Matjaž Kek je Slovenijo vodil do zgodovinske uvrstitve v izločilne boje. Foto: Reuters
Matjaž Kek je Slovenijo vodil do zgodovinske uvrstitve v izločilne boje. Foto: Reuters

Slovenski selektor je Španijo označil za osvežujočo ekipo prvenstva, za Anglijo pa je ocenil, da je njena forma v vzponu: "Ne bi se spuščal v napovedovanje, kdo bo zmagal. Mislil sem, da bo Portugalska prišla daleč, a se to ni zgodilo. Rekel bom le, da sploh nisem prepričan, da bo Španija zmagala tako zlahka, kot zdaj nekateri mislijo."

Kot je ocenil, sta bili tako Španija kot Anglija v krogu favoritov pred prvenstvom. "Če pa bi bili v finalu Nizozemska ali Francija, ne bi bil nihče preveč presenečen," je dodal. Za Furio rojo je povedal, da z mladeničema Laminom Yamalom in Nicom Williamsom v napadu deluje sveže. Po njegovih besedah ne gre za naključje, saj gre za dolgoročni načrt španske reprezentance, ki se začne pri reprezentanci do 15 let in nadaljuje v vseh preostalih selekcijah.

O kakovosti treh levov je dejal, da nima veliko smisla veliko razpravljati. "Mene je bolela glava, ko sem se pripravljal na tekmo z njimi," je o srečanju Slovenije in Anglije v zadnjem krogu skupinskega dela povedal Kek. Tekma se je končala z 0:0, Slovenija pa si je s tem zagotovila zgodovinsko napredovanje v osmino finala.

Po njegovih besedah so imeli Angleži največ težav z utrujenostjo igralcev. "Strašno so obrabljeni. Slabo so začeli, a se skozi tekme dvigujejo, saj so spet našli ritem in so zdaj zelo nevarni." Pri tem pa ne razume kritik angleške javnosti, namenjenih selektorju Garethu Southgatu: "Anglije ni bilo nikjer, dokler se ni usedel na klop, zdaj pa je v nekaj letih dvakrat igrala v finalu evropskega prvenstva in enkrat v polfinalu svetovnega prvenstva."