Pragmatični polfinalisti

Le še štiri reprezentance so v igri za naslov evropskega prvaka. To so nogometne velesile, ki so si mesto v polfinalu zagotovile s pragmatično igro, malo zadetki in veliko enajstmetrovkami.

Anglija je po izvajanju enajstmetrovk izločila Švico, ki je še petič na velikih tekmovanjih izpadla med najboljšo osmerico, v polfinalu pa ni igrala še nikoli. "Angleži so razočaranje tega prvenstva, saj imajo v svoji ekipi najboljše nogometaše velikih klubov, zaradi česar sem od njih pričakoval precej več. Selektor Gareth Southgate še vedno nima začetne enajsterice" je o poražencih finala prejšnjega Eura dejal Saša Jerković.

Veselje Declana Rica po napredovanju Anglije v nov polfinale evropskega prvenstva v nogometu. Foto: Reuters
Veselje Declana Rica po napredovanju Anglije v nov polfinale evropskega prvenstva v nogometu. Foto: Reuters

Anglija se bo v polfinalu pomerila z Nizozemsko, ki je bila z 2:1 boljša od Turčije. Nizozemci imajo v svojih vrstah prvega strelca turnirja Codyja Gakpoja, ki je za zmago nad Turčijo dosegel četrti gol na tem prvenstvu.

"Oba selektorja sta bila zelo pragmatična. Tako Vincenzo Montella na turški klopi z manj kakovostnim kadrom kot Ronald Koeman na nizozemski. Nizozemci so v prvem polčasu igrali bojazljivo, v drugem delu pa bili bolj direktni in hitrejši ter na ta način prišli do zmage," je o nizozemskem preboju v polfinale dejal Boštjan Janežič.

Med četrtfinalnimi tekmami je najbolj navdušila tista med Španijo in gostiteljico Nemčijo. Španci so po podaljšku slavili z 2:1, v nemškem dresu pa je zadnjo tekmo v karieri odigral Toni Kroos. Za klube in reprezentanco je odigral več kot 800 tekem, med drugim osvojil 6 naslovov v ligi prvakov, 4 naslove španskega prvaka, 3 naslove prvaka v Bundesligi in naslov svetovnega prvaka z Nemčijo leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Braziliji.

V oddaji slišite tudi, zakaj bodo Francozi favoriti na tekmi proti Španiji.