Adam Gnezda Čerin je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Foto: EPA
Adam Gnezda Čerin je bil izbran za najboljšega igralca tekme. Foto: EPA

Nekdanji nemški reprezentant in svetovni prvak v Braziliji leta 2014, sicer pa otrok Kölna in njegov dolgoletni član, je pred šestimi leti na trgu Chlodwigplatz v središču mesta odprl prvo restavracijo z imenom Mangal Döner, v kateri gostom strežejo predvsem s kebabi. In prav on je poskrbel, da so se Slovenci po veliki točki proti Angliji imeli s čim okrepčati.

Temu se ni za čuditi, saj ima princ Poldi, ki je medtem svoj posel razširil z več restavracijami tako v Kölnu kot drugih mestih, v slovenski izbrani vrsti kar nekaj prijateljev. Z Milivojem Novakovićem sta pred dobrim desetletjem tvorila udarni napadalni dvojec Kölna, njegov soigralec je bil tudi Mišo Brečko, zadnja tri leta pa z njim pri poljskem prvoligašu Gorniku Zabrze igra Erik Janža.

"Prosil sem ga, ali lahko pripelje 50 kebabov, in nam jih je pripeljal. Poleg tega pa še neke jogurte in pijačo. Vsaka mu čast. Sam sem ta kebab jedel že prej in sem vedel, da je odličen. Tudi vsi drugi fantje pravijo, da je vrhunski. Vse smo pojedli," je z nasmeškom razlagal prekmurski branilec.

Sorodna novica Kek: Za številne popolni avtsajderji so opravili izpit
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Srebrnik res prinesel srečo

Janža je nato razkril še, da je imel med tekmo s sabo srebrnik sreče, ki ga je Nogometna zveza Slovenije pred dnevi v omejenem številu izdala v sodelovanju s podjetjem Elementum. Srebrnike so dobili tudi vsi nogometaši, ki igrajo na evropskem prvenstvu.

"Resnično se je izkazal za srebrnik sreče, očitno nam je prinesel srečo, ki smo jo potrebovali. Od zdaj naprej ga bom vedno nosil na tekme reprezentance," je zatrdil levi bočni branilec, ki v osmini finala zaradi rumenih kartonov ne bo mogel igrati.

"Žal je tako, a bom poskušal pomagati na drugačen način. Z energijo in metanjem na glavo je vse mogoče, v izločilnih bojih lahko napreduješ tudi po 11-metrovkah. Še naprej moramo ostati skromni, delavni in prizemljeni ter spoštovati vsak trening in vsako besedo selektorja. Res opravljamo dobro delo in naj kar traja. Vseeno mi je, s kom bomo igrali v osmini finala. Če lahko Angleže s tako vrhunskimi posamezniki zadržimo na ničli, se lahko zoperstavimo vsakomur," je menil Janža.

"Zelo smo veseli. Vedeli smo, da bomo trpeli, a pustili smo srce in dušo na igrišču. Vseh 90 minut smo 'jedli' travo. Tisto, kar smo izgubili proti Srbiji, se je danes poplačalo. Mislim, da se bomo šele dan po tekmi malo bolje zavedali, kakšen uspeh je uvrstitev naprej iz tako težke skupine. Zavedali smo se, da bodo Angleži dominantni v posesti žoge in da si bodo poskušali ustvarjati priložnosti s podajami z leve na desno, a takšnih situacij ni bilo ravno veliko. V drugem polčasu smo še bolj trpeli, ker so tudi malo spremenili sistem. Kyle Walker je prihajal zelo visoko v napad," je še opisal.

Sorodna novica Nogometno darilo na praznični dan: Slovenija v osmini finala!
Sorodna novica Jan Oblak: Tudi v nogometu se lahko kosamo z najboljšimi

Šporar: Upam, da bodo ljudje v Sloveniji dobili še kaj dopusta

Podobnega mnenja je bil Andraž Šporar. "Pred tekmo smo bili mirni, saj smo po analizi srečanja proti Srbiji videli, da smo dobro igrali. Nismo čutili živčnosti, saj smo vedeli, da smo sposobni osvojiti to zlata vredno točko. Še enkrat smo pokazali, da znamo igrati na izid, kar je velika odlika te ekipe. Mogoče si nismo ustvarili toliko v napadu, ampak ni bilo občutka, da bodo Angleži dosegli gol. Večino tekme smo tekli za žogo in se borili, na koncu je bilo vse poplačano. Po tekmi je bilo tudi nekaj solzic, kar je normalno. Še enkrat smo pokazali, da smo tu z razlogom."

Napadalec Panathinaikosa se je že veselil današnjega dne, ko bo Slovenija izvedela za tekmeca v osmini finala. "Prepričan sem, da še nismo rekli zadnje besede. Verjamem, da imamo tudi možnosti, da se prebijemo v četrtfinale, ta ekipa premore ogromno kakovosti. V najtežji skupini smo končali tekmovanje brez poraza, zakaj ne bi šli še dlje? Zabavno bo spremljati sredne tekme v drugih skupinah. Upam, da bodo ljudje v Sloveniji dobili še kaj dopusta, da bodo lahko znova prišli v Nemčijo. Da bodo delodajalci razumni (smeh, op. a.)."

Drkušić in Šporar: o osvojeni točki proti favorizirani Angliji
Sorodna novica Slovenija bo v ponedeljek ob 21.00 igrala proti Portugalski

Stojanović: Ne smemo leteti po zraku, ampak ostati na tleh

Pred novinarje je stopil tudi Petar Stojanović. "V prvem polčasu smo kar veliko kreirali, če bi bili malo mirnejši, bi mogoče celo zadeli. Drugi polčas Angležev pa je bil njihov najboljši na tem prvenstvu. Na začetku je bilo res težko. A vrhunska ekipa mora znati potrpeti, mi smo to dokazali že na tretji tekmi zapored. Ostali smo taktično popolni in niso mogli prebiti našega obrambnega bloka. Sami smo želeli igrati tako kot v prvem polčasu in spustiti žogo, a nam Angleži tega preprosto niso dovolili. Z žogo so bili tako močni, da jih je bilo težko loviti. Vse druge žoge so pobrali."

Ob izjemnem uspehu se je spomnil na praznični 25. junij. "Imeli smo še dodaten motiv, na dan državnosti smo igrali za našo domovino. Smo majhni, toda imamo ogromno srce. Zdaj ne smemo leteti po zraku, ampak ostati na tleh. Zavedamo se, da smo opravili vrhunsko delo, vendar lahko na tem turnirju naredimo še veliko. Hvala navijačem za takšno podporo."

Gnezda Čerin: Vedno gremo čez sebe, ko je treba

Adam Gnezda Čerin je bil izbran za najboljšega igralca tekme: "Zelo čustveni smo. Vemo, kako je garala ta generacija, da je prišla do sem. Koliko energije in dela smo vložili fantje. Na koncu te nogomet nagradi. Mislim, da je vse v glavah. Smo močna generacija, tudi psihološko, fantje smo zelo zreli. Vedno gremo čez sebe, ko je treba."

In kako je Idrijčan videl tekmo? "Prvi polčas je bil z izjemo nekaj situacij perfekten glede branjenja. Angleži niso bili nevarni oziroma smo jim dopustili minimalno število priložnosti. V drugem polčasu je bilo normalno, da je takšna ekipa ustvarila večji pritisk. Dobro smo jim odgovorili, stopili višje in na koncu precej mirneje kot na tekmi proti Srbiji pripeljali tekmo do konca. Treba je najprej uživati v tem uspehu in izjemni kulisi, to se ne dogaja vsak dan, ampak po zelo dolgem času. Užival sem z našimi navijači, skupaj smo pisali zgodovino. Tako nam kot navijačem bo to za vedno ostalo v lepem spominu. Upam, da bomo doživeli še veliko takšnih trenutkov."

Najboljši igralec tekme Gnezda Čerin po uspehu Slovenije
Zadnji trenutki tekme Slovenija - Anglija
Sorodna novica Vstopnice za Portugalsko še na voljo, a je treba biti vztrajen
Sorodna novica Oprosti, draga, ostajamo v Nemčiji!