Veselje Francozov po koncu 11-metrovk. Z zmago so vrnili Portugalcem za poraz v finalu EP-ja 2016 v Parizu. Foto: Reuters
Veselje Francozov po koncu 11-metrovk. Z zmago so vrnili Portugalcem za poraz v finalu EP-ja 2016 v Parizu. Foto: Reuters

Vratar Portugalske Diogo Costa, ki je v ponedeljek v osmini finala proti Sloveniji ubranil kar tri 11-metrovke, tokrat ni ustavil nobenega strela. Varovanci Didierja Deschampsa so odlično streljali, zmago je v peti seriji potrdil branilec Milana Theo Hernandez. Costo so matirali še Ousmane Dembele (izbran je bil za najboljšega igralca tekme), Youssouf Fofana, Jules Kounde in Bradley Barcola.

Cristiano Ronaldo je bil pri poražencih uspešen v prvi seriji (znova so 11-metrovke potekale pod tribuno s portugalskimi navijači), naposled pa je razočaran zapuščal zelenico. Po 212 tekmah in 130 zadetkih bi lahko bilo s tem konec njegove 21 let dolge reprezentančne kariere, najverjetneje bo o tem kaj več znano v prihodnjih dneh.

Galski petelini se bodo v polfinalu v torek ob 21.00 v Münchnu pomerili s Španci, ki so bili popoldne po podaljšku z 2:1 boljši od Nemcev.

Francija je prejšnji dve veliki tekmovanji po 11-metrovkah končala slabše volje. Pred tremi leti jo je v osmini finala evropskega prvenstva ustavila Švica, decembra 2022 pa je v finalu svetovnega prvenstva v Katarju klonila pred Argentino. Streli z bele pike so bili zanjo uspešni prvič po četrtfinalu domačega SP-ja 1998 proti Italiji!

Felix v vratnico, Francija pa v polfinale s Španijo
Cristiano Ronaldo, ki je v ponedeljek jokal po zapravljeni 11-metrovki proti Sloveniji v podaljšku, je tokrat uspel zadržati solze. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo, ki je v ponedeljek jokal po zapravljeni 11-metrovki proti Sloveniji v podaljšku, je tokrat uspel zadržati solze. Foto: Reuters

Deschamps: Kljub slabi učinkovitosti smo zasluženo v polfinalu

"Bila je zelo napeta, tesna tekma. Tehtnica bi se lahko prevesila v eno ali drugo stran. Ob koncu podaljška smo preživljali težke trenutke, najbrž smo bili nekoliko bolj utrujeni. Pogrešam boljšo učinkovitost v napadu, toda kljub temu smo se zasluženo uvrstili v polfinale," je dejal Deschamps, ki ob koncu ni uspel s klopi na zelenico poslati predvidenega izvajalca 11-metrovke Olivierja Girouda.

"Nogomet je krut, žalost je del njega. Želeli smo zmagati za svojo domovino in osrečiti ljudi. Pred štirimi dnevi smo zmagali po 11-metrovkah, zdaj smo izgubili. Lahko le čestitam svojim soigralcem za požrtvovalnost," je povedal 41-letni portugalski branilec Pepe.

Priložnosti na tekmi Portugalska - Francija

Drugi polčas veliko živahnejši kot prvi

Na Volksparkstadionu v prvem polčasu ni bilo pravih priložnosti, tekma je bila zelo taktična, na obeh straneh pa zelo malo prostora. Nekoliko več so bili pri žogi Portugalci (60:40 odstotkov), edini strel v okvir vrat pa so sprožili Francozi.

V nadaljevanju je bilo veliko živahneje. Prvič je bilo vroče v 61. minuti, ko je streljal Bruno Fernandes, a se je z obrambo izkazal Mike Maignan. Dve minuti pozneje je francoski vratar ubranil še poskus Vitinhe, ki je žogo proti vratom iz bližine poslal z volejem.

V 67. minuti so sijajno priložnost dočakali tudi Francozi. Po protinapadu je nevarno streljal Randal Kolo Muani, Ruben Dias je žogi nekoliko spremenil smer, končala je tik ob vratnici.

Tri minute zatem je za las zgrešil še Eduardo Camavinga, ki se je znašel v izjemni priložnosti na desni strani, a z diagonalnim strelom iz bližine ni uspel premagati Dioga Coste.

V rednem delu tekme je bilo razmerje v strelih v okvir vrat 3:5 v korist Francije.

V podaljšku je imel najlepšo priložnost Ronaldo. V 93. minuti po podaji Francisca Conceicaa z desne strani iz ugodnega položaja ni najbolje zadel žoge, končala je mimo vrat. 15 minut pozneje je z glavo zapretil rezervist Joao Felix, tudi on je bil premalo natančen. V zadnji minuti je Maignan ustavil poskus Nuna Mendesa.

Kapetana Ronaldo in Kylian Mbappe pred začetkom tekme. Foto: Reuters
Kapetana Ronaldo in Kylian Mbappe pred začetkom tekme. Foto: Reuters

Francozi še naprej brez zadetka iz igre

Obe reprezentanci v Nemčiji nista pokazali tistega, kar so od njiju pričakovali strokovnjaki. Glavni francoski zvezdnik Kylian Mbappe zaradi zloma nosu zadnje tekme igra s posebno masko in tudi proti Portugalski ni imel najboljšega večera. Ker je bil utrujen, ga je Deschamps na začetku drugega podaljška zamenjal.

Francozi na prvenstvu še naprej niso dosegli zadetka iz igre. Od treh golov, ki so jih dali tekmecem, sta bila dva avtogola (Avstrijec Maximilian Wöber in Belgijec Jan Vertonghen) in zadetek z 11-metrovke (proti Poljski je bil natančen Mbappe).

V začetni postavi Francije sta bila tokrat tudi Camavinga in Kolo Muani. Prvi je zamenjal kaznovanega Adriena Rabiota, drugi pa je v napadu nadomestil Marcusa Thurama.

Portugalski selektor Roberto Martinez je na zelenico poslal enako začetno enajsterico kot proti Sloveniji.

Francozi po loteriji z bele točke izločili Portugalce

Četrtfinale, Hamburg:

Portugalska – FRANCIJA * 3:5 (0:0)
* - po 11-metrovkah

11-metrovke: Ronaldo, Bernardo Silva, Joao Felix (vratnica), Nuno Mendes; Dembele, Fofana, Kounde, Barcola, T. Hernandez.

47.789 gledalcev

Sodnik: Michael Oliver (Anglija)


Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com