Milivoje Novaković bo imel priložnost, da doseže jubilejni 20. gol v slovenski izbrani vrsti. Foto: Reuters
Milivoje Novaković bo imel priložnost, da doseže jubilejni 20. gol v slovenski izbrani vrsti. Foto: Reuters
Matjaž Kek in Robert Koren
Matjaž Kek: "Stalno moramo napadati, graditi igro in ne smemo biti živčni, če takoj ne zadenemo!" Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Slovenci trenirali v viharju
Kek: Vsak mora dati svoj delež za zmago Slovenije

"Zdaj imamo dve možnosti - da se obesimo oziroma gremo kar domov ali da sprejmemo to. Tudi oni bodo igrali pod enakimi pogoji. Imamo pa tudi mi mehanizme, s katerimi bomo opozorili, naj igrišče pripravijo, kolikor dobro je mogoče. Tudi to oženje igrišča. Več kot do dovoljene meje ga ne smejo, trava verjetno tudi ne bo do kolen. Če pa oni iščejo v tem svojo priložnost, je to pač njihova pravica. Kakor koli, svoji ekipi bi vedno omogočil čim boljše pogoje. Proti Italijanom bi lahko ožili igrišče za pet metrov na vsaki strani, ampak nam to ne bi pomagalo, ker pač nismo bili pravi," se je dan pred naslednjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo na igralne razmere odzval selektor Matjaž Kek.

Potrpežljivo čakati na prvi gol
Razmere na Ferskih otokih so resda nekoliko drugačne in se jih je treba navaditi, toda nove tri točke zaradi tega ne smejo biti vprašljive. "Nič ni tako hudega, tudi pristanek ni bil tako dramatičen, kot se je napovedovalo. Razmere so iz hotelske sobe videti malo nenavadno, toda ko se na igrišču začnejo stvari razpletati, moraš biti v naši situaciji takšen, da to vzameš v zakup, da greš prek tega in se osredotočiš na to, kar ti lahko prinese uspeh. To pa je igra, ki je usmerjena naprej, igra, ki bo drugačna kot proti Italiji. Biti moramo sposobni stalno napadati, graditi igro in ne smemo biti živčni, če takoj ne zadenemo," je na novinarski konferenci v Torshavnu povedal Kek.

Če Ferski otoki zdržijo pol ure ...
Ossur Hansen, strelec izenačujočega gola proti slovenski vrsti v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2002 (izid je bil 2:2), je dopoldne obiskal hotel, kjer biva slovenska reprezentanca, in napovedal težko tekmo. "Če ne bo naša reprezentanca dobila gola v prve pol ure, potem bo znalo biti zanimivo. Je pa kakovost seveda na strani Slovenije," je dejal Hansen, ki je septembra 2000 v Toftirju Fercem priigral redko točko, ko je v 93. minuti s prostega strela izenačil na 2:2. Hansen priznava, da so se v ferski nogometni zvezi zavestno odločili za igranje v Toftirju zaradi težjih razmer, s katerimi je imelo že nekaj reprezentanc težave.

Kvalifikacije ZA Euro 2012, skupina C
Petek, 3. junija:

FERSKI OTOKI - SLOVENIJA ob 19. uri (TV SLO 2)
ITALIJA - ESTONIJA

Lestvica:                          
ITALIJA            5  4 1 0 11:1 13
SLOVENIJA          6  2 2 2  7:4  8
SRBIJA             6  2 2 2  8:9  8
ESTONIJA           5  2 1 2  7:6  7
SEVERNA IRSKA      5  1 3 1  3:3  6
FERSKI OTOKI       5  0 1 4  3:16 1


Torek, 7. junija:

FERSKI OTOKI - ESTONIJA

Slovenci trenirali v viharju
Kek: Vsak mora dati svoj delež za zmago Slovenije