Strel Codyja Gakpoja za vodstvo Nizozemske. Foto: Reuters
Strel Codyja Gakpoja za vodstvo Nizozemske. Foto: Reuters

Mrežo tekmeca je v 20. minuti načel Cody Gakpo s svojim tretjim golom v Nemčiji. S tem se je na vrhu lestvice strelcev izenačil z Georgesom Mikautadzejem (Gruzija), Jamalom Musialo (Nemčija) in Ivanom Schranzem (Slovaška).

Donyell Malen je zadel dvakrat. Foto: Reuters
Donyell Malen je zadel dvakrat. Foto: Reuters

V zadnjih desetih minutah je srečanje odločil Donyell Malen. Najprej je zadel v 83. minuti, nato pa še v drugi minuti sodnikovega podaljška.

Izbranci Ronalda Koemana bodo igrali v četrtfinalu prvič po letu 2008. Na tekmece bodo morali še malce počakati. Ob 21. uri bo v Leipzigu še zadnja tekma osmine finala med Avstrijo in Turčijo.

Romuni so bolje začeli tekmo in z agresivno igro večkrat večkrat zapretili Nizozemcem. Najnevarnejši je bil poskus Dennisa Mana v 14. minuti, ko je z roba kazenskega prostora le za las zgrešil cilj.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Natančnejši je bil Gakpo in Nizozemcem v 20. minuti zagotovil vodstvo. Krilni napadalec Liverpoola je preigral svojega čuvaja in ob bližnji vratnici premagal slabše postavljenega romunskega vratarja.

Nizozemski navijači za romunskim golom so bili že prepričani, da so njihovi varovanci povedli z 2:0, ko je Stefan de Vrij v 26. minuti streljal z glavo, a je zadel le malo mrežico ob strani. Romune je nato v 31. minuti rešil Dragusin, ki je s požrtvovalnim posredovanjem preprečil lahek zadetek Memphisu Depayu.

V 58. minuti je vratnica preprečila zadetek Virgilu van Dijku, potem ko je branilec Liverpoola visoko skočil in udaril z glavo po udarcu iz kota. Nizozemci so vse bolj izkoriščali več prostora, medtem ko so Romuni brez prave ideje iskali pot do zadetka in morebitnega podaljška.

V 68. minuti je iz prostega strela pod živim zidom zvito poskusil Depay, a je bil Nita na mestu. Novo priložnost za povišanje vodstva pa je imel pet minut pozneje rezervist Joey Veerman, a je za las zgrešil iz neugodnega kota.

So pa Nizozemci zapečatili usodo Romunov v 83. minuti, ko je nepopustljivost Gakpoja in njegovo iznajdljivost zlahka pred vrati izkoristil še en rezervist Malen. Isti igralec je po protinapadu v sodnikovem dodatku postavil tudi končni izid.

Euro 2024, osmina finala

München:
Romunija− NIZOZEMSKA 0:3 (0:1)
65.012; Gakpo 20., Malen 83., 92.

Sodnik: Felix Zwayer (Nemčija)