Daaaa ... Slovenija je v osmini finala! Foto: EPA
Daaaa ... Slovenija je v osmini finala! Foto: EPA

Fantastični uspeh, Slovenija je s tem spisala novo poglavje zgodovine slovenskega športa. Na skupno šesti tekmi evropskega prvenstva je še petič remizirala in se s tem sploh prvič v zgodovini velikih tekmovanj prebila v izločilne boje.

Sorodna novica Glasna navijaška karavana bo še odmevala po Nemčiji

O drugem mestu odločali rumeni kartoni
Na drugi tekmi skupine C sta se Srbija in Danska prav tako razšli brez golov, tako da je razmerje na koncu enako, kot je bilo po dveh krogih, kar pomeni, da je Anglija osvojila prvo mesto, Slovenija in Danska imata enak izkupiček (tako točke kot razmerje v zadetkih), ampak Danci imajo en rumeni karton manj kot Slovenci, zaradi česar so drugi, Slovenci pa tretji, a je že zdaj jasno, da se je kot ena od tretjeuvrščenih reprezentanc prebila v izločilne boje.

V Frankfurt ali München
Varovanci Matjaža Keka bodo zdaj v osmini finala igrali proti Portugalski ali pa zmagovalki skupine E. Portugalci bodo svojo tekmo igrali v ponedeljek ob 21.00 v Frankfurtu, druga možnost (torej proti zmagovalcu skupine E) pa je torek ob 18.00, ko bo tekmo gostil München.

Film tekme

Kek je spet odlično odvodil tekmo. Foto: AP
Kek je spet odlično odvodil tekmo. Foto: AP

Kek brez sprememb
Selektor Kek se ni odločil za kadrovsko prevetritev in še tretjič zapored na igrišče poslal enako enajsterico. To pomeni, da je na levi strani tekmo začel tudi Jan Mlakar, njegovo mesto je bilo najbolj negotovo, saj so številni analitiki napovedovali Tomija Horvata, a se slovenski strateg ni odločil za menjavo.

Zato pa se je Gareth Southgate odločil, da v začetno enajsterico postavi Conorja Gallagherja, ki je zamenjal medlega Trenta Alexandra-Arnolda.

Foden nevaren po levi strani
Slovenski nogometaši, ki so tokrat igrali v modri opremi, so začeli pogumno in so visoko stopili na angleško stran ter jim tako na začetku tekme niso dopustili večjih priložnosti. Prvi so za malo več utripa poskrbeli Angleži, Phil Foden je v 10. minuti zdrvel po levi strani, v sredini iskal Bukaya Sakaja, ki pa mu je spodrsnilo. A sodnik je nato prekinil igro, saj je bil Foden v nedovoljenem položaju.

Gol Sakaja v 20. minuti je bil razveljavljen. Foto: Reuters
Gol Sakaja v 20. minuti je bil razveljavljen. Foto: Reuters

V 17. minuti je sodnik prvič potegnil rumeni karton, prejel ga je Kieran Trippier, ker je s prekrškom grobo ustavil Žana Karničnika. V nadaljevanju akcije je Erik Janža z desne strani izvajal prosti strel, a je preletela vse noge (in glave).

Živahni Angleži so naslednjič zapretili po pol ure igre, ko je s 23 metrov z leve strani streljal Harry Kane, a je bil Jan Oblak na pravem mestu.

Foden prehiter ob golu Sakaja
Angleži so v 20. minuti prvič resneje pritisnili proti slovenskim vratom in takoj žogo spravili v mrežo, z leve strani je pritisnil Foden in žogo poslal pred vrata, kjer je bil na pravem mestu Saka in žogo pospravil v mrežo. A gol ni veljal, ker je bil na začetku akcije Foden k sreči v prepovedanem položaju. Minuto pozneje je Janža nepravilno ustavil Sakaja, kar pomeni, da ne bo mogel igrati na naslednji slovenski tekmi.

Saka zatresel slovensko mrežo, a k sreči je bil v prepovedanem položaju
Prosti strel Fodna. Foto: Reuters
Prosti strel Fodna. Foto: Reuters

Nevaren predložek Trippierja
Foden je v 35. minuti izvajal prosti strel, žoga je letela proti stičišču vratnice in prečke, a je bil Oblak priseben in je okrogel pripomoček ukrotil brez večjih težav. Levi so si naslednjo nevarno priložnost priigrali v 42. minuti, ko je Trippier poslal smrtni predložek z leve strani, žoga je šla nevarno mimo Conorja Gallagherja in Kana, ki sta za las zgrešila žogo.

V prvem polčasu so bili Angleži precej več žogo v svojih nogah (69 % – 31 %), več so streljali (6:3, v okvir vrat 2:1), zbrali tudi precej več podaj (339 – 134), a slovenska obramba je vendarle zdržala.

Sorodna novica Jan Oblak: Tudi v nogometu se lahko kosamo z najboljšimi

Drugi polčas precej mirnejši
Na začetku drugega polčasa se je Southgate odločil za eno menjavo, namesto Gallagherja je na zelenico poslal Kobbieja Mainooja. Drugi polčas se je začel precej mirno, prvo večjo akcijo so si priigrali Angleži, ki so pritisnili v 58. minuti, v obrambi je dobro skakal Benjamin Šeško in žoga je na koncu pristala v Oblakovih rokah.

Prve minute za Iličića
Nadaljevanje je bilo mirno, Andraž Šporar je v 70. minuti pobegnil v protinapad, ko ga je grobo ustavil Marc Guehi. Sloveniji iz prostega strela ni uspelo resno ogroziti angleških vrat. Matjaž Kek se je v 75. minuti vendarle odločil za prvo menjavo, nerazpoloženega Šeška je zamenjal z Josipom Iličićem, ki je s tem sploh prvič vstopil na igrišče na velikih tekmovanjih.

V zaključku tekem si nobena reprezentanca ni priigrala velikih priložnosti. Slovenija je odlično onemogočila tekmeca in tokrat ni bilo strahu, da bi na koncu prejela zadetek. Ni ga! Slovenija si je s tem odprla zgodovinska vrata!

Zadnji trenutki tekme Slovenija - Anglija

Pogled na končno statistiko kaže na veliko premoč Angležev, ki so si "prilastili žogo" (74 % – 26 %), imeli so več strelov (12:4), a v resnici niso bili pretirano nevarni, tako bodo gotovo angleški kritiki spet prišli na svoj račun.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Fotogalerija

Skupina C, Köln:
ANGLIJA – SLOVENIJA 0:0

Sodnik: Clement Turpin (Francija)

München:
DANSKA – SRBIJA 0:0

Evropsko prvenstvo v nogometu 2024
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina C
1.
Anglija
3 1 2 0 2:1 5
2.
Danska
3 0 3 0 2:2 3
3.
Slovenija
3 0 3 0 2:2 3
4.
Srbija
3 0 2 1 1:2 2