Nesrečni Riccardo Calafiori je dosegel avtogol. Foto: Reuters
Nesrečni Riccardo Calafiori je dosegel avtogol. Foto: Reuters

Španija in Italija sta na medsebojni tekmi zaokrožili drugi krog skupine B, ki sta ga v sredo začeli Hrvaška in Albanija. Glede na razplet te tekme (1:1) je bilo jasno, da bi si lahko danes ena od ekip z zmago že zagotovila napredovanje v izločilni del. Na koncu je Špancem po precej boljši predstavi tudi uspelo, čeprav le z minimalno zmago.

Španija ima zdaj šest točk, Italija ostaja pri treh, Hrvaška in Albanija imata po eno. V zadnjem krogu bodo v ponedeljek igrale Albanija in Španija ter Hrvaška in Italija.

Španci so se z današnjo zmago tudi oddolžili Italiji, aktualni prvakinji s prejšnjega Eura, za poraz v polfinalu pred tremi leti v Londonu.

In Španci so se lahko razveselili. Foto: Reuters
In Španci so se lahko razveselili. Foto: Reuters

Tekma je imela tudi nekaj slovenskega pridiha, saj jo je vodila slovenska sodniška ekipa na čelu s Slavkom Vinčićem ter pomočnikoma Tomažem Klančnikom in Andražem Kovačičem.

Premoč Špancev v prvem delu
Prvi polčas je pripadel Špancem, imeli so devet strelov, štiri v okvir vrat.

Zapretili so že v 2. minuti. Nico Williams je poslal predložek v kazenski prostor, Pedri je streljal z glavo, Gianluigi Donnarumma pa je izjemno branil. V 10. minuti je Alvaro Morata poslal predložek z leve strani, Williams je streljal z glavo malo mimo vrat. V 24. minuti je Lamine Yamal prodrl do kazenskega prostora, žogo je spravil do Morate, ki je streljal po sredini, Donnarumma je bil znova na mestu. V 28. minuti je Fabian Ruiz sprožil močan strel z 28 m, Donnarumma ga je s konicami prstov izbil v kot. V 41. minuti je Ruiz z levico streljal z vrha kazenskega prostora.

Ob izteku 45. minute so Italijani vknjižili prvi strel, Federico Chiesa ni bil dovolj natančen.

Tekmo je sodil Slavko Vinčić. Foto: Reuters
Tekmo je sodil Slavko Vinčić. Foto: Reuters

Italijani zadeli, ampak v napačno mrežo
Španci so pritisk nadaljevali tudi na uvodu drugega polčasa, Pedri je bil tako v 52. minuti zelo blizu zadetku. Tri minute pozneje pa so Španci premoč le kronali z golom. Pri tem so jim pomagali Italijani – Donnarumma je najprej izbil žogo, toda le do Riccarda Calafiorija, ki jo je nesrečno poslal v lastno mrežo.

Yamal je v 59. minuti sprožil projektil, toda žoga je šla malo mimo vrat. Williams je močno streljal v 71. minuti, zadel je okvir vrat.

Italijani so oživeli šele ob koncu tekme in nekajkrat zapretili, a pred vrati Unaia Simona ni bilo posebej nevarno. Španija je po drugi strani nadzirala potek tekme, zdržala zadnji nalet Italije, tudi z Donnarummo v nasprotnem kazenskem prostoru v sodnikovem dodatku ob zadnjem kotu Italije, in kljub na videz minimalni zmagi na koncu zasluženo osvojila tri točke.

Calafiori z avotogolom osrečil Špance

Skupina B, Gelsenkirchen:
ŠPANIJA - ITALIJA 1:0 (0:0)
49.528; Calafiori 55./ag

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)

Lestvica:                          
ŠPANIJA            2  2 0 0  4:0  6
ITALIJA            2  1 0 1  2:2  3
ALBANIJA           2  0 1 1  3:4  1
HRVAŠKA            2  0 1 1  2:5  1