Erik Janža je Sloveniji proti Danski zagotovil remi (1:1). Foto: Reuters
Erik Janža je Sloveniji proti Danski zagotovil remi (1:1). Foto: Reuters

Puževci so vas na obronkih Goričkega, kakšnih 10 kilometrov od Murske Sobote. Te dni je to najbolj popularna slovenska vas, saj je prav iz Puževcev nogometni reprezentant Erik Janža, ki je v nedeljo z zadetkom proti Danski na evropskem prvenstvu razveselil vso Slovenijo.

Za večino Slovenije imajo prekmurska naselja čudne nazive. Puževci, vas z nekaj več kot 160 prebivalci, niso izjema. Predsednica VO-ja Puževci Nataša Kuzma Koltaj je pojasnila, od kod izvor imena: "Puževci izhajajo iz besede polž, ki mu po prekmursko pravimo puž. Ta je postal naš zaščitni znak. To še ne pomeni, da smo počasni kot polži."

Če bi bili, njihov rojak Erik Janža Dancem ne bi pobegnil in zabil gola. "Pri golu sva se veselila (oče in vnuk, op. a.), mama je bila zunaj, ker je rekla, da ne more gledati tekme pred zaslonom. Je prišla, naju je objela in tudi ona je začela jokati."

Erikov osemletni sinko je po tekmi komaj čakal na očetov klic, je povedal Erikov oče Jože Janža. Malček mu je čestital in mu povedal, da je ponosen nanj.

Ne le ožja družina, ponosni so vsi sokrajani: "Bili smo zelo zadovoljni, da je dal gol, vsi smo bili navdušeni, smo ploskali." "Jaz sem vriskala!"

Morda ni ravno vriskal, a vesel je bil tudi župan. Puževci so ena od 23 vasi v občini Puconci. "Erik je dokazal, da s trdim delom, voljo, trudom, marsikdaj tudi s težkim srcem in razočaranjem moraš stopiti korak naprej, da lahko uspeš," je povedal Uroš Kamenšek, župan občine Puconci.

Puževci, rojstni kraj strelca Erika Janže