Ivan Schranz je kaznoval veliko napako Jeremyja Dokuja in se veselil najpomembnejšega zadetka v karieri. Foto: EPA
Ivan Schranz je kaznoval veliko napako Jeremyja Dokuja in se veselil najpomembnejšega zadetka v karieri. Foto: EPA

Belgijci so imeli premoč in večjo posest, a jim je v zaključkih akcij zmanjkalo mirnosti ter nekaj sreče. Dva gola je dosegel Romelu Lukaku, a je oba videosodnik Bastian Dankert razveljavil, prvega zaradi nedovoljenega položaja, drugega pa zaradi igranja z roko.

Slovaki niso igrali na zadnjem svetovnem prvenstvu v Katarju, zato pa so se tretjič zapored prebili na EP. Selektor Francesco Calzona je računal na isto enajsterico, ki je na zadnji pripravljalni tekmi ugnala Wales s 4:0.

Udaren start Belgije ni obrodil sadov
Belgijci so začeli odločno in si že v 3. minuti priigrali veliko priložnost. Kevin De Bruyne je zaposlil Romeluja Lukakuja, ki je streljal s petih metrov, a je bil Martin Dubravka na pravem mestu. Vseskozi je bilo vroče pred vrati Slovaške, ki pa je zdržala silovit pritisk Belgije.

Schranz kaznoval veliko napako Dokuja
V 7. minuti je Jeremy Doku začel akcijo pred svojimi vrati in naredil je veliko napako. Podal je naravnost do Ivana Schranza, ki je zaposlil Juraja Kucko. Vezist je streljal z osmih metrov, Koen Casteels je žogo odbil, a le do Schranza, ki jo je z leve strani z volejem poslal v mrežo.

Belgijci so nekajkrat nevarno pritisnili na slovaške branilce in si v 21. minuti priigrali novo priložnost za izenačenje. Pod pritiskom Kevina De Bruyneja je napako storil vratar Dubravka, žogo pa je nato Leandro Trossard od daleč poslal čez prazna vrata.

Romelu Lukaku je zapravil številne priložnosti. Dvakrat je zatresel mrežo, a sta bila oba zadetka razveljavljena. Foto: EPA
Romelu Lukaku je zapravil številne priložnosti. Dvakrat je zatresel mrežo, a sta bila oba zadetka razveljavljena. Foto: EPA

Casteels odbil nevaren strel Haraslina
Pet minut pred odmorom so imeli Slovaki še eno veliko priložnost. Napadalec Lukas Haraslin je poskusil z volejem z desnico s 15 metrov, a se je Casteels izkazal s parado.

Lukaku v prepovedanem položaju
Slovaki so drugi polčas začeli z dvema streloma od daleč, a prave nevarnosti za Casteelsa ni bilo. Nato so se prebudili tudi Belgijci, Lukaku je poskusil v 55. minuti, a streljal naravnost v Dubravko. Iz kota je Lukaku žogo potisnil v gol po podaji Amadouja Onane z glavo, a je bil izkušeni napadalec po posredovanju videosodnika v prepovedanem položaju.

Hancko rešil na golovi črti
Leandro Trossard je poskusil od daleč v 59. minuti, a je bil Dubravka znova na mestu, tri minute pozneje pa je z volejem še enkrat sprožil Lukaku in zgrešil s približno sedmih metrov. Rezervist Johan Bakayoko je imel v 62. minuti po odbiti žogi na levici izenačenje, a je tudi glavo na golovi črti ob posredovanju tvegal David Hancko.

Vratar Newcastla Martin Dubravka je bil izjemen. Foto: EPA
Vratar Newcastla Martin Dubravka je bil izjemen. Foto: EPA

Openda si je pomagal z roko, zato zadetek Lukakuja znova ni veljal
Belgijci so pet minut pred koncem rednega dela še enkrat zatresli mrežo Slovakov. Znova je to uspelo Lukakuju, a je pred tem v dvoboju za žogo z roko na levi strani igral rezervist Lois Openda. Nogometaš Leipziga je nato sijajno prodrl in podal do Lukakuja, ki je z levico zatresel mrežo. Posnetek si je ob stranski črti ogledal tudi glavni sodnik Halil Umut Meler, ki je pokazal, da je opazil igranje z roko. Rdeči vragi so tudi v sodnikovem dodatku silovito pritisnili, a jim ni uspelo njim izenačiti.

Prvi poraz Tedesca na klopi Belgije
Belgija je blestela v kvalifikacijah, na osmih tekmah je zbrala 20 točk. Selektor Domenico Tedesco je 8. februarja lani zamenjal Roberta Martineza. Na 15 tekmah je bil neporažen. V Frankfurtu je doživel prvi poraz na klopi Belgije.

"Vse smo naredili pravilno, le priložnosti nismo izkoristili. Imeli smo jih veliko. Vsi igralci so zelo razočarani, a to se dogaja v nogometu. Enkrat smo morali izgubiti, na žalost se je to zgodilo na uvodni tekmi EP-ja. Igralcem ne morem veliko očitati. Če bi zadeli, bi vse precej lažje steklo," je razmišljal selektor Tedesco.

Francesco Calzona, ki je od 19. februarja sedel tudi na klopi Napolija, se je veselil najbolj odmevne zmage na klopi Slovaške. Foto: EPA
Francesco Calzona, ki je od 19. februarja sedel tudi na klopi Napolija, se je veselil najbolj odmevne zmage na klopi Slovaške. Foto: EPA

Courtois ni v kadru po sporu s Tedescom
V vratih Belgije je bil Casteels, ki se je že večkrat izkazal v Wolfsburgu na tekmah Bundeslige. Thibaut Courtois, ki je branil v finalu Lige prvakov na Wembleyju in ohranil mrežo madridskega Reala nedotaknjeno, se je že junija lani sprl s selektorjem Tedescom in sploh ni v kadru za EP.

Schranz: To je bil zadetek kariere, še slajša pa je seveda zmaga na EP-ju
"To je bila odlična predstava. Igrali smo zelo disciplinirano, držali smo se navodil selektorja. To je bil zadetek kariere, še slajša pa je seveda zmaga na EP-ju. Naši navijači so bili zelo glasni. V težkih trenutkih smo zdržali tudi po njihovi zaslugi," je bil navdušen Schranz.

Selektor Francesco Calzona je dodal: "Premagali smo zares močno ekipo, vsi igralci so iztisnili maksimum. To je bila res velika zmaga, a ostati moramo na realnih treh. Nadaljevati bo treba delo. Nismo še v osmini finala, tudi na prihodnjih tekmah v tej skupini ne bo lahko."

Belgijo čaka popravni izpit proti Romuniji v soboto v Kölnu
Slovaška se bo v petek ob 15.00 srečala z Ukrajino v Düsseldorfu. Belgijo čaka popravni izpit proti Romuniji v soboto zvečer.

Schranz z volejem potopil Belgijce v Frankfurtu

Skupina E, Frankfurt:
BELGIJA – SLOVAŠKA 0:1 (0:1)
45.181; Schranz 7.

Sodnik: Halil Umut Meler (Turčija)

München:
ROMUNIJA
– UKRAJINA 3:0 (1:0)
Stanciu 29., R. Marin 53., Draguš 57.

Lestvica:                          
ROMUNIJA           1  1 0 0  3:0  3
SLOVAŠKA           1  1 0 0  1:0  3
BELGIJA            1  0 0 1  0:1  0
UKRAJINA           1  0 0 1  0:3  0