Randal Kolo Muani je vstopil po uri igre. Robustni napadalec je močno poživil igro Francije in tudi zrežiral edini zadetek na tekmi. Foto: EPA
Randal Kolo Muani je vstopil po uri igre. Robustni napadalec je močno poživil igro Francije in tudi zrežiral edini zadetek na tekmi. Foto: EPA

Francija se bo v petkovem četrtfinalu v Hamburgu pomerila s Portugalsko, ki je po streljanju enajstmetrovk izločila Slovenijo. To bo ponovitev finala evropskega prvenstva, ki so ga v Saint Denisu dobili Portugalci z 1:0 po podaljšku.

Romelu Lukaku in Kevin De Bruyne sta bila zelo razočarana. Belgijci znova niso izpolnili pričakovanj na velikem tekmovanju. Foto: EPA
Romelu Lukaku in Kevin De Bruyne sta bila zelo razočarana. Belgijci znova niso izpolnili pričakovanj na velikem tekmovanju. Foto: EPA

Francozi precej boljši v prvem polčasu
V prvem polčasu so bili Francozi nevarnejši. V 34. minuti je branilec Jules Kounde z desne strani podal pred vrata, Marcus Thuram pa je z glavo nevarno streljal, a je žoga zletela kakšen meter mimo vrat.

Pet minut pred odmorom je Aurelian Tchouameni poskusil z močnim strelom s 25 metrov, a je malce zgrešil. Še bolj vroče je bilo v sodnikovem dodatku prvega dela. Kylian Mbappe je z leve strani podal v sredino kazenskega prostora, Tchouameni pa je iz ugodnega položaja streljal čez vrata.

Dolgo je vse kazalo na podaljšek
Na začetku drugega dela je bil Tchouameni še naprej zelo dejaven, ob njegovem novem strelu z razdalje je moral prvič resneje posredovati Koen Casteels. Francozi so nadaljevali, kjer so končali v prvem delu, nov poskus Thurama z glavo je bil premalo natančen, tudi Mbappe je po preigravanju in strelu z roba kazenskega prostora meril čez prečko.

Foto: Sofascore
Foto: Sofascore

Belgijci so zelo redko prihajali do francoskega gola, po uri igre je nevarno zapretil Yannick Carrasco, v zadnjem trenutku je še blokiral Theo Hernandez. Aktualni svetovni podprvaki so napadali, mimo gola sta streljala Greizmann in Tchouameni, a Casteelsa niso zares preizkusili.

Za Francijo sta bila v nadaljevanju nenatančna še William Saliba in Mbappe, nato pa je moral Mike Maignan reševati Francijo po strelu De Bruyneja z roba kazenskega prostora.

Nesrečni Vertonghen preusmeril žogo v lastno mrežo
Odločitev je padla v 85. minuti, ko so Francozi z veliko sreče po vseh strelih le dosegli zadetek. Kolo Muani, ki je v 62. minuti zamenjal Thurama, žoge z desno nogo ni dobro zadel, a se je ta nesrečno odbila od Vertonghna v mrežo.

Belgijci so bili v šoku. Selektor Domenico Tedesco je skušal s hitrima menjavama vse staviti na napad. Vstopila sta Dodi Lukebakio in Charles De Ketelaere. Na sporedu so bile le še tri minute sodnikovega dodatka in Belgijcem ni uspelo več zapretiti.

Kylian Mbappe je dosegel en zadetek v predtekmovanju, proti Poljski je zadel z bele točke. Foto: Reuters
Kylian Mbappe je dosegel en zadetek v predtekmovanju, proti Poljski je zadel z bele točke. Foto: Reuters

Deschamps: Belgija je napadalna ekipa, ki pa je tokrat igrala zelo previdno
"Moramo uživati v trenutku. Ni se lahko prebiti v četrtfinale. Belgija je napadalna ekipa, ki pa je tokrat igrala zelo previdno. V drugem polčasu nismo želeli preveč tvegati, saj so nam Belgijci nastavili past, če bi vse stavili na napad. Vsi so pričakovali, da bomo v četrtfinalu. Zdaj nam je uspelo, a ni bilo lahko," je poudaril selektor Didier Deschamps, ki je galske peteline popeljal do naslova svetovnega prvaka v Rusiji leta 2018, na domačem evropskem prvenstvu pa je izgubil v finalu pred osmimi leti.

Francozi na naslov najboljše ekipe stare celine čakajo vse od leta 2000, ko je zlati gol v finalu proti Italiji v Rotterdamu dosegel David Trezeguet.

Tedesco težko verjame, da Lukaku na tem EP-ju ni zadel
"Težko je narediti analizo tekme, ko izpadeš na tak način. Francozi so imeli težave, ko smo prišli za njihovo obrambo. Želeli smo s tremi napadalci pritisniti, v drugem polčasu nam je kar dobro uspevalo. Veliko stvari se ni razpletlo po naših željah na tem prvenstvu. Lukaku je vse štiri tekme odigral na visoki ravni, a bo odšel domov brez zadetka," je bil potrt Tedesco.

Nesrečni Vertonghen z avtogolom omogočil Franciji pot v četrtfinale

Osmina finala, Düsseldorf:
FRANCIJA - Belgija 1:0 (0:0)
46.810; Vertonghen 85./ag

Sodnik: Glenn Nyberg (Švedska)