Selektor Ralf Rangnick je izgubil očala ob drugem zadetku, ko se je veselil s Christophom Baumgartnerjem. Foto: EPA
Selektor Ralf Rangnick je izgubil očala ob drugem zadetku, ko se je veselil s Christophom Baumgartnerjem. Foto: EPA

Selektor Avstrije Ralf Rangnick je v začetno postavo uvrstil dva napadalca. Marko Arnautović je zaigral skupaj z Michaelom Gregoritschem. Maximilian Wöber, ki je dosegel avtogol proti Franciji (0:1), je bil na klopi.

Pri Poljski poškodovani Robert Lewandowski je začel na klopi, vstopil je po uri igre pri izidu 1:1. Tudi odlični napadalec ni uspel prebuditi Poljske, ki je že izpadla, saj je še brez točk in se more več prebiti na tretje mesto.

Gernot Trauner je z glavo poskrbel za vodstvo Avstrije. Foto: EPA
Gernot Trauner je z glavo poskrbel za vodstvo Avstrije. Foto: EPA

Natančen strel Traunerja z glavo
Avstriji je uspel odličen start. V 9. minuti je Phillipp Mwene z leve strani podal na bližnjo vratnico. Branilec Gernot Trauner pa je s petih metrov z glavo zabil žogo pod prečko. 32-letnik, ki zadnja tri leta igra za Feyenoord, je sijajno zadel žogo in vratar Wojciech Szczesny je bil nemočen.

Piatek izenačil po pol ure igre
Po zaostanku so Poljaki pritisnili. Najnevarnejši je bil Nicola Zalewski, ki pa je v 18. minuti z desetih metrov streljal prek vrat. Po pol ure je Poljski uspelo izenačiti. Po podaji iz kota je poskusil branilec Jan Bednarek, njegov strel so Avstrijci blokirali, do žoge pa je prišel Krzysztof Piatek in jo z desnico potisnil v mrežo.

Krzysztof Piatek, ki je v zadnji sezoni blestel pri Basaksehirju iz Carigrada, je bil na pravem mestu za 1:1. Foto: EPA
Krzysztof Piatek, ki je v zadnji sezoni blestel pri Basaksehirju iz Carigrada, je bil na pravem mestu za 1:1. Foto: EPA

Končnica prvega polčasa je minila v znamenju Avstrijcev. Šest minut pred odmorom je kapetan Marcel Sabitzer streljal preveč po sredini vrat in Szczesny je bil na pravem mestu.

V sodnikovem podaljšku je zagrozila tudi Poljska, po prostem strelu Piotra Zielinskega z 20 metrov pa se je izkazal avstrijski vratar Patrick Pentz.

Lewandowski vstopil v 60. minuti
Po uri igre je selektor Michal Probierz zamenjal oba napadalca. Vstopila sta Lewandowski in Karol Swiderski.

Baumgartner zadel z roba kazenskega prostora
V 66. minuti je Avstrija znova povedla. Alexander Prass je z leve strani podal pred vrata, Marko Arnautović je žogo prepustil od Christopha Baumgartnerja, ki jo je s 16 metrov z desno nogo poslal v mrežo.

V 69. minuti je imel vratar Avstrije Patrick Pentz kar precej dela po strelu Karola Swiderskega, v 75. minuti pa se je izkazal tudi Szczesny po poskusu rezervista Patricka Wimmerja.

Marko Arnautović je prevzel odgovornost, z bele točke je bil zanesljiv. Foto: EPA
Marko Arnautović je prevzel odgovornost, z bele točke je bil zanesljiv. Foto: EPA

Arnautović z bele točke potrdil zmago Avstrije
Avstrijci so v 78. minuti izpeljali protinapad, Sabitzerja pa je v kazenskem prostoru podrl Szczesny, potem ko ga je vezist dortmundske Borussie že preigral. Turški sodnik Umut Meler je takoj pokazal na belo točko, ki jo je izvedel Arnautović. Z desno nogo je poslal Szczesnyja v napačno smer. Napadalec je imel solze v očeh ob slavju zadetka, ki je že odločil srečanje.

V zadnjih minutah so imeli izbranci Ralfa Rangnicka še dve lepi priložnosti. Po strelu Stefana Poscha v 84. minuti se je izkazal Szczesny, le minuto pozneje pa je Konrad Laimer streljal mimo vrat. V sodnikovem podaljšku bi Poljaki lahko omilili poraz, a je bil Kamil Grosicki premalo zbran.

Avstrijski navijači so zavzeli olimpijski stadion v Berlinu. Foto: Reuters
Avstrijski navijači so zavzeli olimpijski stadion v Berlinu. Foto: Reuters

Tudi strogi Rangnick zelo zadovoljen
"Zelo sem zadovoljen s predstavo in še bolj s tremi točkami. Prvih 20 minut in zadnje pol ure smo odigrali odlično. Vmes smo bili nezbrani in Poljaki so to unovčili za izenačenje. V drugem polčasu smo bili veliko boljši in zasluženo smo se veselili pomembne zmage. Usodo imamo v svojih rokah oz. nogah. Položaj je dober, moramo se predvsem dobro spočiti," je poudaril selektor Rangnick.

Tretja velika zmaga Avstrije na 21. junij
21. junij ostaja srečen datum za Avstrijo. Na svetovnem prvenstvu leta 1978 v Argentini so se Avstrijci veselili najbolj odmevne zmage v zgodovini, ko so premagali Zvezno republiko Nemčijo s 3:2. Pred tremi leti so 21. junija ugnali Ukrajino z 1:0 in se prebili v osmino finala.

V torek zadostuje točka proti Nizozemcem
Avstrija ima zdaj tri točke in razliko v zadetkih 3:2. Ostala bo v Berlinu in se v torek ob 18.00 na olimpijskem stadionu pomerila z Nizozemsko. Točka bi pomenila zanesljivo napredovanje.

Zadetki s tekme Poljska – Avstrija v Berlinu

Skupina D, Berlin:
POLJSKA – AVSTRIJA 1:3 (1:1)
69.455; Piatek 30.; Trauner 9., Baumgartner 66., Arnautović 78./11-m

Sodnik: Halil Umut Meler (Turčija)

Leipzig:
NIZOZEMSKA - FRANCIJA 0:0


Lestvica:                          
NIZOZEMSKA         2  1 1 0  2:1  4
FRANCIJA           2  1 1 0  1:0  4
AVSTRIJA           2  1 0 1  3:2  3
POLJSKA            2  0 0 2  2:5  0