Zadetek Xavija Simonsa je bil razveljavljen. Foto: EPA
Zadetek Xavija Simonsa je bil razveljavljen. Foto: EPA

Francija je v uvodnem krogu premagala Avstrijo z 1:0, Nizozemska pa Poljsko z 2:1. Po remiju v Leipzigu imata obe favorizirani izbrani vrsti po štiri točke, kar bo zagotovo dovolj za osmino finala.

Obeta se ogorčen boj za prvo mesto v skupini D. Nizozemska se bo v zadnjem krogu skupinskega dela v torek v Berlinu pomerila z Avstrijo, Francija pa v Dortmundu s Poljsko.

Kylian Mbappe se bo zelo verjetno vrnil v torek proti Poljski. Foto: EPA
Kylian Mbappe se bo zelo verjetno vrnil v torek proti Poljski. Foto: EPA

Poškodovani Mbappe sedel na klopi
Pri Francozih se je na prvi tekmi v ponedeljek poškodoval zvezdnik Kylian Mbappe. Po zlomu nosu operacija ne bo potrebna. V sredo je treniral sam po posebnem programu, v četrtek pa se je že pridružil kolegom na skupinskem treningu v Leipzigu in premierno pokazal zaščitno masko. Tokrat je vseh 95 minut sedel na klopi.

Frimpongu ni uspelo šokirati Francozov že v uvodni minuti
Nizozemci so si že v 1. minuti priigrali veliko priložnost. Xavi Simons je na desni strani zaposlil hitrega Jeremieja Frimponga. Theo Hernandez je bil prepočasen, a vezist Bayerja iz Leverkusna ni dobro zadel žoge, Mike Maignan jo je odbil v kot.

V 4. minuti je Marcus Thuram podal do Adriena Rabiota, ki je našel Antoina Griezmanna. Strel napadalca je Bart Verbruggen z roko odbil prek vrat.

Griezmann zapravil imenitno priložnost za vodstvo
Še veliko lepšo priložnost so si Francozi priigrali po četrt ure igre. Thuram je sijajno podal v kazenski prostor, kjer je Rabiot ušel branilcem Nizozemske. Sam je prišel pred Verbruggna, vendar se ni odločil za strel, ampak za podajo do Griezmanna, ki z desno nogo ni dobro zadel žoge. Padel je na zelenico, se hitro pobral in nato streljal mimo vrat.

Antoine Griezmann se je zelo trudil, a mu ni uspelo zatresti mreže. Foto: EPA
Antoine Griezmann se je zelo trudil, a mu ni uspelo zatresti mreže. Foto: EPA

Takoj zatem so zapretili Nizozemci. Cody Gakpo je z leve strani potegnil proti sredini in se odločil za strel z roba kazenskega prostora, Maignan je žogo odbil v kot. Francozi so v 28. minuti izpeljali novo obetavno akcijo, Thuram se je izognil prepovedanemu položaju, nato pa nekoliko z desne strani streljal prek vrat.

Šahovska predstava se je nadaljevala tudi v prvih petnajstih minutah drugega polčasa, med 60. in 68. minuto pa so kar štirikrat zagrozili Francozi. Najprej je strel Thurama švignil mimo desne vratnice, strel z glavo Aureliena Tchouamenija je zletel prek vrat, Verbruggen je ubranil Griezmannov strel iz bližine, nato pa je še Ousmane Dembele poslal žogo prek vrat.

Dumfries stal v prepovedanem položaju pri golu Xavija Simonsa
Sredi največjih napadov Francije so izbranci Ronalda Koemana dosegli gol. V 72. minuti je strel Memphisa Depaya vratarju Maignanu še uspelo odbiti. Xavi Simons je iz bližine potisnil žogo v mrežo. Oglasil se je videosodnik, kar nekaj časa je pregledoval posnetek in nato razveljavil zadetek zaradi prepovedanega položaja Denzla Dumfriesa, ki je stal tik pred Maignanom.

Nekdanja izjemna nogometaša Didier Deschamps in Ronald Koeman sta bila zadovoljna po koncu tekme. Foto: EPA
Nekdanja izjemna nogometaša Didier Deschamps in Ronald Koeman sta bila zadovoljna po koncu tekme. Foto: EPA

Deschamps: Popraviti je treba le učinkovitost
Francozi so imeli 58-odstotno posest žoge. Sprožili so več strelov (16:8), a so le trije leteli v okvir vrat. "To je bila tekma na zelo visoki ravni. Zadovoljen sem s predstavo. Nikakor nam ni uspelo zatresti mreže, priložnosti je bilo dovolj. Na naslednji tekmi je treba popraviti le učinkovitost," je povedal Didier Deschamps.

Koeman: Imamo še precej rezerv
"Končni izid je manjše razočaranje, saj smo vsi pričakovali zmago. V drugem polčasu smo pustili preveč prostora Francozom za kombiniranje. Na lahek način smo izgubili številne žoge in nismo zadržali posesti. Želeli smo osvojiti vse tri točke, a mislim, da so tudi Francozi na koncu zadovoljni s točko. Vedno je težko igrati proti Franciji. Ta tekma je pokazala, da imamo še precej rezerv, ekipa raste, a še ni prišla do vrha," je razmišljal Ronald Koeman.

Analiza po tekmi Nizozemska – Francija:

Analiza po tekmi Nizozemska – Francija

Skupina D, Leipzig:
NIZOZEMSKA – FRANCIJA 0:0
38.531 gledalcev

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)


Lestvica:                            
NIZOZEMSKA         2  1 1 0  2:1  4  
FRANCIJA           2  1 1 0  1:0  4  
AVSTRIJA           2  1 0 1  3:2  3  
POLJSKA            2  0 0 2  2:5  0