V Turčiji vlada prava nogometna evforija. Foto: EPA
V Turčiji vlada prava nogometna evforija. Foto: EPA

Na Euru v Nemčiji so se pregovorno male reprezentance povečini dobro upirale tradicionalno velikim, a jih v končnih bojih prvenstva ne bo. Z izjemo Švice in Turčije, ki pa imata v svoji zgodovini že uvrstitve med najboljših osem tako na evropskih kot svetovnih prvenstvih, bodo v četrtfinalu reprezentance, ki se vse po vrsti lahko pohvalijo z naslovom bodisi evropskega bodisi svetovnega prvaka ali celo z obema.

Romuni so imeli ogromno težav z nizozemskim visokim pritiskom. Ake se je z levega boka pomikal na centralnega branilca, bil je manj ofenziven, a je zato drugi bočni branilec Dumfries igral višje in bil nevarnejši. Reijnders je imel izjemno tekmo, saj je bilo vseh njegovih 42 podaj v prvem polčasu natančnih.

Marko Cirman

Za 16 reprezentanc se je evropsko prvenstvo že končalo, med drugimi tudi za Slovenijo, ki je po enajstmetrovkah izpadla proti Portugalski. Reprezentanco je v štirih nemških mestih skupaj bodrilo več kot 50.000 navijačev.

"Izkušnja je tukaj ključna. Samo ena reprezentanca na koncu zmaga, pri preostalih 23 pa je pomembno, da navijači, kolikor se le da, uživajo v turnirju. Sploh za ekipe, kot je slovenska, kjer je takšen turnir bolj kot ne redka izkušnja. Upajmo, da jih bo v prihodnje več. Na vse skupaj je tako z nogometnega kot navijaškega vidika treba gledati pozitivno," je povedal voditelj podkasta Luka Petrič.

Kot zadnjima je med osmerico torej uspelo Nizozemski in Turčiji. Evropski prvaki iz leta 1988 so s 3:0 premagali Romunijo, ki je spet igrala zelo pogumno.

“Romuni so imeli ogromno težav z nizozemskim visokim pritiskom. Ake se je z levega boka pomikal na centralnega branilca, bil je manj ofenziven, a je zato drugi bočni branilec Dumfries igral višje in bil nevarnejši. Reijnders je imel izjemno tekmo, saj je bilo vseh njegovih 42 podaj v prvem polčasu natančnih. Velikokrat je s podajo prerezal obrambni blok Romunov, ki so začeli dobro, bili v naletu, v nadaljevanju tekme pa bili zelo nepovezani," je o münchenski tekmi dejal Marko Cirman.

Ena od tem današnje epizode je bila tudi zadnja slovenska tekma na prvenstvu, ko je skozi šivankino uho v četrtfinale zlezla favorizirana Portugalska.

"O portugalski reprezentanci so doma zapisali, da so imeli Ronaldo in druščina srečo po tekmi s Slovenijo," je med drugim povedal Boštjan Janežič, ki je o Slovencih dodal, da bi lahko igro izboljšali, da bi lahko več igrali, ne proti težko kategornikom, ampak v jesenski Ligi narodov proti Avstriji, Norveški in Kazahstanu.

Podkast Žoga je okrogla bo po izpadu slovenske reprezentance z novimi epizodami do konca evropskega prvenstva na voljo po četrtfinalu, polfinalu in finalu.

Švica, Turčija in šest velikih