Slovenija se je v osmino finala uvrstila s tremi neodločenimi izidi. Zdaj jo čaka Portugalska. Foto: Reuters
Slovenija se je v osmino finala uvrstila s tremi neodločenimi izidi. Zdaj jo čaka Portugalska. Foto: Reuters

Za končno zmago Angležev stavnice ponujajo kvoto 4,5. To seveda ni zaradi odličnih predstav Anglije v skupinskem delu, ki so bile vse prej kot prepričljive, ampak zaradi tabele žreba. Anglija se je namreč v svoji polovici žreba izognila vsem glavnim kandidatom za naslov evropskega prvaka. Z Nemčijo, Španijo, Portugalsko in Francijo, pa tudi Belgijo se varovanci Garetha Southgata ne morejo srečati vse do finala.

Najprepričljivejši v prvem delu so bili Španci, ki imajo za končni naslov kvoto 5,5. Sledijo Nemčija in Francija s kvoto 6,5 in Portugalska s kvoto 7,5.

Nizozemska ima kvoto 13, Italija in Avstrija 17, Belgija in Švica 34. V spodnjem delu stavnic so Turčija (67), Danska (81), Romunija (126), Slovaška (201) ter Slovenija in Gruzija (251).

Slovenijo, ki se bo v ponedeljek za četrtfinale ob 21.00 pomerila s Portugalsko, so postavili na rep tudi pri ugledni angleški reviji 4-4-2. Avtorji lestvice pravijo, da so si pri razvrščanju pomagali tako s točkami, doseženimi in prejetimi zadetki, pričakovanimi zadetki kot tudi z lastnimi predvidevanji in osebnim videnjem dosedanjih tekem. "Znanstveno? Ne prav zares," priznavajo pri Four Four Two.

"Slovenci so tu, ker številke xG (pričakovanih golov) namigujejo, da so imeli nekaj sreče na poti do osmine finala in so bili po rangu skromni na obeh koncih igrišča. So ena redkih ekip, ki je napredovala brez zmage," so zapisali.

"A ne jemljimo jim zasluženega. Če bi sentimentalno ocenjevali, bi napredovanje med 16 Sloveniji prineslo izdatne bonus točke. A ker smo grozni ljudje, jo moramo oceniti kot takšno, da bo le stežka prišla čez osmino finala – čeprav bi izjemno radi videli, da bi nas presenetila," so dodali.

Na vrhu pa si na mestih od ena do pet sledijo Španija, "ki je dobila vse tri tekme in ni prejela gola", Nemčija, "ki je videti vse bolj kot stara dobra Nemčija", Portugalska, "ki ima verjetno poimensko najboljšo prvo enajsterico na EP-ju," Francija, "ki ima največji potencial", in za številne presenetljivo Avstrija, "zaslužena zmagovalka skupine s Francijo in Nizozemsko".

Angleška revija je Angleže postavila na šesto mesto. "Da, da, vemo. To je kar precej radodarno. Celo zelo radodarno. Menimo, da so bili doslej slabi in to je razlog za skrb," so zapisali, a dodali, da jim nekaj gre v korist. Prvič, da tudi nekateri drugi favoriti igrajo slabo, drugič, da še niso izgubili tekme, in tretjič, da so po številkah najboljša ekipa prvenstva, kar zadeva obrambo.

Španci najbolj navdušili v skupinskem delu