Veselje Nemcev na Waldstadionu po zadetku v 92. minuti. Foto: Reuters
Veselje Nemcev na Waldstadionu po zadetku v 92. minuti. Foto: Reuters

Obe reprezentanci sta se uvrstili v osmino finala, obe neporaženi, Nemčija napreduje z dvema zmagama in remijem, Švica pa z zmago in dvema remijema. Na koncu je bil nati razočaran, saj je bil do 92. minute celo v igri za prvo mesto v skupini A, ki pa je na koncu vendarle pripadlo gostiteljem prvenstva.

Füllkrug v sodnikovem dodatku zadel za izenačenje

Reprezentanci sta se prvič pomerili na evropskih prvenstvih, na 54. medsebojni tekmi pa sta devetič skupno in tretjič zapored remizirali. Obe bosta osmino finala igrali v soboto. Ob 18.00 se bo Švica v Berlinu pomerila z drugouvrščeno reprezentanco skupine B, Nemčija pa se bo ob 21.00 v Dortmundu srečala z drugo ekipo iz "slovenske" skupine C.

"Iskreno bi na koncu bilo težko boljše. Za nami je res težka tekma. Imeli smo lepe priložnosti, izenačili pa tik pred koncem in zasedli prvo mesto. Zaradi tega gola bomo lahko imeli veliko koristi v nadaljevanju prvenstva," je dejal nemški kapetan Ilkay Gündogan.

Dan Ndoye je bil strelec zadetka za Švico. Foto: Reuters
Dan Ndoye je bil strelec zadetka za Švico. Foto: Reuters
Ndoye v 28. minuti zatresel nemško mrežo

Hitro je zapretila naveza Gündogan-Jamal Musiala, po podaji Tonija Kroosa iz kota pa je Kai Havertz poskusil z glavo, toda Yann Sommer je bil na mestu. V 17. minuti se je švicarska mreža zatresla. Maximilian Mittelstädt je podal v sredino proti Musiali. Michel Aebischer je odbil, a le do Floriana Wirtza, ki je našel Roberta Andricha. Ta je sprožil z razdalje, žoga se je odbila pred Sommerjem in končala za njegovim hrbtom. Toda oglasil se je VAR. Musiala je namreč napravil prekršek nad Aebischerjem in Daniele Orsato je razveljavil zadetek.

28. minuta je tekla, ko je klonila obramba gostiteljev turnirja. Dan Ndoye je prejel žogo približno 20 metrov od vrat. Joshua Kimmich mu jo je izbil, toda do nje je prišel Aebischer, ki jo je poslal Remu Freulerju. Ob Antoniu Rüdigerju je na levi strani kazenskega prostora podal v sredino, kjer je Ndoye vtekal pred Jonathana Taha in žogo preusmeril v mrežo. Minuto pozneje je napadalec Bologne še enkrat ogrozil Manuela Neuerja. Ob neodločnem Rüdigerju je prišel do žoge in z diagonalnim strelom z leve strani z levico za las meril mimo vrat.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V peti minuti nadaljevanja je Wirtz z izjemno podajo presekal švicarsko obrambo in našel Musialo, ki je streljal z roba kazenskega prostora, vendar je bil Sommer na mestu. Štiri minute pozneje se je Kroosu odprlo veliko prostora, a je z 20 metrov meril mimo vrat. Zatem je z glavo Havertz streljal čez vrata, 70. minuta pa je tekla, ko je po preigravanju Wirtza iz neposredne bližine veliko priložnost zapravil Kimmich. Žogo si je namestil na levico, toda v bloku je bil pravočasen Manuel Akanji. Zatem je Kroos s prostega strela z leve strani zavrtinčil žogo prek vrat, Sommer je odbil, potem pa je z volejem poskusil še Leroy Sane, ki pa ni bil natančen.

Nemci so ves čas pritiskali, a so zapretili tudi Švicarji. V 84. minuti je Ruben Vargas zadel v protinapadu, vendar je bil ob podaji v prepovedanem položaju, tako da je bil gol razveljavljen. Zatem je z velike razdalje silovito udaril Granit Xhaka, s parado pa se je izkazal Neuer. V sodnikovem dodatku je elf le matiral tekmečevo obrambo. Gündogan je prenesel igro na levo stran, kjer je bil David Raum, ki je poslal predložek pred vrata, akcijo dveh rezervistov pa je uspešno zaključil Füllkrug. Joker Juliana Nagelsmanna je na zelenico prišel 16 minut predtem, nato pa na svoji 19. reprezentančni tekmi 13. zatresel mrežo.


Skupina A, Frankfurt:
ŠVICA - NEMČIJA 1:1 (1:0)
46.685; Ndoye 28.; Füllkrug 92.

Sodnik: Daniele Orsato (Italija)

Evropsko prvenstvo v nogometu 2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina A
1.
Nemčija
3 2 1 0 8:2 7
2.
Švica
3 1 2 0 5:3 5
3.
Madžarska
3 1 0 2 2:5 3
4.
Škotska
3 0 1 2 2:7 1