Najboljša reprezentanca do naslova prvaka

Španija je zasluženo osvojila naslov prvaka. Na sedmih tekmah na Euru 2024 je dosegla prav toliko zmag in četrtič osvojila naslov prvaka. Na prvem mestu večne lestvice je po številu naslovov prehitela gostiteljico Nemčijo, ki ostaja pri treh.

Španci v finalu boljši od Angležev

Španija je s sedmimi zmagami osvojila evropsko prvenstvo v Nemčiji. Foto: Reuters
Španija je s sedmimi zmagami osvojila evropsko prvenstvo v Nemčiji. Foto: Reuters

Španija je v finalu pokazala več od Anglije. Oba zadetka sta dosegla Baska, Nico Williams in Mikel Oyarzabal, oba podajalca pa sta bila Katalonca, Lamine Yamal in Marc Cucurella. Jože Pepevnik je glavno razliko med finalistoma videl predvsem v odzivu po prejetem zadetku. "Angleži so po golu Williamsa potrebovali vsaj 10 minut, da so se zbrali. V tistem času so zelo viseli in bi lahko prejeli še kak zadetek. Španski prehod po izenačenju Cola Palmerja je bil precej gladkejši, njihov odziv manj paničen in manj brezglav." To pa ni bil edini ključ do španskega uspeha, je dodal Marko Cirman. "Spet je bil neverjeten španski "pressing". Anglija je imela veliko težav z njim. Španci so stali visoko, stiskali tekmece in bili zelo dosledni. Velikokrat je Anglija morala igrati z vratarjem Jordanom Pickfordom, ki pa ni bil natančen z dolgimi podajami. S tem je imela Anglija ogromno težav, druge žoge pa so bile po pravilu španske. Angleži so morali res veliko teči brez žoge in so tako izgubljali energijo."

Ocena prvenstva

Po koncu prvenstva je čas tudi za ocene. Najboljši mladi nogometaš je bil Lamine Yamal, nagradno za najboljšega nogometaša pa je po mnenju omizja zasluženo prejel njegov rojak Rodri. "Njegov vpliv je bil viden tudi v prvem polčasu finala, ko je nekajkrat rešil situacije, ki bi lahko postale nevarnejše. Opazoval sem ga v polfinalu proti Franciji in bil je absolutni vladar igrišča. Ko teče Rodri, teče Španija. Ko se Rodri ustavi, se ustavi celotna ekipa. Igra, če pretiravam, neznosno preprost nogomet, običajno najde rešitev, ki se tudi s tribune trenutek prej zdi najbolj logična. Izjemen igralec, metronom španske igre," je o vezistu Manchester Cityja dejal Pepevnik.

Nemčija se je izkazala kot dobra gostiteljica, velik pečat pa je na evropskem prvenstvu pustila tudi slovenska reprezentanca, ki je z uvrstitvijo v izločilne boje poskrbela za nov mejnik.