdi malo živčen, izbrance pa hvali in jim vidno vliva samozavest. Verjame vanje,” je povedal Boštjan Janežič.

Nemci 100-odstotni, Hrvati le pri točki

Domači navijači imajo na prvenstvu še vedno obilico razlogov za veselje. Nemčija je zmagala tudi na drugi tekmi in je edina reprezentanca s šestimi osvojenimi točkami. Hrvaška je naredila preobrat proti Albaniji, zdelo se je, da je odšla po tretji gol, a prejela drugega in je še vedno brez zmage na letošnjem Euru. Kritiki selektorja Zlatka Dalića so vse glasnejši. Škoti so remizirali s Švico in osvojili svojo prvo točko na turnirju. O vsem tem so debatirali člani podkasta, ki bodo novo epizodo posneli takoj po današnji tekmi med Slovenijo in Srbijo.

Bo tudi deveti dvoboj Slovenije in Srbije prelomen?