John Stones in Kieran Trippier se zavedata, da ima Anglija še ogromno rezerv. Foto: EPA
John Stones in Kieran Trippier se zavedata, da ima Anglija še ogromno rezerv. Foto: EPA

Zmaga nad Srbijo z 1:0 in remija z Dansko (1:1) ter Slovenijo je izkupiček treh levov, ki so bili pred prvenstvom skupaj s Francozi glavni favoriti turnirja. Vlogo so s prvim mestom v skupini delno upravičili, toda na zelenici za zdaj niso navdušili, posledično pa so že ves čas deležni številnih kritih. Glavna tarča je selektor Gareth Southgate, ki so mu po remiju s Slovenijo v Kölnu navijači namenili številne žvižge, ko jih je skupaj z nogometaši pozdravil, pa je proti njemu letelo celo nekaj kozarcev. Po tekmi je dejal, da še ni videl, da bi katera reprezentanca prejela toliko kritik, potem ko bi bila prva v skupini.

Slovenija Anglije na sedmih tekmah še ni premagala, a je z drugim remijem dosegla želeno uvrstitev med 16. Foto: Reuters
Slovenija Anglije na sedmih tekmah še ni premagala, a je z drugim remijem dosegla želeno uvrstitev med 16. Foto: Reuters

Daily Mail je zapisal, da so aktualni evropski podprvaki prikazali še eno dolgočasno predstavo, poudaril pa je tudi negodovanje navijačev po tekmi. "Dolgočasna, dolgočasna Anglija," je pisalo na naslovnici. Kritični so bili tudi pri Mirrorju: "Angležem žvižgali ob remiju v zadnji tekmi skupinskega dela." The Sun je igro označil za nezanimivo in zaspano. "Trije levi znova grozni, po neuspelem eksperimentu Southgata z dolgočasnim remijem odnesli prvo mesto," je dodal. Podobno so bili neposredni pri Expressu: "Medla Anglija proti Sloveniji remizirala brez golov, nezadovoljni navijači izrazili svoja čustva."

V medijih poudarjajo brezidejno igro vezne vrste in napadalno neučinkovitost nogometašev, ki so na treh tekmah le dvakrat zatresli mrežo. Proti Sloveniji so imeli skoraj 700 podaj, 74 odstotkov žoge v svojih nogah, sprožili pa 12 strelov, od tega štiri v okvir. BBC piše, da so selektorji vedno tarča kritikov, ker imajo navijači vsakič izjemno visoka pričakovanja. Zdaj sploh zaradi na papirju izjemno močne ekipe, ki pa ne zna izkoristiti izjemnega napadalnega potenciala. Kot dodaja, se zdi, da nogometašem primanjkuje samozavesti.

Angleška liga je najmočnejša na svetu. Ekipa, ki jo je Southgate popeljal v Nemčijo, je med vsemi po podatkih Transfermarkta najdražja. Na prvenstvu sta zadela Jude Bellingham, ki je navduševal v svoji debitantski sezoni pri madridskem Realu, ko je bil tudi strelsko izjemno razpoložen, in Harry Kane, najboljši strelec v reprezentančni zgodovini, ki je bil tudi zelo učinkovit v pretekli sezoni pri Bayernu. A vseeno Anglija ne blesti.

Selektor Gareth Southgate je glavna tarča kritik v domovini. Foto: Reuters
Selektor Gareth Southgate je glavna tarča kritik v domovini. Foto: Reuters

"Za nami je težka tekma, a mislim, da je bila to naša najboljša predstava od vseh treh. Imeli smo več energije, bolje smo pritiskali, bili nevarnejši v protinapadih, bolje kontrolirali žogo … Manjkalo je le nekaj čarovnije v zaključkih napadov, a tudi to bo prišlo. Mrežo smo ohranili nedotaknjeno, kar je zelo pomembno, če želimo priti daleč na prvenstvu," je dejal angleški kapetan Kane po drugem remiju na sedmih medsebojnih tekmah s Slovenijo.

"Zadovoljni smo s prvim mestom v skupini. To je bil naš cilj v prvi fazi turnirja. Ponosen sem na ekipo, ki je znova ohranila mrežo nedotaknjeno, kar je na takih turnirjih vedno pomembno. Zavedamo se, kaj moramo izboljšati. Mislim, da smo s to predstavo naredili korak v pravo smer. Prisotnih je bilo veliko čustev in pritiska, a smo se z vsem dobro kosali. Seveda smo si želeli treh točk, toda glavno je, da smo prvi v skupini, česar ne smemo podcenjevati," je podobno razmišljal branilec Manchester Cityja John Stones.

Trenuten pogled na tabelo izločilnih bojev. Foto: MMC RTV SLO
Trenuten pogled na tabelo izločilnih bojev. Foto: MMC RTV SLO

Bočni branilec Newcastla in nekdanji soigralec Jana Oblaka pri Atleticu Kieran Trippier pa je pristavil: "Prvi cilj je bila uvrstitev v izločilne boje, kar nam je uspelo. Smo prvi v skupini, a se zavedamo, da predstave niso bile takšne, kot bi si želeli. Smo odkriti in pošteni. Vemo, da smo lahko veliko boljši. Veliko stvari lahko izboljšamo oziroma popravimo. Predvsem smo lahko precej agresivnejši in si priigramo več priložnosti, sploh ko pogledamo, kakšno kakovost premoremo."

Tri leve tekma osmine finala čaka v nedeljo ob 18.00 v Gelsenkirchnu, tekmec pa bo ena izmed tretjeuvrščenih reprezentanc. Ob številnih kritikah pa mediji dodajajo pogled na tabelo izločilnih bojev. Namreč Anglija je s prvim mestom v skupini C pristala v polovici tabele, kjer se na morebitni poti do finala izogne Španiji, Nemčiji, Franciji, Portugalski … Vse te velesile so na drugi strani.