Tako je Dani Carvajal dosegel tretji gol za Španijo. Foto: Reuters
Tako je Dani Carvajal dosegel tretji gol za Španijo. Foto: Reuters
Foto: Sofascore
Foto: Sofascore

Srečanje je bilo praktično odločeno v manj kot treh minutah med 29. in 32. minuto. Najprej je hrvaško mrežo zatresel Alvaro Morata, ki je zadel na tretjem zaporednem evropskem prvenstvu in s sedmimi goli zaostaja le še za Cristianom Ronaldom in Michelom Platinijem. Vodstvo je z natančnim strelom ob zmedeni hrvaški obrambi hitro povišal podajalec pri prvem golu Ruiz Fabian. Klofuto pred odhodom na odmor je Hrvatom v sodnikovem podaljšku prisolil še Dani Carvajal, ki je zadel po podaji Lamina Yamala.

V drugem delu so Španci dokaj zlahka nadzirali tekmo. Najbližje je bila Hrvaška zadetku v 79. minuti, vendar je Bruno Petković zapravil enajstmetrovko. Njegov zadetek nekaj sekund pozneje je sodnik po ogledu videoposnetka razveljavil.

Yamal najmlajši nogometaš na evropskih prvenstvih

Lamine Yamal – 16-letni dragulj Barcelone

Španski selektor Luis de la Fuente je v začetno enajsterico uvrstil Lamina Yamala, ki je s 16 leti in 338 dnevi postal najmlajši igralec v zgodovini evropskih prvenstev. Prejšnji rekorder je bil Poljak Kacper Kozlowski, ki je bil na tekmi pred tremi leti star 17 let in 246 dni. Na levi strani je Marc Cucurella dobil prednost pred Alejandrom Grimaldom. Hrvaški selektor Zlatko Dalić je na igrišče poslal najavljeno enajsterico.

Morata na štiri oči ukanil Livakovića

Morata načel Hrvaško mrežo

Po dolgočasnih uvodnih 25 minutah, v katerih si nobena ekipa ni pripravila niti ene priložnosti, so Španci povedli v 29. minuti. Ruiz Fabian je na sredini igrišča poslal dolgo globinsko podajo med dvema osrednjima hrvaškima branilcema. Sam je proti Dominiku Livakoviću stekel Alvaro Morata in hrvaškega vratarja rutinirano premagal. To je njegov sedmi gol na evropskih prvenstvih, več sta jih dosegla le Cristiano Ronaldo (14) in Michel Platini (9).

Fabian z roba kazenskega prostora povišal vodstvo

Fabian z roba kazenskega prostora povišal na 2:0

Manj kot tri minute pozneje je bilo že 2:0. Podajalec pri prvem golu Fabian je dobil žogo na robu kazenskega prostora, si s spretnim preigravanjem pripravil prostor za strel in nato sprožil. Žoga se je na poti dotaknila Josipa Šutala in končala za hrbtom Livakovića. Hrvaški navijači, ki so bili zelo glasni prve pol ure, so popolnoma utihnili.

Najlepšo priložnost v prvem delu je imela Hrvaška v 35. minuti. Strel Marcela Brozovića po tleh s 17 metrov je španski vratar Unai Simon odbil. Prvi pri žogi je bil Lovro Majer, ki pa je zadel le stranski del mreže.

Carvajal v sodnikovem podaljšku zabil še zadnji žebelj

Carvajal kronal odličen prvi polčas Špancev

Španija je v sodnikovem podaljšku prvega dela Hrvatom zadala še en udarec. Z desne strani je v kazenski prostor nizko žogo podal Yamal. Ob statičnem Marinu Pongračiću je do nje prišel Carvajal in jo v slogu izkušenega napadalca z volejem s petih metrov preusmeril v mrežo.

V 51. minuti bi lahko Španci še povečali prednost. Po protinapadu je žoga prišla do Yamala, ki je z desne strani sprožil diagonalni strel, a je bil tokrat Livaković na mestu. Minuto pozneje sta bila spet v akciji Yamal in Morata, toda žoga je po strelu Morate z bokom zletela za malo mimo gola.

Simon se je odkupil za napako

Petković zapravil najstrožjo kazen za Hrvaško

Na drugi strani je nekaj minut pozneje iz obetavne akcije poskusil Josip Stanišić, ki je ostal sam, toda Marc Cucurella je njegov strel ustavil. Žoga je prišla do Andreja Kramarića, ki je iz neposredne bližine poskusil z glavo, a so se Španci spet srečno ubranili.

V 78. minuti je po napaki vratarja Simona žoga prišla do Bruna Petkovića, ki ga je v kazenskem prostoru podrl Rodri. Sodnik je pokazal na enajstmetrovko, ki jo je Petković tudi izvedel. Simon je njegov strel odbil. Žoga je prišla do Ivana Perišića, ki je podal do osamljenega Petkovića, ta pa je žogo le spravil v mrežo. A hrvaško veselje ni trajalo dolgo. Po ogledu videoposnetka je sodnik zadetek zaradi predhodnega prepovedanega položaja razveljavil.

De la Fuente: Bili smo popolni

"Bili smo popolni. Hrvaška je ena najboljših ekip na svetu, a smo jo zaustavili. Dobro smo igrali v obrambi, vedeli smo, da se bomo morali v določenih trenutkih vkopati, toda vse smo imeli pod kontrolo. To je izjemno za tako mlado ekipo, z igralci, ki prvič igrajo na evropskem prvenstvu," je povedal španski trener Luis de la Fuente.

"Zelo dobro smo igrali visoki presing blizu njihovega gola. Imamo veliko opcij. Ko imaš dva tako hitra igralca, kot sta Williams in Yamal, potem veš, da boš nevaren. Spreminjamo se v ekipo, za katero nasprotniki vedo, da bo nevarna. Dobri smo tudi v prekinitvah. Zelo sem zadovoljen," je dodal de la Fuente.

Dalić: Delovali smo nemočno

"Čestitam Španiji na visoki zmagi. Težek in zaslužen poraz. Bili smo brez energije. Mučili smo se v prvih 15 minutah, nato smo se zbrali, a dobili gol. To je bilo res slabo, a še slabši je bil gol po kotu v sodnikovem podaljšku. S tem je bila tekma končana," je povedal hrvaški selektor Zlatko Dalić.

"To je bil dokaz, da nismo bili zbrani. Bili smo predaleč od igralcev, dali smo jim preveč prostora in časa, kar so znali kaznovati. Premalo smo bili agresivni, izgubljali smo dvoboje. Delovali smo nemočno," je še dodal Dalić,

Hrvaška se bo v drugem krogu pomerila z Albanijo, Španija pa z Italijo.

Zadetki s tekme Španija – Hrvaška v Berlinu

Skupina B, Berlin:
ŠPANIJA – HRVAŠKA 3:0 (3:0)
68.844; Morata 29., Fabian 32., Carvajal 45.+2

Sodnik: Michael Oliver (Anglija)


Analiza prvega polčasa tekme Španija - Hrvaška