Samuel Eto'o je takole zabil odločilni gol za veliko zmago Barcelone na Stamford Bridgeu. Foto: EPA
Samuel Eto'o je takole zabil odločilni gol za veliko zmago Barcelone na Stamford Bridgeu. Foto: EPA
Jose Mourinho
Joseja Mourinha čaka veliko dela pred povratno tekmo. Foto: Reuters
Igralci Werderja so v zadnjih minutah prišli do presenetljive zmage nad Juventusom. Foto: Reuters
Luis Figo in Dejan Stanković
Dejan Stanković je z zadetkom po odmoru napovedal ofenzivo Interja. Foto: Reuters
Diego Forlan
Nogometaši Villarreala so dvakrat vodili, a na koncu sami domače rešili poraza. Foto: Reuters

V prvem polčasu je imela Barca veliko pobudo. Katalonci so imeli žogo v nogah kar 65 odstotkov igralnega časa. Oleguer je v 30. minuti prodrl po desni strani, v sredini je Ronaldinho ustrelil proti vratom Petra Cecha, a je vratar Chelseaja odlično posredoval.

Po štartu na Lionela Messija je norveški sodnik Terje Hauge v 37. minuti prestrogo izključil Asierja del Horna. "Ne bom ničesar komentiral, ker lahko zaidem v težave. Vsi pa vemo, da je Barcelona mesto kulture in da je gledališka scena v Barceloni na zelo visoki kakovostni ravni," je "valjanje" Lionela Messija sarkastično ocenil Mourinho.

Barce zaostanek ni zmedel
Trener Mourinho je ob odmoru našel prave besede, Chelsea je z igralcem zaigral precej bolje. Prosti strel je izvedel Frank Lampard, John Terry je zmedel Thiagga Motta, ki je žogo v 59. minuti poslal v svojo mrežo. Barca je odgovorila v velikem slogu. Ronaldinho je s prostega strela z leve strani poslal predložek pred vrata, Terry pe je ukanil svojega vratarja Petra Cecha.

Že v naslednjem napadu je Messi zadel stičišče vratnice in prečke. Ofenziva Kataloncev se je nadaljavala. Terry je tik pred golovo črto odbil pred Henrikom Larssonom. Rafael Marquez je v 80. minuti sijajno podal do Samuela Eto'oja, ki je z glavo varovancem Franka Rijkaarda zagotovil veliko prednost pred povratno tekmo na Camp Nouu.

Werder presenetil staro damo
Werder je malce presenetljivo premagal Juventus s 3:2. Stara dama je vodila vse do 87. minute z 2:1. Tim Borowski in Johan Micoud sta v zadnjih trenutkih poskrbela za veliko navdušenje na Weser stadionu. V 39. minuti je Ivan Klasnić s peto podal do Christiana Schulza, ki je ukanil Gianluigija Buffona. V drugem delu je Juventus pritisnil. V 73. minuti je Patrick Vieira preigral Nalda in podal do Pavla Nedveda, ki je rutinirano poslal žogo mimo Tima Wieseja v mrežo. Juventus je povedel z golom Davida Trezegueta z glavo, podal je Alessandro Del Piero, ki je v 59. minuti zamenjal Zlatana Ibrahimovića. Ko je že vse kazalo na zmago gostov, je Torsten Frings našel Tima Borowskega, ki je bil spretnejši od Liliana Thurama in izid je bil poravnan. V 92. minuti je kot izvedel Borowski, Nelson Valdez je podaljšal do Johana Micouda, ki je v zadnji akciji tekme poskrbel za popoln preobrat.

Inter slabo začel, bolje nadaljeval
Nizozemski predstavnik v osmini finala Ajax je z dvema zadetkoma v začetku tekme šokiral Inter, ki pa je do konca tekme le strnil vrste in izenačil na 2:2. Domači so povedli v 16. minuti, ko je z glavo zadel Klass-Jan Huntelaar. Le štiri minute kasneje je bilo po golu Maura Gonzalesa z bližine že 2:0. Interju, ki po velikem zaostanku v domačem prvenstvu cilj ostaja Liga prvakov, to ni spodrezalo kril. Znake življenja so pokazali tik pred odmorom, ko so v enem napadu dvakrat zadeli prečko. V drugem polčasu se je odprlo tudi gostujočim napadalcem. Dejan Stanković je v 49. minuti s strelom z 12 metrov in pomočjo domačega branilca znižal. Končnih 2:2 je po veliki premoči, štiri minute pred koncem, po kratki izmenjavi žoge Luisa Figa in Estebana Cambiassa do Julia Cruza, postavil slednji.

Rangersi še lahko upajo
Neodločeno 2:2 je bilo tudi v Glasgowu, kjer je pri Rangersih gostoval Villarreal. Španci so v vodstvo prišli po nespametni potezi Hrvata Dada Prša, ki je v kazenskem prostoru igral z roko. Najstrožjo kazen je zanesljivo izvedel Juan Roman Riquelme. Domači navijači niso dolgo čakali na izenačenje, saj je že v 20. minuti Danec Peter Lövenkrands zatresel mrežo z natančnim strelom z roba kazenskega prostora. V 35. minuti je sodnik dosodil prosti strel za goste. Riquelme se je odločil za podajo do Diega Forlana, na katerega so domači branilci popolnoma pozabili, ta pa jih je kaznoval z golom. Gol upanja za Rangerse je v 82. minuti v lastno mrežo zabil branilec Villarreala Juan Manuel Pena in postavil končni izid 2:2.

Osmina finala, prve tekme:
CHELSEA - BARCELONA 1:2 (0:0)
39.521; Motta 59./ag; Terry 72./ag, Eto'o 80.
RK: Del Horno 37./Chelsea

WERDER - JUVENTUS 3:2 (1:0)
37.000; Schulz 39., Borowski 87., Micoud 92.; Nedved 73., Trezeguet 82.

AJAX - INTER 2:2 (2:0)
46.663; Huntelaar 16., Rosales 20.; Stanković 49., Cruz 86.

GLASGOW RANGERS - VILLARREAL 2:2 (1:2)
49.372; Lovenkrands 22., Pena 82./ag; Riquelme 8./11-m, Forlan 35.

Torkove tekme:
BAYERN - MILAN 1:1 (1:0)
69.000; Ballack 23.; Ševčenko 57./11-m

REAL MADRID - ARSENAL 0:1 (0:0)
78.000; Henry 47.

BENFICA - LIVERPOOL 1:0 (0:0)
65.000; Luisao 84.

PSV - LYON 0:1 (0:0)
35.000; Juninho 65.
RK: Govou 81./Lyon

Povratne tekme bodo 7./8. marca, z izjemo srečanja Inter - Ajax, ki bo na
sporedu 14. marca.